Οι κίνδυνοι και τα οφέλη της θεραπείας με γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόνη) για την τενοντοπάθεια
Οι κίνδυνοι και τα οφέλη της θεραπείας με γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόνη) για την τενοντοπάθεια: Μια συστηματική ανασκόπηση των επιδράσεων του τοπικού γλυκοκορτικοειδούς στον τένοντα.
Μια συστηματική ανασκόπηση των επιδράσεων του τοπικού γλυκοκορτικοειδούς στον τένοντα
Benjamin JohnFloydDean,MRCSn, EmilieLostis,BSc,ThomasOakley,BM,BSc, Ines Rombach,MSc, MarkE.Morrey,MD, AndrewJ.Carr,FRCS
Nuffield Department of Orthopaedics, Rheumatology and Musculoskeletal Sciences (NDORMS),Botnar Research Centre, Institute of Musculoskeletal Sciences, Nuffield Orthopaedic Centre, WindmillRd, OxfordOX37LD, UK
Σκοπός
Πρωταρχικός στόχος της μελέτης ήταν να συνοψίσουν οι ερευνητές τις γνωστές επιδράσεις του τοπικά χορηγούμενου γλυκοκορτικοειδούς στον ιστό και τα κύτταρα των τενόντων.
Μέθοδος
Διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας χρησιμοποιώντας τις οδηγίες PRISMA και Cochrane της βάσης δεδομένων Medline χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια αναζήτησης. Η έρευνα απέδωσε 50 άρθρα, τα οποία αποτελούσαν 13 μελέτες σε ανθρώπους, 36 μελέτες σε ζώα και μία συνδυασμένη μελέτη ανθρώπων / ζώων.
Αποτελέσματα
Ιστολογικά, υπήρξε απώλεια της οργάνωσης του κολλαγόνου (6 μελέτες) και αύξηση της νέκρωσης κολλαγόνου (3 μελέτες). Ο πολλαπλασιασμός (8 μελέτες) και η βιωσιμότητα (9 μελέτες) των ινοβλαστών μειώθηκε. Η σύνθεση κολλαγόνου μειώθηκε σε 17 μελέτες. Μια αυξημένη φλεγμονώδης κυτταρική διήθηση παρουσιάστηκε σε 4 μελέτες. Η αυξημένη κυτταρική τοξικότητα αποδείχθηκε με 3 μελέτες.
Οι μηχανικές ιδιότητες του τένοντα ερευνήθηκαν από 18 μελέτες. Περιγραφικά, 6 από αυτές τις μελέτες έδειξαν μείωση στις μηχανικές ιδιότητες, 3 παρουσίασαν αύξηση, ενώ οι υπόλοιπες 9 δεν παρουσίασαν σημαντική αλλαγή. Μια μετα-ανάλυση των μηχανικών δεδομένων αποκάλυψε μια σημαντική επιδείνωση των μηχανικών ιδιοτήτων, με ένα συνολικό αποτέλεσμα -0,67 (95% CI = 0,01 έως -1,33) (δεδομένα από 9 μελέτες).
Συμπεράσματα
Συνολικά είναι σαφές ότι η τοπική χορήγηση γλυκοκορτικοειδών έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις σε κύτταρα τενόντων in vitro, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης βιωσιμότητας των κυττάρων, του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και της σύνθεσης κολλαγόνου. Υπάρχει αυξημένη αποδιοργάνωση κολλαγόνου και νέκρωση, όπως φαίνεται από in vivo μελέτες. Οι μηχανικές ιδιότητες του τένοντα μειώνονται επίσης σημαντικά. Αυτή η ανασκόπηση υποστηρίζει τις αναδυόμενες κλινικές ενδείξεις που δείχνουν σημαντικές μακροπρόθεσμες βλάβες στον τένοντα ιστό και κύτταρα που σχετίζονται με ενέσεις γλυκοκορτικοειδών.
Πηγή
The risks and benefits of glucocorticoid treatment for tendinopathy: A systematic review of the effects of local glucocorticoid on tendon
Benjamin John Floyd Dean, MRCSn, Emilie Lostis, BSc, Thomas Oakley, BM,BSc, Ines Rombach, MSc, Mark E.Morrey, MD, Andrew J. Carr, FRCS
Στην ίδια κατηγορία
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
-
test
-
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Τελευταία άρθρα
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.
Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.