Skip to main content

ΚΥΗΣΗ, ΤΟΚΕΤΟΣ, ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά, οι αλλαγές στη στάση, το βάρος και στις ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία ή ακόμα και χρόνιο πόνο – κυρίως στη μέση, τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη.

infant1Η Κρανιοϊερή Θεραπεία (Craniosacral Therapy – CST) είναι μια μέθοδος, με ήπιους χειρισμούς, που εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή, σε διάφορα σημεία του σώματος - κυρίως στα οστά του κρανίου, του προσώπου, στη σπονδυλική στήλη και στο ιερό οστού – με σκοπό να εκτιμήσει αλλά και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο λειτουργούν ο Εγκέφαλος και ο Νωτιαίος Μυελός. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα του Εγκέφαλου, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού. Κατά την περίοδο της κύησης συμβάλλει στην μείωση του αισθήματος δυσφορίας και άλλων προβλημάτων που  αντιμετωπίζει η εγκυμονούσα τόσο κατά το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης, όσο και τα την διάρκεια του τοκετού.  Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται ευρέως σε εγκύους, λεχώνες και βρέφη, με στόχο την ευεξία και την αποκατάσταση της σωματικής και συναισθηματικής ισορροπίας.

Κατά την Κύηση

pregnantΚατά την εγκυμοσύνη, η μητέρα αντιμετωπίζει αυξημένη μηχανική φόρτιση, μεταβολές στη στάση του σώματος και αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Παλαιά τραύματα ή συμφύσεις μπορούν να προκαλέσουν περιορισμούς στη λεκάνη και στη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε μυοσκελετικούς πόνους και δυσφορία. Οι ήπιοι χειρισμοί της Κρανιοϊερής Θεραπείας, βοηθούν την προσαρμογή στις αλλαγές αυτών των δομών, ανακουφίζοντας τη μητέρα ειδικά κατά την διάρκεια των τελευταίων σταδίων, όταν η πύελος προσπαθεί να φιλοξενήσει το έμβρυο που κατεβαίνει. Επιπροσθέτως, θα βοηθήσει στον ίδιο τον τοκετό να είναι πιο εύκολος για την μητέρα και πιο ακίνδυνος για το βρέφος. Σε μια σουηδική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη (Elden et al., 2013), γυναίκες με πόνο στη λεκάνη κατά την κύηση που έλαβαν Κρανιοϊερή Θεραπεία παρουσίασαν σημαντική μείωση του πόνου και αύξηση της λειτουργικότητάς τους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Κατά τον Τοκετό

physiotherapist working with a newborΗ διαδικασία του τοκετού προσφέρει τις δικές της προκλήσεις στο αφικνούμενο έμβρυο. Το ταξίδι μέσα από το γεννητικό σωλήνα υποβάλλει το βρέφος σε επιβεβλημένες καταπονήσεις. Γνωρίζουμε ότι σκοπός είναι να πυροδοτήσει αλλαγές στον μηχανισμό των αντανακλαστικών που είχαν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν το βρέφος να αναπτυχθεί καλά μέσα στην μήτρα, αλλά πρέπει να μετασχηματιστούν για την ζωή του έξω από αυτήν. Τα αντανακλαστικά του εμβρύου πρέπει να αντικατασταθούν από τα αντανακλαστικά του βρέφους. Κάθε απόκλιση από το ιδεώδες μπορεί να καταστήσει αυτήν την διαδικασία μετασχηματισμού ατελή, αφήνοντας το νέο βρέφος ελλιπώς προετοιμασμένο για το επόμενο στάδιο του ταξιδιού του. Μία άλλη λειτουργία του φυσιολογικού ταξιδιού μέσα από τον γεννητικό σωλήνα είναι να δεχθεί το βρέφος μια επιβεβλημένη κινητοποίηση. Όλοι οι μύες συσπώνται και οι αρθρώσεις κινητοποιούνται. Επιπλέον, το κρανίο συμπιέζεται και αλλάζει σχήμα. Αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιτραπεί στο κεφάλι να στενέψει αρκετά ώστε να περάσει μέσα από τον τράχηλο. Για να εξασφαλιστεί αυτό χωρίς προβλήματα, σε αυτό το στάδιο οι οστεώδεις πλάκες του κρανιακού του νεογνού είναι ατελώς σχηματισμένες.

