Skip to main content

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ | Ήπιοι Χειρισμοί βάρους 5gr

Χειρισμοί πίεσης 5gr ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα τού σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.

Η Κρανιοϊερή Θεραπεία είναι μια μέθοδος, με ήπιους χειρισμούς, που εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή, σε διάφορα σημεία του σώματος - κυρίως στα οστά του κρανίου, του προσώπου, στη σπονδυλική στήλη και στο ιερό οστού – με σκοπό να εκτιμήσει αλλά και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο λειτουργούν ο Εγκέφαλος και ο Νωτιαίος Μυελός. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα του Εγκέφαλου, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού και να καταπολεμώνται τα συμπτώματα ασθενειών, μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια, όπως για παράδειγμα ο πονοκέφαλος, η ημικρανία, ο χρόνιος πόνος, το άγχος, αλλά και διαταραχές του ύπνου και της πέψης.

Όταν αναφερόμαστε σε ήπιους χειρισμούς εννοούμε χειρισμούς πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο. Αυτό γιατί, όπως διαπίστωσε ο θεμελιωτής της Κρανιοϊερής Θεραπείας Dr John Upledger, η χρήση πίεσης μεγαλύτερης των 5gr, μπορεί να μεταφέρει στον εγκέφαλο λανθασμένες πληροφορίες κινδύνου. Με μια τέτοια λανθασμένη πληροφορία ενεργοποιείται ο αμυντικός μηχανισμός τού οργανισμού, θέτοντας το νευρικό σύστημα σε κατάσταση προστασίας ώστε αποτρέψει τον υποτιθέμενο κίνδυνο. Στην πραγματικότητα ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, γνωστό για την αντίδραση: πολέμα / φύγε / πάγωσε, και αναιρείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, γνωστό για την αντίδραση: αναπαύσου / χαλάρωσε / ανανεώσου. Αυτή η αντίδραση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον στόχο τής Κρανιοϊερής Θεραπείας που είναι η συνεργασία με το νευρικό σύστημα του ασθενή το οποίο θα επιτρέψει στο σώμα να κάνει αλλαγές.

Έχει γίνει πλέον σαφές ότι η περιτονία δεν είναι απλά ένα υλικό αναφοράς με ελάχιστη λειτουργικότητα πέραν του προφανή υποστηρικτικού της ρόλου, αλλά μάλλον ένας διαδεδομένος, συνεκτικός, συνδετικός ιστός εμπλεκόμενος στενά σχεδόν σ’ όλες τις θεμελιώδεις διαδικασίες των δομών του σώματος, στη λειτουργικότητα και τον μεταβολισμό. Μελετώντας την Κρανιοϊερή Θεραπεία αλλά και τεχνικές ήπιας Χειροθεραπείας (Manual Therapy), συνεχώς αναφερόμαστε στη ζωτική σημασία της περιτονίας, τόσο στο ρόλο της στην εμφάνισης της συμπτωματολογίας του ασθενή, όσο και στον τρόπο δράσης των χειρισμών.... Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να σκεφτούμε τους μύες και τις αρθρώσεις ως ξεχωριστές δομές από τη περιτονία, καθώς είναι αλληλένδετα. Μετακινήστε τον συνδετικό ιστό από τη περιοχή και ο κάθε μυς θα είναι μια δομή που θα μοιάζει με ζελέ χωρίς σχήμα και λειτουργική ικανότητα, ενώ οι αρθρώσεις πολύ απλά θα καταρρεύσουν. Επίσης, τώρα γνωρίζουμε ότι το σώμα μας -στη δομή και τη λειτουργία του- χρησιμοποιεί μεταξύ όλων των σκληρών και μαλακών ιστών του μια «αρχιτεκτονική εφελκυσμού» για τη μηχανική σταθεροποίησή του, με την περιτονία να είναι πανταχού παρούσα. Αποτελεί το ελαστικό – πλαστικό, κολλώδη συστατικό στοιχείο, που επενδύει, υποστηρίζει και χωρίζει, συνδέει και διαιρεί, αναδιπλώνει και δίνει συνοχή, στο υπόλοιπο του σώματος, σχηματίζοντας το δίκτυο του συνδετικού ιστού.

osteopathic treatmentΗ περιτονία είναι ένα δίκτυο που μπορεί να μας ταξιδέψει μέσα στο σώμα από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Επιτρέπει τη σύνδεση και επικοινωνία μεταξύ των οστών, των μυών, των οργάνων, των φλεβών, των αρτηριών, των νεύρων, του εγκέφαλου και του νωτιαίου μυελού. Μέσω του ελαφρού αγγίγματος, η περιτονία αρχίζει να αλλάζει, να μαλακώνει και να κινείται. Το σώμα θυμάται πού έχει βρεθεί και πού θέλει να πάει. Το σώμα μας αναζήτα συνεχώς την ισορροπία/αρμονία. Πολλοί θεραπευτές, εργαζόμενοι σε περιοχές με δυσλειτουργία στο σώμα του ασθενή, έχουν βιώσει φαινόμενα που ενδεχομένως να μπορούσαν να ερμηνευτούν ως απελευθέρωση κάποιας μνήμης. Αυτό πιθανώς να συνοδεύεται με κάποιο είδος αισθητικής εμπειρίας για τον θεραπευτή ή / και τον ασθενή. Στον θεραπευτή με τη μορφή, για παράδειγμα έκλυσης θερμότητας, στον ασθενή με την πρόκληση έντονων συναισθημάτων, όπως θυμό, στεναχώρια, κ.α. ή ακόμη με τη μορφή εικόνων. Σε κάποιες περιπτώσεις επανέρχονται στη μνήμη πρώιμες τραυματικές εμπειρίες. Όταν συμβεί αυτό, η δραστικότητα της μνήμης διαγράφεται ή ελαχιστοποιείται, παράλληλα με την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των ιστών.

Όλοι μας έχουμε μέσα μας ένα κομμάτι που μας βοηθάει. Ο Upledger ονομάζει το μέρος του εαυτού μας που γνωρίζει «εσωτερική σοφία ή εσωτερικό γιατρό». Καθώς η περιτονία αποδιοργανώνεται από το παλιό της μοτίβο, επιτρέπει στους γύρω ιστούς και τα οστά να κινηθούν με ένα διαφορετικό τρόπο.

Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας της Κρανιοϊερής Θεραπείας. Διευκολύνει στην απελευθέρωση περιορισμών και δυσλειτουργίας στο σώμα του ασθενή, ενισχύοντας μέσω ήπιων χειρισμών τη λειτουργικότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Πηγές

  • The Body Remembers | This is How CranioSacral Therapy Helps Lessen Pain, By Rob Fournier, OTR, CST-D
  • ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ, physio.gr
  • "LESS IS MORE", physio.gr

Τελευταία άρθρα