Κατηγορία
Νεογνά - Βρέφη - Παιδιά
Η ΚΥΗΣΗ, Ο ΤΟΚΕΤΟΣ, ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ Η ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μία συνεδρία Κρανιοϊερής Θεραπείας -διάρκειας περίπου μιας ώρας- κατά την περίοδο της κύησης συμβάλλει στην μείωση του αισθήματος δυσφορίας και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εγκυμονούσα τόσο κατά το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης, όσο και τα την διάρκεια του τοκετού. Η διάθεση μερικών λεπτών Κρανιοϊερής Θεραπείας στο νεογνό μπορεί να απαλείψει πολλές από τις επιδράσεις τού εμβρυϊκού stress και του stress τού τοκετού, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση της καλής ανάπτυξης και υγείας στην ενήλικη ζωή του.
Η ουσία της Κρανιοϊερής Θεραπείας του Upledger είναι να βοηθά τις φυσιολογικές διαδικασίες να λειτουργούν όπως η φύση σχεδιάζει. Ο θεραπευτής της Κρανιοϊερής Θεραπείας, ή ορθότερα ο επίκουρος -εκείνος που διευκολύνει όλη την διαδικασία- το επιτυγχάνει αυτό επιδρώντας ενεργά στον συνδετικό ιστό του ατόμου, καθώς και στα συστήματα ενέργειας και κίνησης των υγρών τού σώματος, ώστε να βοηθήσει να μειωθούν ή να εξαλειφθούν οι παράγοντες που καταστέλλουν τις διαδικασίες φυσικής ίασης, ζωογόνησης και ανάπτυξης.
Η φύση έχει σχεδιάσει την αναπαραγωγή, τον τοκετό και την ανάπτυξη του νέου ατόμου να συντελούνται βάσει ενστίκτου, καθοδηγούμενα από κάποια εν σειρά πυροδοτικά συμβάματα, ορμόνες και ευκαιρίες. Έχει ένα μόνο σκοπό: να επιτρέπει σε υγιείς μητέρες να δημιουργούν υγιή βρέφη που θα αναπτυχθούν σύμφωνα με τους μηχανισμούς που ήταν οι πιο επιτυχείς. Οτιδήποτε διακόπτει, ή άλλως παρεμποδίζει αυτήν την φυσική αλληλουχία γεγονότων, ενδεχομένως να βλάψει το αναπτυσσόμενο νέο άτομο και πιθανώς την μητέρα του. Δύο παράγοντες παρεμβαίνουν σ’ αυτόν τον σχεδιασμό. Ο πρώτος έχει σχέση με το γεγονός ότι κατά την περίοδο που οι περισσότερες γυναίκες είναι γόνιμες, υπόκεινται σε πολλές καταπονήσεις ή άλλες επιβλαβείς επιδράσεις για τις οποίες δεν έχουμε εξελιχθεί τόσο, ώστε να τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά. Ο δεύτερος παράγοντας που διαταράσσει την φυσική αλληλουχία είναι ότι έχουν επενδυθεί σημαντικοί πόροι στην ενθάρρυνση τεκνοποίησης από γυναίκες που εκ φύσεως έχουν πρόβλημα να ολοκληρώσουν επιτυχώς την διαδικασία κύησης χωρίς ιατρική παρέμβαση. Σε τελική ανάλυση όμως, οι περισσότερες σύγχρονες μαμάδες θα μπορούσαν να ωφεληθούν σε κάποιο βαθμό από την Κρανιοϊερή Θεραπεία του Upledger, με την βοήθεια που προσφέρει στις συμπιεσμένες δομές τους και τα κατασταλμένα συστήματά τους, ώστε να φέρουν στον κόσμο υγιή βρέφη. Η Κρανιοϊερή Θεραπεία, πριν τον τοκετό, βοηθά τους συνδετικούς ιστούς να προσαρμοστούν στις τεράστιες αλλαγές που επιφέρει η κύηση στις δομές και στα υγρά του σώματος. Το ίδιο ισχύει και για πολλά βρέφη που έχουν υποστεί κάποιου είδους αφύσικο stress ή παρέμβαση κατά την γέννησή τους
