Skip to main content
Hits: 638
26 Δεκεμβρίου 2022
Κατηγορία
Οστεοπόρωση
# Topics
Follow Us
Social sharing

ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Η υψηλή αρτηριακή πίεση σχετίζεται με την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Μελέτη που παρουσιάσθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022, συσχετίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση με την ταχύτερη γήρανση των οστών.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν νεαρά ποντίκια, στα οποία προκλήθηκε υψηλή αρτηριακή πίεση και διαπιστώθηκε ότι αυτά τα ποντίκια υπέστησαν οστική βλάβη που σχετίζεται με την οστεοπόρωση σε σύγκριση με μεγαλύτερης ηλικίας ποντίκια χωρίς υπέρταση.  

doctor analysing the result

ElizabethMariaHennen1Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η οστεοπόρωση είναι διαδεδομένες ασθένειες μεταξύ των ανθρώπων και μπορούν να συνυπάρχουν. Η Elizabeth Maria Hennen, επικεφαλής της μελέτης και υποψήφια Διδάκτορας Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt αναφέρει: «ο μυελός των οστών είναι η περιοχή όπου παράγονται τόσο νέο οστό, όσο και νέα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Υποψιαζόμαστε ότι τα αυξημένα προφλεγμονώδη κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον μυελό των οστών μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του οστού και να το κάνουν αδύναμο» συνεχίζοντας αναφέρει  «με την κατανόηση του πως η υπέρταση συμβάλλει στην οστεοπόρωση, ίσως μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα του ανθρώπους, αργότερα στη ζωή τους, προστατεύοντας τα οστά από την ευθραυστότητα και τη πρόκληση καταγμάτων, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής των» για να συμπληρώσει «επιβάλλεται έλεγχος οστικής πυκνότητας σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση».

young pretty girl on examination

Πηγή

https://newsroom.heart.org/news/high-blood-pressure-may-accelerate-bone-aging?preview=5436

Τελευταία άρθρα