Skip to main content
Νέα κυκλοφορία

ΑΤΛΑΝΤΟ-ΙΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ:
Mια αµφίδροµη σχέση

Αφορμή για να γράψω αυτό το βιβλίο αποτέλεσε το ομότιτλο εργαστηριακό μάθημα που διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας. Σκοπός τού μαθήματος ήταν να ενημερωθούν οι φυσικοθεραπευτές για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά δυσλειτουργίες τής άτλαντο-ινιακής ένωσης. Η ιδέα, όμως, να ασχοληθώ με αυτή την εξαιρετικά σημαντική περιοχή, βασάνιζε καιρό τη σκέψη μου, ακριβώς γιατί θεωρώ την περιοχή τής άτλαντο-ινιακής ένωσης σημαντικό κόμβο για την συνολική υγεία τού ατόμου.




Διαβάστε το νέο τεύχος του περιοδικού μας

Κυκλοφόρησε και είναι διαθέσιμο για ανάγνωση σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή το 10ο τεύχος του περιοδικού μας "PhysioMag".

Βιβλία

 ΑΤΛΑΝΤΟ-ΙΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ: Mια αµφίδροµη σχέση

ΑΤΛΑΝΤΟ-ΙΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ: Mια αµφίδροµη σχέση

Αφορμή για να γράψω αυτό το βιβλίο αποτέλεσε το ομότιτλο εργαστηριακό μάθημα που διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας. Σκοπός τού μαθήματος ήταν να ενημερωθούν οι φυσικοθεραπευτές για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά δυσλειτουργίες τής άτλαντο-ινιακής ένωσης. Η ιδέα, όμως, να ασχοληθώ με αυτή την εξαιρετικά σημαντική περιοχή, βασάνιζε καιρό τη σκέψη μου, ακριβώς γιατί θεωρώ την περιοχή τής άτλαντο-ινιακής ένωσης σημαντικό κόμβο για την συνολική υγεία τού ατόμου. Την άποψη αυτή θέλησα να την μεταφέρω τεκμηριωμένα και σε αυτό το βιβλίο και παράλληλα να αξιοποιήσω την ευκαιρία να χαράξω ένα περίγραμμα της έννοιας «Φυσικοθεραπεία με ολιστική προσέγγιση». Την ανάγκη, δηλαδή, του θεραπευτή να διευρύνει τον θεραπευτικό του ορίζοντα, να αντιληφθεί ότι η συμπτωματολογία τού ασθενή στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από την κορυφή του παγόβουνου

Χρόνιος Πόνος

Η παραφωνία του εγκεφάλου – Μια εναλλακτική πρόταση

Ο πόνος (ως πιθανό αποτέλεσμα τραυματισμού σε κάποιον ιστό του σώματος, όπως είναι οι μύες, οι σύνδεσμοι, οι αρθρώσεις, τα νεύρα κ.α. ή περιγράφεται σαν να έχει γίνει αυτή η βλάβη ) έχει δυο συνιστώσες, τη σωματική και τη συναισθηματική. Απαιτείται λοιπόν μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος. Απαιτείται ακόμα η αξιοποίηση όλων εκείνων των δυνατοτήτων του οργανισμού, ώστε να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί αυτό-διόρθωσης που διαθέτει, για να αντιμετωπίσει όπως εκείνος ξέρει καλύτερα τα προβλήματα του.

Ογκολογική Αποκατάσταση

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο, θα εμφανίσουν δευτεροπαθείς εστίες στα οστά τους, δηλαδή Μεταστατική οστική νόσο. Επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοβολίες, και άλλες μορφές θεραπείας του καρκίνου, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση ή την καταστροφή οστών και συνδετικού ιστού. Η θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου, είναι μερικές φορές επιθετική, επηρεάζοντας την φυσική κατάσταση των ασθενών, περιορίζοντας την δυνατότητα ανεξαρτησίας και κάποιες φορές
αυτοεξυπηρέτησης των.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις οδήγησαν στην ανάγκη μιας εξειδικευμένης προσπάθειας, η οποία να μπορεί να προσφέρει σε αυτούς τους ασθενείς, που ζουν με τον καρκίνο, και το περιβάλλον τους, υποστήριξη, ποιότητα ζωής, αποκαθιστώντας ή βελτιώνοντας την μυϊκή τους δύναμη, επανακτώντας την κινητικότητα και την λειτουργική τους ανεξαρτησία. Η προσπάθεια αυτή μπορεί να έχει ένα όνομα: Ογκολογική Αποκατάσταση. Στη θεματολογία αυτή εντάσσεται η προσπάθεια που έγινε στην 8 η Ημερίδα Φυσικοθεραπείας του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», και η συγκέντρωση των εισηγήσεων και των συμπερασμάτων σε ένα τόμο.

Θα αποτελέσει μια καλή βάση για ενημέρωση και προβληματισμό όλων όσων μετέχουν αυτής της προσπάθειας.

Χαράλαμπος Τιγγινάγκας, MSc, Υπ. Διδάκτορας
Φυσικοθεραπευτής