"Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ!"
"Η άσκηση είναι υγεία!": Συνηθισμένη συμβουλή που σπάνια τηρείται. Συνήθως αναβάλλουμε την έναρξη της άσκησης για αργότερα ή αν αποφασίσουμε να ασκηθούμε δεν γνωρίζουμε ποια είναι η καλύτερη μορφή άσκησης, με ποια ένταση, συχνότητα και για πόσο χρονικό διάστημα, ώστε να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα φυσικής κατάστασης, που θα βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία μας.
Εδώ είναι τρείς προτάσεις για να μας κινητοποιήσουν πριν να είναι αργά:
• Η δύναμη του ρυθμού: Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα άσκησης δεν απαιτεί από εμάς να κάνουμε καθημερινό πρωταθλητισμό, ειδικά αν δεν έχουμε ασκηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, η άσκηση σε πολύ έντονο ρυθμό ή για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό (μυϊκή θλάση, διάστρεμμα, σύνδρομο υπέρχησης κ.α.), γεγονός που θα περιορίσει τις αθλητικές δραστηριότητες για κάποιο χρονικό διάστημα. Ξεκινάμε με ήπιες δραστηριότητες, όπως είναι η καθημερινή βάδιση (τουλάχιστον για 30΄), κολύμπι, διατάσεις, ήπιες ασκήσεις με αντίσταση χρησιμοποιώντας λάστιχα ή βάρη.
• Ποικιλία και ευχαρίστηση: Αυξάνοντας προοδευτικά την ένταση, τη διάρκεια και την πολυπλοκότητα στην άσκηση, θα ανακαλύψουμε ορισμένες δραστηριότητες που μας αρέσουν περισσότερο από άλλες. Για παράδειγμα το ποδήλατο σε σχέση με το κολύμπι. Καλό είναι φυσικά να έχουμε μια ρουτίνα στην άσκηση μας, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία στις δραστηριότητες εντάσσοντας εκείνες που μας ευχαριστούν σε κυρίαρχη θέση.
• Υπομονή όσο αφορά το αποτέλεσμα: Αν ψάχνουμε για άμεσα αποτελέσματα θα απογοητευτούμε. Υπομονή, ας δώσουμε στο σώμα μας τον χρόνο που χρειάζεται μέσα από ένα προοδευτικά αυξανόμενο πρόγραμμα να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση.
Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη πως ο φυσικοθεραπευτής είναι εκείνος που θα μας καθορίσει τις "κόκκινες σημαίες", δηλαδή τι θα πρέπει να αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επίσης θα μας βοηθήσει στην επιλογή των κατάλληλων ατομικά για τον καθένα από εμάς δραστηριοτήτων, ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.
Στην ίδια κατηγορία
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
-
test
-
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Τελευταία άρθρα
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.
Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.