Skip to main content
Hits: 982
12 Απριλίου 2004
# Topics
Follow Us
SOCIAL SHARING

Η ΑΣΚΗΣΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η ελαφριά άσκηση, ακόμα ένας απλός περίπατος μισής ώρας την ημέρα, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Είναι γνωστό από καιρό ότι οι δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά νεώτερες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα και στην θεραπευτική προσέγγιση.

ΟRLANDO, Fla. March 29 – Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι γυναίκες που ασκήθηκαν μετά από εμφάνιση καρκίνου του μαστού, μείωσαν τις πιθανότητες θανάτου από την νόσο κατά ένα τέταρτο έως το μισό, ανάλογα με το πόσο ενεργητικές ήσαν.

“We know that physical activity has been shown to improve the quality of life for women with breast cancer, we conclude it may also help them live longer as well as better”, σύμφωνα με τον Dr. Michelle Holmes of Brigham and Women’s Hospital in Boston.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πόση άσκηση χρειάζεται για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα από τις βιολογικές εξηγήσεις, οι ερευνητές συμφωνούν ότι η μέτρια άσκηση είναι αναμφισβήτητα μια ασφαλής οδηγία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας των πασχόντων με πολλούς τρόπους. Ο Holmes παρουσίασε τα ευρήματα του την Δευτέρα 29 Μαρτίου στο Orlando, σε συνάντηση of the American Association for Cancer Research, όπου παρευρέθησαν 13,500 ερευνητές. Οι άνθρωποι που ασκούνται και περπατάνε είναι γνωστό ότι μειώνουν τις πιθανότητες να παρουσιάσουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι προβλήματα της καρδιάς, υπέρταση, οστεοπόρωση και διαβήτη. Αρκετές μελέτες ισχυρίζονται ότι η άσκηση μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου, αλλά μπορεί να σταματήσει τον καρκίνο στο ενδομήτριο, τα νεφρά και τον οισοφάγο.

Γενικά οι ιατροί συνιστούν τουλάχιστον 45 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του εντέρου επιταχύνοντας την κίνηση του φαγητού. Προλαμβάνεται επίσης ο καρκίνος του μαστού λόγω της καύσης λίπους και παραγωγής οιστρογόνων, που με την σειρά τους εμποδίζουν την καρκινική ανάπτυξη.

Τα αποτελέσματα του Holmes στηρίχθηκαν στην Nurses Health Study, όπου αναλύθηκε η υγεία περίπου 122,000 γυναικών νοσηλευτριών από το 1976. Οι ερευνητές μελέτησαν τις φυσικές δραστηριότητες 2,167 γυναικών όπου διαγνώστηκε καρκίνος του μαστού μετά την έναρξη της μελέτης. Η αξιολόγηση άρχιζε δυο χρόνια μετά αφού οι γυναίκες έμαθαν για το πρόβλημα τους. Για 16 χρόνια η συνεχής παρακολούθηση έδειξε ότι εκείνες που είχαν φυσικές δραστηριότητες είχαν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Οι περισσότερες περπατούσαν για άσκηση. Εκείνες που περπατούσαν από μια έως τρεις ώρες την βδομάδα με αργό ρυθμό (3mph), μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του μαστού κατά ένα τέταρτο, συγκρινόμενες με τις καθιστικές γυναίκες. Ανάλογα οι γυναίκες που περπατούσαν από τρεις έως οκτώ ώρες την βδομάδα μείωσαν τις πιθανότητες στο μισό.

Σε άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, ερευνητές από το Vanderbilt University, ερεύνησαν τα αποτελέσματα της άσκησης σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομήτριου, που κατέχει στις Η.Π.Α, την πέμπτη θέση στην συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες. Μελετήθηκαν 832 γυναίκες στην Κίνα, όπου από το 1970 έχει διπλασιαστεί το ποσοστό εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου. Ο Charles Matthews είπε ότι εκείνες που ήταν ενεργητικές μέσα από τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, την άσκηση, το περπάτημα και το ποδήλατο είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή τη μορφή καρκίνου.

“An active lifestyle, whether from exercise or other domains of life, conferred substantial benefit”.

 Πηγή: Associated Press

Ειδικός Λεμφικής Παροχέτευσης με εξειδίκευση στη τεχνική του Dr. Vodder

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.