Skip to main content

ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ (MLD) ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Η λεμφική παροχέτευση (Manual Lymphatic Drainage – MLD), είναι ευρέως αποδεκτή ως συντηρητική θεραπεία για το λεμφοίδημα. Οι ερευνητές με αυτή τη συστηματική ανασκόπηση στόχευσαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της σε ασθενείς ευρισκόμενους σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν λεμφοίδημα ή ζουν με αυτό.

Συμπεριλήφθηκαν δεκαεπτά μελέτες (17) με συνολικά 867 γυναίκες και δύο άνδρες συμμετέχοντες. Αξιολογήθηκαν μόνο οι μελέτες που ερευνούσαν το λεμφοίδημα που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού. Ορισμένες μελέτες ανέφεραν θετικές επιδράσεις της λεμφικής παροχέτευσης στη μείωση του όγκου του οιδήματος, τη ποιότητα της ζωής των ασθενών και τα συνοδά συμπτώματα σε σύγκριση με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ενώ άλλες δεν ανέφεραν επιπλέον όφελος της λεμφικής παροχέτευσης ως συστατικού της σύνθετης αποσυμφορητικής θεραπείας (complete decongestive physiotherapy -CDT), δηλαδή ενός συνδυασμός τεσσάρων μεθόδων (λεμφική παροχέτευση, ασκήσεις αποκατάστασης λεμφοιδήματος, θεραπεία συμπίεσης, φροντίδα δέρματος). Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου αναφέρθηκε σε ορισμένες μελέτες ότι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης λεμφοιδήματος, ενώ άλλες δεν ανέφεραν τέτοια οφέλη.

research11

Συμπερασματικά μπορούμε να συνοψίσουμε ότι τα άρθρα που εξετάστηκαν ανέφεραν αντικρουόμενα ευρήματα και συχνά περιορίζονταν από μεθοδολογικά ζητήματα. Αυτή η ανασκόπηση υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω πειραματικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της λεμφικής παροχέτευση στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η λεμφική παροχέτευση σε πρώιμα στάδια μετά από χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη, ενώ είναι αποτελεσματική σε ήπιο λεμφοίδημα (περίσσεια όγκου μικρότερη από 20%). Ωστόσο, σε μέτριο έως σοβαρό λεμφοίδημα πιο αποτελεσματική (45-70%) είναι η σύνθετη αποσυμφορητική θεραπεία.        

Αθηνά Κατσιμήτρου-Τιγγινάγκα, Mld/Cdt
Ειδικός Λεμφικής Παροχέτευσης με εξειδίκευση στη τεχνική του Dr. Vodder

Τελευταία άρθρα