treatment for a childΗ Κρανιοϊερή Θεραπεία,  προετοιμάζει τους ιστούς και τη λεκάνη, διευκολύνοντας τη φυσική διαδικασία του τοκετού. Έχει παρατηρηθεί ότι η θεραπεία συμβάλλει στην προετοιμασία του τοκετού, μειώνοντας τις πιθανότητες επιπλοκών, καθώς και το χρόνο ανάρρωσης μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καισαρικής ή μετά από επιπλοκές. Η αποτελεσματικότητα της Κρανιοϊερής Θεραπείας στη χαλάρωση των δομών του σώματος βοηθά στην καλύτερη κινητικότητα της πυέλου, που είναι κρίσιμη για τον φυσιολογικό μηχανισμό του τοκετού (Haller et al., 2009).

Στα Νεογνά και τα Βρέφη

Κατά τη γέννηση, το κρανίο του βρέφους υπόκειται σε σημαντικές πιέσεις, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιηθούν εμβρυουλκοί ή υπάρξει παρατεταμένος τοκετός. Αυτές οι πιέσεις ενδέχεται να προκαλέσουν λειτουργικούς περιορισμούς στα κρανιακά οστά, το ιερό, το ινιακό οστό και να επηρεάσουν κρανιακά νεύρα που σχετίζονται με τον θηλασμό, την πέψη και τον ύπνο. Μελέτη του Hayden et al. (2006) τεκμηριώνει τη θετική επίδραση της Κρανιοϊερής Θεραπείας στη βελτίωση των κολικών. Άλλες μελέτες αναφέρουν βελτιώσεις στη συμμετρία της στάσης, στην πλαγιοκεφαλία και σε δυσλειτουργίες θηλασμού (Hoffman & Walsh, 2013).

 

Περίοδος Λοχείας – Ανάρρωση της Μητέρας

girl patient using cst

Η λοχεία χαρακτηρίζεται από ορμονικές μεταβολές, συναισθηματική ευαισθησία και ανάγκη αποκατάστασης της πυελικής ισορροπίας. Η Κρανιοϊερή Θεραπεία προσφέρει ενίσχυση της λειτουργικότητας του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, βελτίωση στην ροή των υγρών του σώματος (λέμφος, αίμα, ΕΝΥ) και ενίσχυση του αμυντικού μηχανισμού του σώματος (ομοιόσταση).

 

Συμπερασματικά

infant2

Η Κρανιοϊερή Θεραπεία, ως συμπληρωματική προσέγγιση, μπορεί να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη στην εγκυμονούσα, στο νεογνό και στη λεχώνα. Αν και η βιβλιογραφία είναι ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης, τα μέχρι σήμερα ευρήματα υποδεικνύουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης με μεθοδολογικά αυστηρές μελέτες.

Πηγές

  1. Elden, H., Ladfors, L., Olsen, M. F., & Hagberg, H. (2013). Effects of craniosacral therapy as an adjunct to standard treatment for pelvic girdle pain during pregnancy: a randomized controlled trial. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, 92(7), 775-782. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23369067
  2. Hayden, C., Mullinger, B. (2006). A preliminary assessment of the impact of cranial osteopathy for the relief of infantile colic. Complementary Therapies in Clinical Practice, 12(2), 83-90. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2005.11.005
  3. Hoffman, J., & Walsh, J. (2013). The use of osteopathic manipulative treatment as complementary care for children with plagiocephaly. Journal of Bodywork and Movement Therapies, 17(3), 309-313. https://doi.org/10.1016/j.jbmt.2012.11.002
  4. Haller, H., Lauche, R., Cramer, H., Dobos, G. (2009). Craniosacral therapy for patients with low back pain: a randomized controlled trial. Clinical Journal of Pain, 25(5), 456-462. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19590478

 

Τελευταία άρθρα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οσφυαλγία

Η χρόνια μη ειδική οσφυαλγία αποτελεί, παγκοσμίως, μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και επιβαρύνει τα συστήματα υγείας.

ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ ή ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Το γήρας είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βιώνουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, με σημαντικές αλλαγές στη βιολογία, την ψυχολογία και την κοινωνική ζωή.

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.