Η κύηση επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην κατανομή του βάρους, στην στάση του σώματος και στο ισοζύγιο υγρών. Παλαιές κακώσεις, τα επακόλουθα κάποιας προγενέστερης εγχείρησης και προβλήματα στην σπονδυλική στήλη μπορεί να κάνουν την εγκυμοσύνη μία δυσάρεστη εμπειρία, καθώς ο συνδετικός ιστός εξωθείται κοντά στα όρια της ελαστικότητάς του όσο στεγάζει τον μικρό επιβάτη και το προστατευτικό περίβλημά του. Μακροχρόνιοι περιορισμοί στον συνδετικό ιστό που προηγουμένως δεν είχαν ενοχλήσει, τώρα μπορεί να γίνουν βάσανο. Οι βαθιά απελευθερωτικές επιδράσεις της Κρανιοϊερής Θεραπείας βοηθούν στην προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές, ειδικά κατά την διάρκεια των τελευταίων σταδίων, όταν η πύελος προσπαθεί να φιλοξενήσει το έμβρυο που κατεβαίνει. Επιπροσθέτως, θα βοηθήσει στον ίδιο τον τοκετό να είναι πιο εύκολος για την μητέρα και πιο ακίνδυνος για το βρέφος.
Θα πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε ότι η διαδικασία του τοκετού προσφέρει τις δικές της προκλήσεις στο αφικνούμενο έμβρυο. Το ταξίδι μέσα από το γεννητικό σωλήνα υποβάλλει το βρέφος σε καταπονήσεις και του επιβάλλει ασυνήθεις απαιτήσεις. Γνωρίζουμε ότι σκοπός του είναι να πυροδοτήσει αλλαγές στον μηχανισμό των αντανακλαστικών που είχαν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν το βρέφος να αναπτυχθεί καλά μέσα στην μήτρα, αλλά που αποτελούν εμπόδιο στην ζωή τους έξω από αυτήν. Τα αντανακλαστικά του εμβρύου πρέπει να αντικατασταθούν από τα αντανακλαστικά του βρέφους. Κάθε απόκλιση από το ιδεώδες, όπως το μερικώς αυτοπροωθούμενο ταξίδι μέσα από το γεννητικό σωλήνα μπορεί να καταστήσει αυτήν την διαδικασία μετασχηματισμού ατελή, αφήνοντας το νέο βρέφος ελλιπώς προετοιμασμένο για το επόμενο στάδιο του ταξιδιού του. Ένα ολόκληρο σύνολο δυσλειτουργιών τόσο κατά την βρεφική ηλικία, όσο και κατά την μετέπειτα ζωή συνδέονται με αυτού του τύπου την περίπτωση
Μία άλλη λειτουργία του φυσιολογικού ταξιδιού μέσα από τον γεννητικό σωλήνα είναι το να δοθεί στο βρέφος ένα πραγματικά βαθύ μασάζ. Όλοι οι μύες υφίστανται συσπάσεις και οι αρθρώσεις κινητοποιούνται. Επιπλέον, το κρανίο συμπιέζεται και αλλάζει σχήμα. Αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιτραπεί στο κεφάλι να στενέψει αρκετά ώστε να περάσει μέσα από τον τράχηλο. Για να εξασφαλιστεί αυτό