ΖΩΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΙΝΗΣΗ...ΡΟΗΣ

Η ζωή είναι κίνηση, η ζωή είναι ροή: Χάρη σε ερευνητές όπως Carla Stecco, Caterina Fede, Neil Theise και Melody Swartz μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη λειτουργία του σώματος με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Κύτταρα με διαφορετικές εργασίες βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση

Το ανθρώπινο σώμα περιγράφεται ως μια συλλογή κυττάρων με διαφορετικά καθήκοντα, εξειδικευμένα να εκτελούν διαφορετικούς τύπους εργασίας. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις εργασίες τους, απαιτείται η μεταφορά ουσιών από και προς αυτά τα κύτταρα. Η μεταφορά αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη νερού. Επίσης, τα κύτταρα για να ξέρουν τι κάνουν, πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το επιτυγχάνουν με συνδυασμό χημικών, μηχανικών και ήπιων ηλεκτρικών σημάτων. 

Η επικοινωνία πραγματοποιείται στο χώρο μεταξύ των κυττάρων

3DΣε πολυκυτταρικούς οργανισμούς, απαιτείται στο χώρο μεταξύ των κυττάρων να υπάρχει κάτι που να τα προστατεύει από τη μηχανική φόρτιση και να παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους, δηλαδή ένα υπόστρωμα στο οποίο να μπορούν να προσκολληθούν. Αυτό το υπόστρωμα ονομάζεται εξωκυττάρια μήτρα (extracellular matrix).  Αποτελεί ένα μεγάλο δίκτυο πρωτεϊνών και άλλων μορίων τα οποία περιβάλλουν, υποστηρίζουν και συμβάλλουν στη διατήρηση της δομής σε κύτταρα και ιστούς του σώματος. Βοηθά τα κύτταρα να προσκολληθούν και να επικοινωνούν με τα κοντινά κύτταρα, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη, την κίνηση των κυττάρων και άλλες κυτταρικές λειτουργίες. Η εξωκυττάρια μήτρα εμπλέκεται, επίσης, στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου ιστού. Αποτελείται από ένα στερεό, ινώδες μέρος και ένα υγρό μέρος, τη θεμέλια ουσία – ground substance. Το στέρεο μέρος αποτελείται κυρίως από ίνες κολλαγόνου, υπάρχουν επίσης κάποιες ελαστικές ίνες εκεί όπου απαιτείται περισσότερη ελαστικότητα. Ας λάβουμε υπόψη ότι το υγρό μέρος δεν είναι ορατό με υπερήχους όπως το ινώδες μέρος. Ένας σημαντικός και σε άφθονη ποσότητα πολυσακχαρίτης στη θεμέλια ουσία είναι το υαλουρονικό οξύ, το οποίο δεσμεύει μεγάλες ποσότητες νερού. Αυτό το νερό, που συνδέεται με το υαλουρονικό οξύ και άλλα μεγάλα μόρια, κινείται μεταξύ των ινών του κολλαγόνου και των κυττάρων, επιτρέποντας την ολίσθηση στα διάφορα στρώματα των ινών του κολλαγόνου, χωρίς τριβές και περιορισμούς μεταξύ τους. Πρόκειται για μια ροή που στερείται δικής της αντλίας, εξαρτώμενη πλήρως από τις κινήσεις, τη σύνθεση και την ισορροπία στην εξωκυττάρια μήτρα. Μέσω αυτής της ροής του νερού τα κύτταρα πληροφορούνται τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα. Ανάλογα με τις πληροφορίες που λαμβάνουν τα γονίδια στον πυρήνα του κυττάρου ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται για να ελέγξουν τη παραγωγή διαφόρων ουσιών από το κύτταρο.

stock photo illustration of integrinΗ σύνθεση της εξωκυττάριας μήτρας είναι σημαντική για τη λειτουργία και τις ιδιότητες της περιτονίας. Επηρεάζεται από τη κίνηση, το ph, τη θερμοκρασία, τη διατροφική κατάσταση, την κατάσταση των υγρών, τη φθορά κ.α. Αν το υγρό μέρος της εξωκυττάριας μήτρας χάσει τη ρευστότητα του και  γίνει παχύρευστο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη ροή και μειωμένη δυνατότητα ολίσθησης μεταξύ των ιστών.  

Ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε επηρεάζει τη ροή των υγρών, συνεπώς την ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως γίνεται αντιληπτό η κίνηση ενισχύει τη ροή των υγρών στην εξωκυττάριο μήτρα. Σε αντίθετη περίπτωση η μειωμένη κίνηση εξασθενεί την ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα ή ακόμη χειρότερα διακόπτεται.

