Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Πολλοί είναι εκείνοι που κατά την περίοδο των Χριστουγέννων διακατέχονται από ένα αίσθημα μελαγχολίας κάτι το οποίο είναι «αντίθετο» στο πνεύμα των ημερών.
Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να νιώθει κάποιος έτσι τις γιορτινές ημέρες;
Το άγχος και η ανασφάλεια που αποτελούν σήμα κατατεθέν της εποχής μας. Η οικονομική κρίση πλήττει όλους και μαζί πλήττεται και η δημιουργικότητα και η χαρά του σύγχρονου ανθρώπου. Οι άνθρωποι των υπερκαταναλωτικών κοινωνιών πλήττονται απ αυτό που ονομάζεται μελαγχολία των Χριστουγέννων και αυτό γιατί η ευτυχία του σύγχρονου ανθρώπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά αγαθά. Οι ημέρες αυτές προστάζουν την αγορά δώρων καθώς και ένα μεγάλο αριθμό εξόδων που αρκετοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν και έτσι εμφανίζεται μελαγχολική διάθεση. Οι υπερβολικές απαιτήσεις των ημερών ώστε να ικανοποιήσουμε αρκετά τους ανθρώπους που αγαπάμε δημιουργούν μια επιπρόσθετη πίεση με αποτέλεσμα η χαρά του να ικανοποιήσουμε αγαπημένα πρόσωπα να μετατρέπεται σε άγχος και ένταση. Ακόμη όμως και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορούν να αποτελέσουν αιτία μελαγχολίας. Συγκρούσεις, προσωπικές διαμάχες έρχονται στο προσκήνιο ύστερα από το γιορτινό τραπέζι με αποτέλεσμα το τελευταίο να μας βγαίνει «ξινό». Η μοναξιά είναι ένας ακόμη παράγοντας. Άτομα τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τις γιορτές με κοντινά τους πρόσωπα είναι πολύ πιθανό να μελαγχολήσουν. Στη μελαγχολία των Χριστουγέννων μπορεί να συμβάλλει και η πρόσφατη απώλεια αγαπημένου προσώπου. Τέλος, το αίσθημα ότι οι ημέρες της ξεγνοιασιάς περνούν γρήγορα και η αναγκαστική επαναπροσαρμογή στους γρήγορους, εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας δημιουργούν ένα αίσθημα μελαγχολίας.
Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να περιορίσουμε τη μελαγχολία ή ακόμη και να την εξαφανίσουμε;
Βάζουμε για λίγο στην άκρη το άγχος της καθημερινότητας και χαλαρώνουμε με πράγματα που μας ευχαριστούν. Δεν χρειάζεται η επιθυμία μας να ευχαριστήσουμε τους γύρω μας να μας «πνίγει». Δεν είναι υποτιμητικό να ζητήσουμε βοήθεια. Σίγουρα οι περισσότεροι θα θελήσουν να μας βοηθήσουν. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν αποτελούν αφορμή για να λύσουμε προσωπικές διαμάχες ούτε για να έρθουμε σε σύγκρουση. Ας αφήσουμε για λίγο τα οικογενειακά μας προβλήματα απ' έξω. Επίσης ας παραβλέψουμε κάτι που μας ενόχλησε. Το χιούμορ πάντα μας βγάζει από τη δύσκολη θέση! Εάν είμαστε μόνοι και δεν μας έχει καλέσει κάποιος για να περάσουμε μαζί τις ημέρες των εορτών μπορούμε εμείς να προσκαλέσουμε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο. Μπορούμε επίσης να παρέχουμε φιλανθρωπικό έργο και μέσα από την προσφορά να νιώσουμε χαρά. Στην σκέψη ότι η προσαρμογή τις επόμενες ημέρες στην πραγματικότητα είναι ανώμαλη μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι ακόμη και στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας μπορούμε να παίρνουμε μικρές ανάσες με έναν περίπατο με αγαπημένο πρόσωπο, με μια συνάντηση σε φιλικό σπίτι και με μια ώρα χαλάρωσης την ημέρα που θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στον εαυτό μας,κάνοντας αυτό που πραγματικά μας ευχαριστεί. Τέλος, σε περίπτωση απώλειας αγαπημένου προσώπου η θλίψη είναι μια φυσιολογική διαδικασία και είναι απαραίτητη για να μπορέσει να ξεπεράσει το άτομο αυτό το χαμό του αγαπημένου του προσώπου. Εάν παρόλα αυτά τίποτα δεν μας βοηθά να ξεπεράσουμε το αίσθημα της μελαγχολίας τότε καλό είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Καλές γιορτές με την ελπίδα και την προσδοκία ενός Νέου Έτους αληθινά λαμπρού!
Πηγές :http://www.iatropedia.gr/
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.