Εγκέφαλος ..."Τον χρησιμοποιείς ή τον χάνεις"!
Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις πως η νοητική διέγερση ή αν προτιμάτε η εγκεφαλική άσκηση, βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ μειώνει τον κίνδυνο γνωστικού μαρασμού και των συναφών ασθενειών.
Από ανατομικής πλευράς, ο εγκέφαλος δεν είναι ... μυς για να ασκηθεί, είναι κατά κύριο λόγο φαιά και λευκή ουσία, με κυτταρική δομή και λειτουργία πολύ διαφορετική (και πιο πολύπλοκη) από εκείνη του μυός. Η νοητική διέγερση ή αλλιώς "η εγκεφαλική άσκηση", ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, ώστε να εκπληρώνει ταχύτερα και καλύτερα το πλήθος των καθημερινών υποχρεώσεων με τις οποίες είναι επιφορτισμένος, ενισχύει τη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής.
Μερικοί εύκολοι τρόποι να ασκήσετε το μυαλό σας:
- Ξεκινήστε μια καλή κουβέντα, φυσικά κάποιες συνομιλίες είναι περισσότερο ελκυστικές από κάποιες άλλες, επιλέξτε αυτές που σας ταιριάζουν.
- Διαβάστε ένα καλό βιβλίο: διαβάζοντας ένα βιβλίο, διεγείρεται ο εγκέφαλος όχι μόνο γιατί υποχρεώνεται να αναλύει τις λέξεις, τη δομή των προτάσεων και της ιστορίας, αλλά και επειδή καθώς “ξυπνά” η φαντασία, ο εγκέφαλος αναγκάζεται σχηματίζει νοητικές εικόνες, που αποτυπώνουν την ιστορία.
- Επιλύσετε παιχνίδια: αναφερόμαστε φυσικά σε εγκεφαλικά παιχνίδια όπως είναι το σταυρόλεξο, το σκάκι, κρυπτογραφήματα κ.ά. Ο εγκέφαλος αναγκάζεται να εξετάσει διάφορες λύσεις, είτε πρόκειται για ποια λέξη να επιλέξει, είτε για ποια κίνηση να επιλέξει. Η διαδικασία σκέψης είναι ιδανική άσκηση για να κινητοποιήσει τον εγκέφαλο.
- Εργασία με αριθμούς: οι περισσότεροι έχουμε ξεχάσει να κάνουμε αριθμητικές πράξεις με το μυαλό μας. Την επόμενη φορά να το επιχειρήσετε, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή σας για να επιβεβαιώσετε το αποτέλεσμα.
- Συνεχιζόμενη εκπαίδευση: τι συμβαίνει όταν δεν ασκούμαστε; Χάνεται η μυϊκή δύναμη και η αντοχή στις σωματικές δραστηριότητες. Αυτό ονομάζεται ατροφία. Το ίδιο ισχύει για τον εγκέφαλο. Λαμβάνοντας μαθήματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για θέματα που σας ενδιαφέρουν, προκαλείται τον εαυτό σας και το μυαλό σάς καθημερινά να γίνονται ακόμη καλύτεροι.
Επιπλέον δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα η κατάλληλη διατροφή, ο επαρκής ύπνος και η σωματική άσκηση.
Πηγές
- toyourhealth.com
- Brain Exercises Anywhere Anytime: A Self-Training System for Executive Function, Sheng-Hsiang Yu, Wei-Lun Lin, Sheng-Wei Wang, Mobile Information Systems 2021.
- Brain Gym exercises versus standard exercises for institutionalised older people with cognitive impairment: a randomised controlled study, J. Cancela, Á. Casal, M. A. Sanchez-Lastra, C. Ayán, 2021
- Efficacy of Brain Gym Training on the Cognitive Performance and Fitness Level of Active Older Adults: A Preliminary Study, J. Cancela, Ma Helena Vila Suárez, J. Vasconcelos, A. Lima, C. Ayán, 2015, Journal of Aging and Physical Activity
- The Effect of Brain Gym on Global Cognitive Function of Institutionalized Older People, Araceli Cano-Estrada, Araceli Jiménez-Mendoza, Denny Contreras-Guerrero, Mario Hernándes-Alejandro, A. Salas-Casas, 2022, International Journal of Mental Health Promotion
Ενότητες
Τελευταία άρθρα
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.
Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.