Skip to main content
Hits: 756
26 Νοεμβρίου 2009
# Topics
Follow Us
SOCIAL SHARING

9η ΗΜΕΡΙΔΑ "ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ"

ΑΡΧΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡ. ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

ΑΡΧΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡ. ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Κύριες και κύριοι καλημέρα,

Αισίως σας υποδέχομαι για ένατη συνεχόμενη χρονιά στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», στην Ημερίδα «Φυσικοθεραπεία & Ογκολογία», που οργανώνει το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου.

Κοιτώντας γύρω μου βλέπω όλους εσάς, βλέπω σχεδόν όλη τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Διοικητή κ. Δημάρατο, τον Αναπληρωτή Διοικητή κ. Βαλασόπουλο, τον Διοικητικό Διευθυντή κ. Σιγάλα, στον οποίο τόσο εγώ προσωπικά, όσο και εκ μέρους των συναδέλφων μου θέλω να ευχαριστήσω για την στήριξη που μας προσφέρει και να τονίσω την αποφασιστική του συμβολή στην οργανωτική επιτυχία αυτής της ημερίδας, βλέπω ακόμα τον Διευθυντή της Ιατρικής υπηρεσίας που πάντα είναι κοντά μας, την Διευθύντρια της Νοσηλευτικής υπηρεσίας η οποία πάντα αντιμετωπίζει με κατανόηση τα αιτήματα μας, βλέπω επίσης συνεργάτες από πιο παλιά, τον Ορθοπεδικό κ. Σταύρο Βουτζούλια, πρώην Διευθυντή της Ορθοπεδικής κλινικής, αναπολώ πολλές φορές την συνεργασία που είχαμε πετύχει, εκπροσώπους συλλόγων όπως ο σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι και ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ, τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπείας και έχω την πεποίθηση ότι κάτι πετύχαμε αυτά τα εννέα χρόνια μαζί.

Μιας που μιλήσαμε για παρουσίες ας αναφερθούμε και στις απουσίες.

Στους περισσότερους από εσάς είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια το τμήμα μας, εκτός των άλλων, στηρίχθηκε τόσο ηθικά, όσο και υλικά από το ‘Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο’, που είναι και ο ιδρυτής του νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» και από τον Πρόεδρο του κ. Ευστάθιο Φραγκούλη. Η στήριξη αυτή εκφράσθηκε με παροχή εξοπλισμού,(πρέπει να σημειώσω ότι το 2009 έγινε δωρεά δύο Γερανών – ορθοστάτες, για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς), όπως και με ετήσιες υποτροφίες για την εκπαίδευση των φυσικοθεραπευτών του τμήματος σε νέες τεχνικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, (μάλιστα για το έτος 2009 εδόθησαν δύο υποτροφίες για την εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του Λεμφοιδήματος).

Οι ημερίδες μας ήταν υπό την αιγίδα του Ε.Α.Ι. και την έναρξη της εκήρυσε ο Πρόεδρος κ. Φραγκούλης, της παρουσίας του οποίου, για λόγους προφανώς σοβαρούς, στερούμεθα δυστυχώς αυτή τη φορά.

Το όραμα μας που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας είναι επιτέλους να αποκτήσει νόημα και στέγη η «ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο μας. Πραγματικά νοιώθω ντροπή να μην προσφέρεται εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση του Λεμφοιδήματος μετά από μαστεκτομή σε κανένα Δημόσιο Νοσοκομείο της χώρας.

Αναλάβαμε κάποιες πρωτοβουλίες:

Αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν:

1. Να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε με τη βοήθεια του Ε.Α.Ι. την εκπαίδευση του προσωπικού του τμήματος σε εξειδικευμένες θεραπείες για τους ασθενείς με καρκίνο.
2. Την ενεργή παρουσία μας σε επιστημονικές εκδηλώσεις, συνέδρια κ.α. με ανάλογο περιεχόμενο, άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, ώστε να βρεθεί τρόπος επικοινωνίας και προσέγγισης των σύνθετων προβλημάτων των ασθενών. Μετά από εισήγηση του Ορθοπεδικού κ. Βουτζούλια συμμετέχω στο Δ.Σ. της Εταιρείας μελέτης των οστικών μεταστάσεων. Σε πρώτη ματιά θα πει κανείς τι κάνει ένας φυσικοθεραπευτής σε μια τόσο εξειδικευμένη εταιρεία. Η απάντηση είναι προσπαθώ να βρω τον ρόλο που μπορεί να έχει η φυσικοθεραπεία προς όφελος των ασθενών και τον τρόπο να επικοινωνώ καλύτερα με τις άλλες επιστημονικές ομάδες.
3. Τον προγραμματισμό επιστημονικών εκδόσεων με θέμα την Ογκολογική Αποκατάσταση. Πριν από τις δύο εκδόσεις που έγιναν, μία στην 8η ημερίδα το 2008, και μία η φετινή που έχετε στα χέρια σας, δεν υπήρχε ελληνική βιβλιογραφία που να αναφέρεται στην Ογκολογική Αποκατάσταση με την έννοια πάντα της λειτουργικότητας.
4. Την εισήγηση προς τον Π.Σ.Φ. για τη δημιουργία τμήματος «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΕΙΑ & ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ», με στόχο την εξειδίκευση όσων φυσιοθεραπευτών ενδιαφέρονται στα ογκολογικά περιστατικά.
5. Αποκορύφωμα βέβαια αυτής της προσπάθειας είναι η ετήσια οργάνωση της Ημερίδας μας.

Για να πετύχουμε έχουμε την ανάγκη συμπαράστασης από όλους εσάς.

Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου,
Από τον Π.Σ.Φ.
Από την Ιατρική και Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου,
Από τους συλλόγους των ασθενών,
Από όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα.

Μόνο αν το όραμα μας γίνει όραμα σας μπορούμε να πετύχουμε.

Η λέξη κλειδί είναι Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Με αυτές τις σκέψεις ξεκινούν οι εργασίες της 9ης Ημερίδας 'Φυσικοθεραπεία & Ογκολογία'.

PHOTO GALLERY:

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 'FAMILY VOICES'

 

Καλή τύχη στην αναζήτηση σας...

Ειδικός Λεμφικής Παροχέτευσης με εξειδίκευση στη τεχνική του Dr. Vodder

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.