χωρίς μόνιμη βλάβη, σε αυτό το στάδιο οι οστεώδεις πλάκες του κρανιακού θόλου του νεογνού είναι ατελώς σχηματισμένες. Δεν είναι παρά μεγάλες μερικώς άκαμπτες επιφάνειες εντός των σκληρών μεμβρανών, από τις οποίες τελικά θα σχηματισθούν πλήρως. Σε μερικά νεογνά αυτές οι πλάκες θα παραμείνουν σε κάποια σημεία αλληλοκαλυπτόμενες. Η έγκαιρη αρωγή του φυσιοθεραπευτή στην επίλυση αυτού του προβλήματος βοηθά να διασφαλιστεί πως θα εξαλειφθούν αναστρέψιμες καταπονήσεις που θα μπορούσαν αλλιώς να επιδράσουν στην κυκλοφορία των υγρών προς τον εγκέφαλο και πιθανώς και σε άλλες λειτουργίες, ουσιώδεις για την υγεία και την σωστή ανάπτυξη του βρέφους. Αυτό το πρώτο ταξίδι φαίνεται, επίσης, να αποτελεί μία ακόμη δοκιμασία ώστε να διασφαλιστεί πως μόνο τα υγιέστερα βρέφη θα επιβιώσουν. Ως εκ τούτου είναι σχεδιασμένο να είναι δύσκολο. Μολονότι τα περισσότερα βρέφη που βλέπουμε στα ιατρεία έρχονται διότι υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, θα ήταν χρήσιμο -προληπτικά- να υποβάλλουμε σε έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερα, από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την γέννησή τους. Ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί περίπτωση νεογνού με κάποιο σημαντικό περιορισμό στο κρανιοϊερό σύστημά του που δεν ανταποκρίθηκε στην θεραπεία, ενώ χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά για να εκτιμήσουμε και στην συνέχεια να αποκαταστήσουμε τους τυχόν περιορισμούς στην λειτουργικότητά του. Έτσι, έχουμε υγιή βρέφη, με μεγαλύτερη ευεξία, που είναι ευλογία από όλες τις απόψεις.
Πιστεύουμε πως το να κάνουμε μασάζ στο βρέφος είναι απίστευτα πολύτιμο για εκείνο, και δεν είναι περίεργο ότι αποτελεί ρουτίνα σε πολλές κοινωνίες. Ωστόσο, αυτό που η Κρανιοϊερή Θεραπεία από την δική της σκοπιά προσθέτει στο μασάζ του βρέφους είναι η ικανότητα να αξιολογούμε και να εκτιμούμε την σοβαρότητα συγκεκριμένων περιορισμών και τάσεων, όπως αυτά σχετίζονται με την σωματική δομή τού βρέφους και το κεντρικό νευρικό σύστημά του, ενώ είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε με την ευαισθησία των χεριών μας πότε αυτοί οι περιορισμοί και οι τάσεις έχουν απαλειφθεί.
Ως μέρος της πρώτης πλήρους Κρανιοϊερής αξιολόγησης και θεραπείας της, η σπονδυλική στήλη τού βρέφους ελέγχεται για ασύμμετρες τάσεις που διαφορετικά ενδέχεται να οδηγήσουν σε προβλήματα στην στάση του σώματος και στην ευστάθεια.
Ως μέρος της πρώτης πλήρους κρανιοϊερής αξιολόγησης και θεραπείας της, η σπονδυλική στήλη του βρέφους ελέγχεται για ασύμμετρες τάσεις που άλλως ενδέχεται να οδηγήσουν σε προβλήματα στην στάση του σώματος και στην ευστάθεια.
