Skip to main content

«ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ»

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων υγείας στρέφεται διαρκώς και περισσότερο προς την ανεύρεση αποτελεσματικότερων μεθόδων ανακούφισης του πόνου. Σοβαρές μελέτες έχουν δείξει οτι το αίσθημα του πόνου, ιδιαίτερα στους πάσχοντες από καρκίνο, δεν αποτελεί μονοδιάστατο φαινόμενο αλλά εξαρτάται και διαμορφώνεται από μεγάλο αριθμό παραγόντων. 

9η ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ»

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ‘Πόνος στον Ογκολογικό Ασθενή’

«ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ»

πονος

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων υγείας στρέφεται διαρκώς και περισσότερο προς την ανεύρεση αποτελεσματικότερων μεθόδων ανακούφισης του πόνου. Σοβαρές μελέτες έχουν δείξει οτι το αίσθημα του πόνου, ιδιαίτερα στους πάσχοντες από καρκίνο, δεν αποτελεί μονοδιάστατο φαινόμενο αλλά εξαρτάται και διαμορφώνεται από μεγάλο αριθμό παραγόντων.

Η Αξιολογική Ανθρωπολογία, αξιοποιώντας στην ιατρική πράξη βασικές αρχές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την διαχείριση του πόνου, μέσω της καλλιέργειας ειδικών δεξιοτήτων και στρατηγικών για την αντιμετώπιση βασικών παραγόντων, οι οποίοι σχετίζονται με την αντίληψη και την διαχείριση του πόνου. Ανέπτυξε εξειδικευμένα εργαλεία για την εκπαίδευση των ιατρών και γενικά των επιστημόνων υγείας, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής και εντεύθεν της σωματικής υγείας των ασθενών, η αποτελεσματικότητα των οποίων άρχισε να δοκιμάζεται βάσει των κανόνων της ιατρικής μεθοδολογίας και δεοντολογίας,. Σκοπός της παρουσίασης είναι να συζητηθούν τα πορίσματα των ερευνών που έγιναν στα πλαίσια προγραμμάτων Προαγωγής Ψυχικής Υγείας καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων, σχετικά με την ενίσχυση συγκεκριμένων «αξιολογικών» νοητικών κατασκευών, οι οποίες δείχθηκε οτι σχετίζονται με τον τρόπο που το άτομο αναπτύσσει της δυνατότητές του για αυτοϋποστήριξη, δημιουργική προσαρμογή σε αντίξοες συνθήκες και αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων του.

Η πολυπαραγοντική αντιμετώπιση του πόνου, με βάση της αρχές της Αξιολογικής Ανθρωπολογίας, έδειξε ήδη ότι είναι σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματική όχι μόνο για την προσωρινή αλλά και την επιδιαρκούσα ανακούφιση του πόνου και των συνοδών συμπτωμάτων από την σωματική και την ψυχική σφαίρα, ενώ παράλληλα διεφάνη να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των επιβαρυντικών παραγόντων που επηρεάζουν το θεραπευτικό περιβάλλον του ασθενούς, και κατ’ αντανάκλαση τον ίδιο τον ασθενή και την προσαρμοστικότητά του έναντι της νόσου και των συμπτωμάτων της.

ΜΑΡΙΑ Σ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Αμφιθέατρο Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»

 

Ειδικός Λεμφικής Παροχέτευσης με εξειδίκευση στη τεχνική του Dr. Vodder

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.