Skip to main content
Hits: 865
02 Μαρτίου 2007
Κατηγορία
Ολιστική Μάλαξη
# Topics
Follow Us
Social sharing

ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ

Το καθημερινό άγχος και η ένταση διαταράσσει την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού με αποτέλεσμα την εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων, που με προϋποθέσεις μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή μας. 

STRESS1

Τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο που εμείς αντιδρούμε σε αυτά. Παρακάτω σας προτείνουμε τρόπους αυτοελέγχου του καθημερινού άγχους.

ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ

lemphΗ καλή κυκλοφορία της λέμφου είναι απαραίτητη για την αποτοξίνωση του οργανισμού, την ανανέωση των κυττάρων και τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Η λέμφος καθαρίζει τους ιστούς από διάφορους παθογόνους οργανισμούς, στη συνέχεια περνά και φιλτράρεται μέσα από τους λεμφαδένες, ενώ τέλος ενώνεται με τη φλεβική κυκλοφορία στην πορεία προς την καρδιά. Η λεμφική παροχέτευση είναι η διευκόλυνση της λεμφικής κυκλοφορίας μέσω ειδικών χειρισμών μάλαξης.

Ενδείκνυται στην αντιμετώπιση όλων των μορφών οιδήματος. Η λεμφική μάλαξη είναι εξαιρετικά αναζωογονητική, καθώς συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς και προϊόντα του μεταβολισμού, προκαλώντας χαλάρωση, σωματική και ψυχική ευεξία και καταπολεμώντας το καθημερινό άγχος.

Οι θεραπευτές που ασκούν τη λεμφική παροχέτευση έχουν εκπαιδευτεί να εξακριβώνουν το συγκεκριμένο ρυθμό της κυκλοφορίας της λέμφου. Κάνουν πλήρη διάγνωση και εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα στα μέτρα του κάθε ατόμου. Όμως, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί, δοκιμάζοντας μόνος του τις απλές θεραπευτικές κινήσεις που σας περιγράφουμε παρακάτω, κινήσεις που θα σας προσφέρουν μεγάλη χαλάρωση, καθώς βοηθούν στην κυκλοφορία της λέμφου. Οι χειρισμοί πρέπει είναι ήπιοι και αργοί, καθώς τα λεμφικά αγγεία είναι ελαστικά και επιφανειακά. Αρχίζουν από την περιφέρεια και καταλήγουν κεντρικά.

Τι να κάνετε:

  1. Τοποθετήστε τα χέρια σας στην κλείδα, μακριά από το κέντρο του λαιμού. Τα δάχτυλά σας πρέπει να ακουμπούν ελαφρώς το σώμα σας, «βλέποντας» προς τα πάνω.
  2. Με απαλές κινήσεις, ακουμπήστε ολόκληρα τα δάχτυλά σας (όχι μόνο τις άκρες), ώστε να πιέζουν ήπια το σώμα σας με κατεύθυνση προς το κέντρο το σώματός σας για 3 δευτερόλεπτα και έπειτα ακολουθήστε την αντίθετη κατεύθυνση, για άλλα 3 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 4 ή περισσότερες φορές. 
  3. Έπειτα, εστιάστε προς την περιοχή των κροτάφων σας. Τοποθετήστε τα δάχτυλά σας στη μικρή περιοχή που βρίσκεται στις πλευρές των ματιών σας. Ασκώντας μικρή δύναμη, σύρετε τα «μαξιλαράκια» των δακτύλων σας προς τα πίσω, δηλαδή προς τις κορυφές των αυτιών σας. Κάντε πέντε πολύ απαλά και αργά κτυπήματα. Επαναλάβετε 2 ή περισσότερες φορές. 
  4. Επαναλάβετε το βήμα 2 και αν επιθυμείτε συνεχίστε ολοκληρώνοντας την άσκηση. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή τη θεραπεία 2 ή 3 φορές την ημέρα.

 

«ΣΗΜΕΙΟ ΗΡΕΜΙΑΣ» ή STILL POINT

Οι θεραπευτές μπορούν να προκαλέσουν το «Σημείο Ηρεμίας» με εξειδικευμένους χειρισμούς. Μπορεί, όμως, να προκληθεί και από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Θα χρειαστείτε δύο μπάλες του τένις μέσα σε μια αθλητική κάλτσα δεμένη στην άκρη ή το εξειδικευμένο στήριγμα

images-still point inducer-1

.

Τι να κάνετε:

  1. Απλά επιλέγετε μια αναπαυτική επιφάνεια (καναπέ, κρεβάτι ή ακόμα και στο πάτωμα) και ξαπλώνετε ανάσκελα. Μπορείτε να έχετε τα γόνατα λυγισμένα ή τα πόδια σας πάνω σε μια καρέκλα αν αυτό σας βολεύει περισσότερο.
  2. Τοποθετείτε την αυτοσχέδια συσκευή ή το στήριγμα κάτω από το κεφάλι σας, στην ίδια ευθεία με τα αυτιά σας, επιτρέποντας το βάρος του κεφαλιού να αναπαυθεί πάνω της.
  3. Κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε έως 20 λεπτά της ώρας. Η αναπνοή σας θα γίνει ευκολότερη και οι μύες σας θα χαλαρώσουν από την ένταση. Δεν υπάρχει κίνδυνος από παρατεταμένη παραμονή σε αυτή τη στάση, επομένως μην ανησυχήσετε αν σας πάρει ο ύπνος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις εσωτερικής αιμορραγίας στο κεφάλι, σε πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο ή πρόσφατο τραυματισμό στο κεφάλι, αλλά και σε περιπτώσεις όγκου του εγκεφάλου.

 

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.