Το λεμφικό σύστημα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ έχει ρόλο στη ροή των υγρών στη περιτονία. Μεταφέρει λίπη, πρωτεΐνες, κύτταρα του ανοσοποιητικού κ.α. που δεν μπορούν να εισέλθουν πίσω στην αιματική κυκλοφορία από το εξωκυττάριο υγρό. Για να σχηματιστεί το λεμφικό υγρό χρειάζεται κίνηση στον εξωκυττάριο χώρο. Χωρίς κίνηση, το υγρό των ιστών δεν μπορεί να εισέλθει στα λεμφικά τριχοειδή αγγεία. Αυτό σε τελική ανάλυση σημαίνει ότι ολόκληρο το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξαρτάται από τη ροή των υγρών στη περιτονία. Βελτιωμένη ροή υγρών σημαίνει βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

extracellularcover 1024x576Η ροή είναι εκεί, ακόμα και όταν καθόμαστε, ξαπλωμένοι ή στεκόμαστε ακίνητοι. Όσο ζούμε αναπνέουμε, η καρδιά κτυπά, ο γαστρεντερικός σωλήνας επεξεργάζεται τα τρόφιμα που τρώμε κ.α. Όλα αυτά παράγουν μικρές κινήσεις, μικρούς παλμούς που ενεργοποιούν τα κύτταρα μεταφέροντας σήματα. Φυσικά πολύ λιγότερα από ότι μέσω της ενεργής κίνησης.

Όταν σταματήσει η ροή υγρών στη περιτονία, είτε τοπικά σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, είτε σε μεγαλύτερη περιοχή, αυξάνεται η αντίσταση μεταξύ των ιστών, βλάπτοντας την επικοινωνία και την ανταλλαγή ουσιών μεταξύ των κυττάρων, επηρεάζοντας την κυκλοφορία του αίματος, τα νευρικά σήματα και τη μεταφορά της λέμφου σε αυτή τη περιοχή. Η τριβή μεταξύ των φύλλων της περιτονίας αυξάνεται και επηρεάζονται ολόκληρες αλυσίδες κίνησης. Καθώς εμποδίζεται η ολίσθηση, οι μύες πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά και αρχίζουν να υιοθετούνται αντισταθμιστικά μοτίβα κίνησης, ασύμμετρες φορτίσεις και επιβάρυνση τμημάτων του σώματος και αρθρώσεων. Τελικό αποτέλεσμα είναι ενεργοποίηση των υποδοχέων του πόνου.

Πηγή

The Fascia Guide

https://fasciaguide.com/research/fascia-research-congress-2018/

     

Τελευταία άρθρα

  • ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

    ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

    Τον τελευταίο καιρό, από την επιστημονική  κοινότητα υπάρχει μια έκρηξη ενδιαφέροντος για έρευνες και αναλύσεις σχετικά με την κατανόηση του θέματος της φλεγμονής. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί σχεδόν με κάθε χρόνια ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, της αρθρίτιδας, της άνοιας, του μυοπεριτονιακού πόνου, ενώ συνδέεται ακόμη με την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης.

  • ΖΩΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΙΝΗΣΗ...ΡΟΗΣ

    ΖΩΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΙΝΗΣΗ...ΡΟΗΣ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

    Η ζωή είναι κίνηση, η ζωή είναι ροή: Χάρη σε ερευνητές όπως Carla Stecco, Caterina Fede, Neil Theise και Melody Swartz μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη λειτουργία του σώματος με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

  • ΙΝΙΑΚΗ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ (ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ)

    ΙΝΙΑΚΗ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ (ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ)

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

    Ο όρος Ινιακή Νευραλγία αναφέρεται σε πόνο που εντοπίζεται στην περιοχή που νευρώνουν τα ινιακά νεύρα, δηλαδή στο πίσω μέρος του του κεφαλιού, και συγκεκριμένα στο ινίο και το πάνω μέρος του αυχένα. Τα νεύρα αυτά σχηματίζονται από νευρικούς κλάδους της δεύτερης και τρίτης αυχενικής νωτιαίας ρίζας (Α2 – Α3).  

  • "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

    "ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

    Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

  • ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

    ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

    Στη προσπάθεια για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και προστατευμένο από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρήσετε την περιτονία υγιή, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

  • ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

    ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οστεοπόρωση

    Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.

  • ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

    ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Άσκηση

    Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

  • ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

    ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ... υπό διερεύνηση!

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

    Το σύνδρομο της Ινομυαλγίας (fibromyalgia) είναι μια συνηθισμένη και χρόνια διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυϊκούς πόνους, κακουχία και πολλαπλά επώδυνα σημεία (tender points). Η ετοιμολογία του όρου “fibromyalgia” προέρχεται από την Λατινική λέξη fibro, που σημαίνει ιστός, και από τις Ελληνικές λέξεις myo και algia, που σημαίνουν μυς και άλγος (fibromyalgia = ινομυαλγία). Βρίσκουμε αναφορές για διάχυτο πόνο στο σώμα σε ιστορικά έγγραφά ακόμη πριν τον Μεσαίωνα, αλλά είναι καταπληκτικό ότι ακόμη και σήμερα αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.

  • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

    ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΙΤΙΑΣ (Key Lesion)

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

    Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού).

  • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

    Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Περιτονία- Fascia

    Πώς συμβάλλει η περιτονία για την πρόκληση του πόνου της μέσης;

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 147 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.