Skip to main content

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ

Η μελέτη της “οσφυαλγίας των αστροναυτών” είναι ικανή να προσφέρει κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της οσφυαλγίας στη Γη!

«Οσφυαλγία προσαρμογής στο διάστημα» είναι ο όρος που έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την μορφή πόνου στην μέση, κατά τις πρώτες 2 - 5 ημέρες του διαστημικού ταξιδιού, την οποία έχει αναφέρει το περίπου 52% των αστροναυτών, σύμφωνα με μελέτη 722 διαστημικών πτήσεων. Τις περισσότερες φορές ο πόνος ήταν ήπιος. Ωστόσο, ήταν αρκετός για να εμποδίσει τις ικανότητες των αστροναυτών να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιλότοι στρατιωτικών ελικοπτέρων και τα μέλη τού πληρώματος, που βιώνουν κυμαινόμspinal injuryενες δυνάμεις βαρύτητας, έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Οι αστροναύτες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κήλη δίσκου, σύμφωνα με μελέτη της NASA το 2010.

Σύμφωνα με τον Radostin Penchev, MD ιατρός στο Νοσοκομείο Johns Hopkins, η υψηλή συχνότητα του πόνου στην μέση για τις συγκεκριμένες ομάδες είναι κατανοητή, επειδή η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη είναι κατασκευασμένη να υποστηρίζει το σώμα υπό τις δυνάμεις βαρύτητας που βιώνονται στην Γη. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, που της επιτρέπει να αντιστέκεται στην βαρύτητα, να παραμένει ευέλικτη και να απορροφά τις δυνάμεις της βαρύτητας και τις επιδράσεις της. Ωστόσο, στην μικροβαρύτητα η καμπυλότητα αυτή μειώνεται.

bench pressing

Ασκήσεις με αντίσταση, ισομετρικές, το βαθύ κάθισμα, η προβολή άκρου και οι  ασκήσεις σε πάγκο αποτελούν το βασικό πρόγραμμα πρόληψης του πόνου στην μέση για τους αστροναύτες, γι αυτό και οι διαστημικοί σταθμοί είναι εξοπλισμένοι με όργανα άσκησης και άλλα εργαλεία προπόνησης με αντίσταση. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί εξειδικευμένες στολές που παρέχουν σπονδυλική αντίσταση παρόμοια με εκείνη που βιώνεται στη Γη. Ο συνδυασμός των ασκήσεων με τις εξειδικευμένες στολές πρόσφεραν στους αστροναύτες ανακούφιση από το πόνο σε ποσοστό 85%.

Ερευνητές από το Johns Hopkins Medicine δημοσίευσαν μια νέα εργασία στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2021 του Anesthesiology και προαναγγέλλουν περαιτέρω μελέτη των μεθόδων που ακολουθούν οι αστροναύτες με τις ασκήσεις και την χρήση των εξειδικευμένων στολών, οι οποίες μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για την θεραπεία του πόνου στην μέση (σε ποσοστό 80%) και στους ανθρώπους που βρίσκονται στην Γη και βιώνουν κάποια μορφή αυτού του πόνου. 

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μάλαξη, τα συμπληρώματα διατροφής για αύξηση των θερμίδων και της βιταμίνης D, η νευρομυϊκή ηλεκτρική διέγερση και οι συσκευές αρνητικής πίεσης, σε συνδυασμό με ασκήσεις αντίστασης, συμβάλλουν   στην προσπάθεια πρόληψης του πόνου στην μέση στους αστροναύτες.

lunges exercise illustrationsquat exercise illustration

Το πλήρες άρθρο είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στη διεύθυνση:

https://doi.org/10.1097/ALN.0000000000003812

   

Τελευταία άρθρα