Παθολογικές καταστάσεις ή τραυματισμοί κινητικών νεύρων ή μυών, προκαλούν αλλαγές στη ανταπόκρισή τους στον ηλεκτρικό ερεθισμό. Αυτές οι αλλαγές αποτελούν μια υπολογίσιμη βοήθεια στην διάγνωση της έκταση της βλάβης, αλλά και στον σχεδιασμό της αποκατάστασης. Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιούνται παλμικά ρεύματα μορφής ορθογωνίου (RIC) και τριγωνικού (DIC) παλμού, ρυθμιζόμενης διάρκειας ώσης από 0,5 ms έως 2000 ms και διάρκειας παύσης από 1 ms έως 5000 ms.
Παθολογικές καταστάσεις ή τραυματισμοί κινητικών νεύρων ή μυών, προκαλούν αλλαγές στη ανταπόκρισή τους στον ηλεκτρικό ερεθισμό. Αυτές οι αλλαγές αποτελούν μια υπολογίσιμη βοήθεια στην διάγνωση της έκταση της βλάβης, αλλά και στον σχεδιασμό της αποκατάστασης.
Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιούνται παλμικά ρεύματα μορφής ορθογωνίου (RIC) και τριγωνικού (DIC) παλμού, ρυθμιζόμενης διάρκειας ώσης από 0,5 ms έως 2000 ms και διάρκειας παύσης από 1 ms έως 5000 ms.
Είναι η ένταση του ερεθίσματος, που προκαλεί ελάχιστη ορατή μυϊκή σύσπαση.
Χρησιμοποιούμε ρεύμα ορθογωνίου ή τριγωνικού παλμού, διάρκειας ώσης 1000 ms και παύσης 2000 ms. Αυξάνουμε την ένταση μέχρι να πετύχουμε μια ορατή μυϊκή σύσπαση. Η ρεόβαση του τριγωνικού παλμού είναι τριπλάσια έως εξαπλάσια της ρεόβασης του ορθογωνίου παλμού.
Ο χρόνος διάρκειας του παλμού, που εμφανίζεται στην καμπύλη κατά τη διπλάσια ρεόβαση, καλείται χροναξία. Σε φυσιολογικούς μύες κυμαίνετε μεταξύ 0,05 και 1 ms.
* Η ρεόβαση σε mA
* Ο κύριος χρήσιμος χρόνος σε ms
* Η χροναξία σε ms
Η εφαρμογή γίνεται με την διπολική μέθοδο των ηλεκτροδίων. Δηλαδή, τοποθετούνται και τα δύο ηλεκτρόδια πάνω στον μύ, με την άνοδο (θετικό ηλεκτρόδιο) ως κεντρικό και την κάθοδο (αρνητικό ηλεκτρόδιο) περιφερειακά. Με την βοήθεια ρεύματος ορθογωνίου παλμού διάρκειας 1000ms και σταθερής παύσης 2000ms, βρίσκουμε την ρεόβαση. Σημειώνεται στο ειδικό διάγραμμα. Με την ίδια ένταση και το ίδιο χρόνο παύσης , μειώνουμε σταδιακά τον χρόνο ενέργειας του παλμού. Από 1000ms κατεβαίνουμε στα 600ms, 400ms, 200ms, 100ms, 50ms, 21ms, 12ms, κ.λπ.. Όταν φθάσουμε σε μία πολύ σύντομη διάρκεια παλμού (π.χ. 2ms), δεν θα παρατηρήσουμε πια μυϊκή σύσπαση. Τότε σταδιακά αυξάνουμε την ένταση του ρεύματος, μέχρι να πετύχουμε μία νέα μόλις ορατή μυϊκή σύσπαση. Κάθε τιμή έντασης και διάρκειας παλμού καταγράφεται μέχρι η καμπύλη να ενωθεί με την αριστερή κάθετο του διαγράμματος.
Όπως εργασθήκαμε με τον παλμό ορθογώνιας μορφής, έτσι ακριβώς εργαζόμαστε με παλμό τριγωνικής μορφής, στο ίδιο διάγραμμα.
