Skip to main content

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Μελέτη για την επίδραση της Κρανιοϊερής Θεραπείας (CST) στην εγκεφαλική λειτουργία τού ασθενή, αλλά και του θεραπευτή κατά τη διάρκεια μιας τυπικής συνεδρίας. 

Όταν ζητήθηκε από τον Dr. Paul Swingle, PhD, FCPA, RPsych, επικεφαλή τού τμήματος κλινικής Ψυχοφυσιολογίας του McLean Hospital (του μεγαλύτερου Ψυχιατρικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου τής Ιατρικής Σχολής τού Πανεπιστημίου τού Harvard) να μετέχει ως σύμβουλος σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής τού New England  για την επίδραση της Κρανιοϊερής Θεραπείας (CST) στην εγκεφαλική δραστηριότητα τόσο του ασθενή, όσο και του θεραπευτή κατά την διάρκεια μιας τυπικής συνεδρίας, εκείνος παραξενεύτηκε από την πρόταση. Όπως είπε: «μέχρι εκείνη την στιγμή θεωρούσα την Κρανιοϊερή Θεραπεία μια καθαρή ανοησία». Παρόλα αυτά, συμφώνησε να συμμετέχει στην έρευνα. “Αυτά που βρήκα με ταρακούνησαν", ανέφερε ο Dr Swingle και πρόσθεσε:  "Με όλους τους απαραίτητους πειραματικούς ελέγχους, διαπίστωσα μια σημαντική αλλαγή στο εύρος των Α εγκεφαλικών κυμάτων (8 - 12 κύκλους το δευτερόλεπτο, και σχετίζονται με την χαλάρωση, την έμπνευση και την μάθηση), που ήταν σε άμεση σχέση με την εφαρμογή τής Κρανιοϊερής Θεραπείας. Δεν γνώριζα ακριβώς τι έκανε αυτή η τεχνική, αλλά τα αποτελέσματα με εντυπωσίασαν τόσο, που αμέσως παρακολούθησα τα μαθήματα Κρανιοϊερής Θεραπείας τού Ινστιτούτου Upledger".

cranial sacral therapy1Από τότε ο Dr. Swingle εφαρμόζει την Κρανιοϊερή Θεραπεία για να βοηθήσει την αλλαγή τής λειτουργίας τού εγκέφαλου, θεραπεύοντας ένα ευρύ φάσμα δυσλειτουργιών. "Κατά την διάρκεια της θεραπείας λαμβάνω ηλεκτροεγκεφαλικές μετρήσεις (EEG). Έτσι διαπίστωσα ότι μερικές από τις περισσότερο σημαντικές επιδράσεις στον εγκέφαλο είναι η αξιοσημείωτη αύξηση του εύρους των ΘΗΤΑ εγκεφαλικών κυμάτων (4 - 8 κύκλους το δευτερόλεπτο, ελαφρύς ύπνος, σχετίζονται με την φαντασία και την έμπνευση, ενώ είναι κυρίαρχα στα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών) και Α (alpha) εγκεφαλικών κυμάτων (8 - 12Hz, ελαφριά χαλάρωση) κατά την διάρκεια εφαρμογής της τεχνικής (still point) –δηλαδή κατά τη διάρκεια πρόκλησης παύσης του Κρανιοϊερού Ρυθμού", ισχυρίζεται ο Dr. Swingle, ο οποίος σήμερα είναι κλινικός ψυχονευροφυσιολόγος στο Vancouver, με ειδικότητα στο Biofeedback. Ο Dr. Swingle, κάποτε σκεπτικιστής και πλέον υποστηρικτής, συνιστά την Κρανιοϊερή Θεραπεία ως μέρος τής συνολικής αντιμετώπισης αρκετών παθήσεων. "Με την συνεργασία επιτυγχάνεται αποδοτική και μόνιμη επανόρθωση πολλών δυσλειτουργιών τού ανθρώπινου οργανισμού που συνδέονται με την δυσλειτουργία τού εγκεφάλου".

Πηγή

https://www.upledger.ie/craniosacral-therapy-alters-brain-functioning-a-clinical-overview/

 

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.