Επομένως, το ταξίδι μέσα από το γεννητικό σωλήνα αποτελεί την τελική δοκιμασία του εμβρύου. Καθώς το έμβρυο ανοίγει τον δρόμο του προς την ζωή, το κρανίο του πλάθεται και τα πρωτογενή αντανακλαστικά μετατρέπονται σε αυτά που απαιτούνται για τα αρχικά στάδια της ζωής στον κόσμο. Όταν οι συνθήκες για την ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού δεν είναι ιδανικές, ή εάν το βρέφος πρέπει να υποβοηθηθεί από τον γιατρό κατά την έξοδό του, ενδεχομένως να απαιτηθούν υπερεκτάσεις, κυρίως στις κροταφικές χώρες της κεφαλής (γύρω από τα αυτιά), στην βάση του κρανίου, στις αρθρώσεις του ισχίου και στην πύελο όπως και στον συνδετικό ιστό τής σπονδυλικής στήλης. Το Ινστιτούτο Upledger, έχοντας ήδη εφαρμόσει τεχνικές θεραπείας με εικόνες και συζητήσει με πολλές χιλιάδες ασθενών, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι τα έμβρυα, ακόμη κι εκείνα των πρώτων εφτά ή οκτώ εβδομάδων, επηρεάζονται από συναισθηματικά μηνύματα καθώς και από το γενικό συναισθηματικό περιβάλλον που τα πλαισιώνει όσο αυτά παραμένουν στην μήτρα. Η πρώιμη Κρανιοϊερή αξιολόγηση θα αποκαλύψει πολλά προβλήματα και η αποκατάστασή τους θα είναι άμεση, καθώς συνήθως ανταποκρίνονται γρήγορα σε πολύ ήπιες τεχνικές απελευθέρωσης. Έχει διαπιστωθεί ότι η πρώιμη θεραπευτική αγωγή βοηθά σε κωλικούς, σε αποκλίσεις από την ορθή στάση του σώματος, στο ραιβόκρανο, σε προβλήματα του ισχίου και σε ορισμένες μαθησιακές δυσλειτουργίες.
Η Κρανιοϊερή Θεραπεία του Upledger είναι ένα σύστημα πρακτικής αξιολόγησης και ήπιας αλλά δραστικής βοήθειας, που διευκολύνει την απελευθέρωση των περιορισμών στον συνδετικό ιστό. Ο συνδετικός ιστός είναι ακριβώς αυτό που λέει ότι είναι. Συνδέει όλα μας τα οστά, τους μύες, τα νεύρα, τα όργανα και τους σωλήνες μαζί, με τρόπο τέτοιο που να μπορούν όλα να αλληλοβοηθούνται ώστε να λειτουργούν όπως έχουν σχεδιαστεί, ακόμη και σε έντονες καταπονήσεις. Η όποια μείωση της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού, οπουδήποτε μέσα στο σώμα, δύναται να οδηγήσει σε δυσλειτουργία τόσο στο σημείο εκείνο, όσο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Μείωση της ελαστικότητας μπορεί να προκληθεί από ατύχημα, εγχείρηση, ασθένεια, ακινησία, ή συναισθηματικό stress. Η Κρανιοϊερή Θεραπεία παρέχει βοήθεια που υποστηρίζει κι ενισχύει τις διαδικασίες φυσικής ίασης και ανάπτυξης χωρίς να τις πιέζει, ή να τις καταστέλλει.
Νέες Μητέρες
Νέες μητέρες που ακολουθούν αγωγή Κρανιοϊερής Θεραπείας για τον τοκετό μπορούν να ανακουφιστούν πολύ. Η Κρανιοϊερή Θεραπεία είναι βαθιά χαλαρωτική κι ενισχύει την ελεύθερη κίνηση σε όλα τα συστήματα υγρών: αίμα, λέμφο, εγκεφαλονωτιαίο υγρό και σωματικές απεκκρίσεις, γεγονός που σημαίνει βέλτιστη ανάληψη όλων των συστημάτων ίασης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την μητέρα στην περίπτωση που ο τοκετός είχε κάποιες πρόσθετες δυσκολίες, όπως αναισθησία και έλεγχο του άλγους (που πιστεύεται ότι αναστέλλουν τις φυσικές μηχανικές και ορμονικές απαντήσεις επάνω στις οποίες βασίζονται οι κατά φύση διαδικασίες τοκετού), παρατεταμένο τοκετό, περιορισμένες επιλογές στην στάση του σώματος, καισαρική τομή και άλλα συμβάματα που απαιτούν αποκατάσταση, επαγωγή, ή κάποιου είδους επείγουσα παρέμβαση.
Ενότητες
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.