1. Το όριο προσαρμογής (ρεόβαση και τριγωνικού παλμού) σε 1000ms είναι τριπλάσιο έως και εξαπλάσιο του ορίου προσαρμογής (ρεόβασης και ορθογωνίου ρεύματος). Δηλαδή για να προκαλέσει μία μόλις ορατή σύσπαση ένα τριγωνικό ρεύμα διάρκειας 1000ms απαιτείται τριπλάσια μέχρι και εξαπλάσια ένταση ρεύματος απ’ ότι χρειάζεται για την ίδια σύσπαση με ορθογώνιο ρεύμα της ίδιας διάρκειας παλμού (1000ms).
2. Όταν μειώσουμε την διάρκεια ενέργειας του τριγωνικού παλμού, τόσο μειώνετε η ένταση του ρεύματος για την μόλις ορατή μυϊκή σύσπαση. Σε μια πολλή σύντονη διάρκεια τριγωνικού παλμού π.χ. 10ms, 5ms, απαιτείται σχεδόν η ίδια ένταση τριγωνικού παλμού με την ορθογωνίου. Συμπερασματικά λοιπόν όσο πιο σύντομος είναι ο τριγωνικός παλμός σε ms, τόσο τείνει να μοιάσει στον ορθογώνιο. Δηλαδή η φόρτιση και η εκφόρτηση του παλμού είναι πιο απότομη.
Καθορίζεται από το πηλίκο της ρεόβασης του τριγωνικού παλμού, προς την ρεόβαση του ορθογωνίου παλμού.
Αξία του μυός = ρεόβαση τριγωνικού παλμού / ρεόβαση ορθογωνίου παλμού
Όταν η ρεόβαση του τριγωνικού ρεύματος είναι 25mA και η ρεόβαση του ορθογωνίου είναι 5mA τότε η αξία του μυός είναι «5». Στους υγιείς μυς η αξία κυμαίνετε από «3 έως 6». Κατά EITNER έως και «2,5».
Κατά GILLERT αν η αξία του μυός είναι χαμηλότερη από «3», σημαίνει εκφύλιση ενώ άνω του «6» σπαστικότητα .
Στους παρετικούς μύες η αξία του μυός είναι ένα (1), δηλαδή, οι παρετικοί μύες αντίθετα προς τους υγιείς έχουν χάσει την ικανότητα προσαρμογής.
Διαγνωστική σημασία, έχει η μορφή της καμπύλης του ορθογωνίου ρεύματος. Όσο αυτή η καμπύλη πλησιάζει προς την κάθετο, που βρίσκετε αριστερά του διαγράμματος τόσο ο μυς θεωρείτε φυσιολογικός. Όταν η άνω πορεία της καμπύλης είναι μακριά από την αριστερή κάθετο , ο μυς θεωρείται παρετικός.
Η χροναξία ενός φυσιολογικού μυός κυμαίνεται μεταξύ 0,05ms και 1ms. Πάνω από 1ms πρόκειται για παθολογικό μύ.
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!
Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.
Τα φορτία και οι δυνάμεις συμπίεσης που δέχεται το σώμα, κατανέμονται ομοιόμορφα χάρη στο δυναμικό σύστημα tensegrity αντιβαρυτικής τάσης. Αυτό το μοντέλο θέλει τη θέση και τη στάση των οστών να εξαρτώνται κυρίως από την ισορροπία μεταξύ των μαλακών ιστών, αποδυναμώνοντας οποιαδήποτε χειρισμό ανάταξης για την επαναφορά της σωστής "ευθυγράμμισης".
Στον γλουτό έχουν αποδοθεί περισσότερα σύνδρομα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος. Αυτό οφείλεται στη βιομηχανική πολυπλοκότητα του ισχιακού νεύρου και στις τεράστιες στρεπτικές δυνάμεις που ασκούνται στη λεκάνη και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.
Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.
Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.
Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 270 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