Λεμφοίδημα

ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ: Διάγνωση - Αντιμετώπιση
Το λεμφοίδημα μπορεί να διαγνωστεί με τη λήψη του ιστορικού, τη κλινική εξέταση και τη ψηλάφηση. Η κλινική αξιολόγηση και το ιστορικό του ασθενή είναι ικανά να μας δώσουν μια αρκετά σαφή διάγνωση. Όταν η κλινική αξιολόγηση δεν είναι επαρκής τότε πρέπει να εξεταστούν άλλες αιτίες που προκαλούν οίδημα.

ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ (MLD) ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Η λεμφική παροχέτευση (Manual Lymphatic Drainage – MLD), είναι ευρέως αποδεκτή ως συντηρητική θεραπεία για το λεμφοίδημα. Οι ερευνητές με αυτή τη συστηματική ανασκόπηση στόχευσαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της σε ασθενείς ευρισκόμενους σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν λεμφοίδημα ή ζουν με αυτό.

ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ: ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!
Λεμφοίδημα ονομάζεται το οίδημα ενός τμήματος του σώματος, ιδιαίτερα των άκρων, που προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση του λεμφικού υγρού. Το λεμφοίδημα μπορεί να είναι πρωτοπαθές ή δευτεροπαθές. To πρωτογενές ή πρωτοπαθές λεμφοίδημα είναι σπάνιο. Στη παρουσίαση αυτή αναφερόμαστε στο δευτεροπαθές λεμφοίδημα.

«Λεμφοίδημα ως επιπλοκή των αρχικών χειρισμών και η αντιμετώπισή του»
Ο Φυσικοθεραπευτής Χαράλαμπος Τιγγινάγκας, MSc ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο με θέμα: «Καθ΄οδόν προς τον βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην ογκολογία», που διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία «Καρκίνος, Εκπαίδευση, Έρευνα & Κλινική Πράξη», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και την A' Παθολογική Ογκολογική κλινική Γ.Α.Ο.Ν.Α. "Άγιος Σάββας" που διεξήχθη στις 13 και 14 Απριλίου 2018, στο ξενοδοχείο Hilton, στην Αθήνα.

ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ - ΣΥΜΠΙΕΣΤΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ
Προϋπόθεση για την αποτελεσματική θεραπεία του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος είναι στην αρχική φάση της θεραπείας η εφαρμογή ειδικών συμπιεστικών επιδέσμων – για να μειωθεί ο όγκος του οιδήματος και κατά συνέπεια η περίμετρος του μέλους – ενώ σε δεύτερη φάση, όταν επιτευχθεί η μέγιστη αποσυμφόρηση, κατόπιν εξειδικευμένης μέτρησης, να χορηγηθεί στον ασθενή το κατάλληλο συμπιεστικό ένδυμα ακολουθώντας παράλληλα πρόγραμμα συντήρησης του αποτελέσματος της θεραπείας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο, θα εμφανίσουν δευτεροπαθείς εστίες στα οστά τους, δηλαδή Μεταστατική οστική νόσο. Επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοβολίες, και άλλες μορφές θεραπείας του καρκίνου, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση ή την καταστροφή οστών και συνδετικού ιστού. Η θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου, είναι μερικές φορές επιθετική, επηρεάζοντας την φυσική κατάσταση των ασθενών, περιορίζοντας την δυνατότητα ανεξαρτησίας και κάποιες φορές αυτοεξυπηρέτησης των.
Ορολογία
Κακοήθης νεοπλασματική νόσος του λεμφικού συστήματος.
Οίδημα μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση στη πάσχουσα περιοχή.
Μαλακό οίδημα, μερικές φορές επώδυνο, στους αστραγάλους μέχρι και τη πρόσθια επιφάνεια της κνήμης.
Η ανώμαλη κατανομή του λιπώδους ιστού που προσβάλλει τη περιοχή του σώματος από τις λαγόνιες ακρολοφίες έως τη ποδοκνημική και τα άνω άκρα.
Ειδική επίδεση με συμπιεστικούς επιδέσμους χαμηλής διάτασης και αφρώδη γεμίσματα που αυξάνουν τη ροή της λέμφου.
Η διευκόλυνση της λεμφικής κυκλοφορίας μέσω ειδικών χειρισμών μάλαξης.
Το οίδημα ενός τμήματος του σώματος που προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση του λεμφικού υγρού.
Τα υγρά των ιστών του σώματος που εισέρχονται στα λεμφαγγεία από το μεσοκυττάριο χώρο.
Σταθμοί διήθησης και φιλτραρίσματος της λέμφου.
Μεταφέρουν τη λέμφο από τη περιφέρεια προς τους κεντρικότερους λεμφαδένες παράλληλα με το κυκλοφορικό σύστημα.
SOCIAL SHARING
Δημοφιλή
Ενότητες













Επικοινωνήστε μαζί μας
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Κρανιοϊερή Θεραπεία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Χαράλαμπος Τιγγινάγκας, MSc
Φυσικοθεραπευτής
Διεύθυνση: ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00
Τηλέφωνο: 210 7220562
E-mail: