Skip to main content
Hits: 791
13 Νοεμβρίου 2021
Κατηγορία
Καρκίνος του Μαστού
# Topics
Follow Us
Social sharing

Αυτό-εξέταση του Μαστού

Ο Καρκίνος του Μαστού όσο πιο γρήγορα διαπιστωθεί, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά αντιμετωπίζεται. Για τον λόγο αυτόν οι ειδικοί συστήνουν οι γυναίκες από 20 χρονών και πάνω να κάνουν μηνιαία αυτό-εξέταση του στήθους τους αναζητώντας νέα εξογκώματα ή άλλες αλλαγές.

Βέβαια αυτός ο αυτοέλεγχος δεν αντικαθιστά την εξέταση του ειδικού ιατρού ή τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως είναι η Μαστογραφία.

Θα περιγράψουμε παρακάτω πως γίνεται αυτή η αυτοεξέταση του Μαστού

breastcancer1breastcancer2

Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται 3 – 5 ημέρες μετά την περίοδο, οπότε τα στήθη είναι λιγότερο ευαίσθητα και εξογκωμένα.

Ξαπλώστε ανάσκελα. Σηκώστε το δεξιό χέρι, τοποθετώντας το πίσω από το κεφάλι σας. Με τα τρία μεσαία δάκτυλα του αριστερού χεριού, ήπια αλλά σταθερά πιέστε το δεξιό στήθος κάνοντας μικρές κυκλικές κινήσεις, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του. Στην συνέχεια είτε καθιστή, είτε όρθια, εξετάστε την περιοχή της μασχάλης.

Ήπια πιέστε την θηλή, αναζητώντας σημάδια εκκρίσεων. breastcancer4

Επαναλάβατε την διαδικασία αυτή και στον αριστερό μαστό.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου δυο λεπτά για το κάθε στήθος.

Παρόλο που αρκετές γυναίκες θεωρούν ότι είναι ευκολότερο να κάνουν αυτήν την εξέταση μετά το μπάνιο, οπότε το δέρμα είναι μαλακό και υγρό, είναι προτιμότερο να γίνεται στο κρεβάτι ξαπλωμένη ανάσκελα.

  

Signs-of-Breast-CancerΣτην συνέχεια σταθείτε μπροστά από τον καθρέπτη με τα χέρια στο πλάι. Παρατηρήστε τα στήθη για αλλαγές στο δέρμα (όπως για κάποιο λακκάκι, ζάρα, εσοχή ή αν το δέρμα μοιάζει με την φλούδα από πορτοκάλι), το σχήμα, την περίμετρο, ή αν η θηλή έχει κλίση προς τα μέσα. Επαναλάβατε το ίδια αλλά με τα χέρια πάνω από το κεφάλι. 

Αν παρατηρήστε οποιαδήποτε αλλαγή αμέσως να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας. Μάθετε τις ιδιαιτερότητες των μαστών σας, ώστε να μπορείτε να ξεχωρίσετε πιθανές αλλάγες. 

Τελευταία άρθρα