Trigger Points
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΑΙΜΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΑ TRIGGER POINTS
Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι γυναίκες με χρόνιο πόνο στον αυχένα, λόγω ύπαρξης μυοπεριτονιακού σημείου πυροδότησης πόνου (trigger point) στον τραπεζοειδή μου, παρουσίασαν σημαντική μείωση του πόνου μετά από τέσσερις ισχαιμικές πιέσεις 30 δευτερολέπτων σε αυτό.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η άσκηση πίεσης σε αυτά τα σημεία είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση της δραστηριότητας του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, σημαντική μείωση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και αντίστοιχη σημαντική μείωση της αιμοδυναμικής δραστηριότητας του προμετωπιαίου φλοιού.
Η μελέτη, "Compression at myofascial trigger point on chronic neck pain provides pain relief through the prefrontal cortex and autonomic nervous system: a pilot study" - «Η συμπίεση στο μυοπεριτονιακό σημείο πυροδότησης πόνου σε χρόνιο πόνο στον αυχένα παρέχει ανακούφιση του πόνου μέσω του προμετωπιαίου φλοιού και του αυτόνομου νευρικού συστήματος: μία πιλοτική μελέτη», περιελάμβανε 21 γυναίκες με χρόνιο πόνο στον αυχένα.
Οι ένα δυνάμει συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν από έναν κλινικό ιατρό και συμπεριελήφθησαν στη μελέτη εάν είχαν παρουσιάσει πόνο στον αυχένα για τρεις ή περισσότερους μήνες και εμφάνιζαν «μια ψηλαφητή ζώνη τάσης ή σκληρά οζίδια στον άνω τραπεζοειδή μυ καθώς και μυοσκελετικό πόνο που να προέρχεται από μια καλά εντοπισμένη περιοχή στην ψηλαφητή ζώνη τάσης».
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δυο ομάδες, στη μια ομάδα εφαρμόστηκε ισχαιμική πίεση στο μυοπεριτονιακό σημείο πυροδότησης πόνου, στην άλλη ισχαιμική πίεση σε τυχαίο σημείο.
Στην πράξη, εφαρμόστηκε για 30 δευτερόλεπτα ισχαιμική πίεση είτε στα πραγματικά σημεία πυροδότησης πόνου, είτε στα τυχαία, στον τραπεζοειδή μυ των συμμετεχόντων, τέσσερις φορές στη σειρά, με διάλειμμα δυο λεπτών μεταξύ των εφαρμογών.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η συμπίεση συνίστατο σε "σταθερή βαθιά πίεση από τον αντίχειρα" με ένταση κατά το ήμισυ μεταξύ του ορίου πόνου πίεσης κάθε ατόμου και του μέγιστου ανεκτού επιπέδου του πόνου.
Τα βασικά ζητούμενα της μελέτης αυτής ήταν, ο υποκειμενικός πόνος, η προμετωπιαία αιμοδυναμική δραστηριότητα, η οποία μετρήθηκε χρησιμοποιώντας εγγύς της υπερύθρου φασματοσκοπία και της δραστηριότητας του αυτόνομου νευρικού συστήματος, με βάση την μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας, η οποία καταγράφηκε χρησιμοποιώντας ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν μια σημαντική μείωση του υποκειμενικού πόνου μεταξύ των ατόμων στην ομάδα συμπίεσης του πραγματικού μυοπεριτονιακού σημείου πυροδότησης του πόνου, σε σύγκριση με την ομάδα συμπίεσης του τυχαία επιλεγμένου σημείου.
Η μελέτη έδειξε επίσης σημαντική μείωση της προμετωπιαίας αιμοδυναμικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των ισχαιμικών συμπιέσεων του πραγματικού μυοπεριτονιακού σημείου πυροδότησης του πόνου, σε σύγκριση με την ομάδα συμπίεσης του τυχαία επιλεγμένου σημείου..
Επιπλέον, υπήρξε μια σημαντική αύξηση των παραμέτρων μεταβλητότητας της καρδιακής συχνότητας, που σχετίζονται με παρασυμπαθητική δραστηριότητα και σημαντική μείωση των παραμέτρων της μεταβλητότητας της καρδιακής συχνότητας που σχετίζονται με τη συμπαθητική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των ισχαιμικών συμπιέσεων του πραγματικού μυοπεριτονιακού σημείου πυροδότησης του πόνου, σε σύγκριση με την ομάδα συμπίεσης του τυχαία επιλεγμένου σημείου.
Οι συντάκτες της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Μαζί με προηγούμενες μελέτες που επισημαίνουν το ρόλο της συμπαθητική δραστηριότητα στην επιδείνωση του χρόνιου πόνου, τα παρόντα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η ισχαιμική συμπίεση [του μυοπεριτονιακού σημείου πυροδότησης πόνου] στην περιοχή του αυχένα, μεταβάλλει τη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, μέσω του προμετωπιαίου φλοιού, για να επιτευχθεί μείωση του υποκειμενικού πόνου».
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ:
Yoshiki Morikawa, Kouich Takamoto, Hiroshi Nishimaru, Toru Taguchi, Susumu Urakawa, Shigekazu Sakai, Taketoshi Ono and Hisao Nishijo.
ΠΗΓΗ:
System Emotional Science and Department of Judo Neurophysiotherapy, Graduate School of Medicine and Pharmaceutical Sciences, University of Toyama, Toyama, Japan. Originally published online in April 2017 in Frontiers in Neuroscience.
Στην ίδια κατηγορία
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.