Skip to main content

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ "ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ" ΣΤΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)

Η κινητοποίηση των αρθρώσεων (joint mobilization), σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση του πόνου στη σπονδυλική στήλη. Αυτό που δεν είναι επαρκώς κατανοητό είναι η επίδραση της κινητοποίησης των αρθρώσεων αυτή καθ’ αυτή όταν αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική παρέμβαση. Επιπλέον, υπάρχει μια συζήτηση για τα αποτέλεσμα που παράγουν οι τεχνικές με στόχευση στο ακριβές υπό θεραπεία σπονδυλικό τμήμα σε σχέση με τεχνικές που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Οι ερευνητές  Emily Joan Slaven, Adam P Goode, Rogelio A Coronado, Charles Poole, Eric J Hegedus σχεδίασαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση:  “The relative effectiveness of segment specific level and non-specific level spinal joint mobilization on pain and range of motion: results of a systematic review and meta-analysis” με στόχο να απαντήσουν στους προηγούμενους προβληματισμούς.

Η μελέτη περιελάβανε συμπτωματικούς ασθενείς με στόχο να αξιολογήσει τα αποτελέσματα μιας συνεδρίας αρθρικής κινητοποίησης στον πόνο σε κατάσταση ηρεμίας και στις πιο επώδυνες δραστηριότητες, καθώς επίσης να συγκρίνει τα αποτελέσματα όταν η κινητοποίηση αφορά ένα συγκεκριμένο υπό θεραπεία τμήμα ή μια ευρύτερη περιοχή.

chiropractor massaging back of man lying

Πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις για τυχοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (randomized controlled trials -RCTs), χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (MEDLINE, CINAHL και PEDro) από το 1966 έως τον Νοέμβριο του 2010. Η μεθοδολογική ποιότητα αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας προηγουμένως λεπτομερή κριτήρια.

Αποτελέσματα

mobilization1mobilization2mobilization3

Βρέθηκαν πολλές μελέτες που παρείχαν στοιχεία ότι μια συνεδρία αρθρικής κινητοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πόνου τόσο στην ηρεμία, όσο και σε επώδυνες δραστηριότητες. Η ανάγκη για στόχευση της κινητοποίησης σε συγκεκριμένο τμήμα έναντι μιας ευρύτερης περιοχής επηρεάζεται από την ανατομική περιοχή. Στη περιοχή του αυχένα πιο αποτελεσματική είναι η στοχευμένη κινητοποίηση ενώ στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης η κινητοποίηση ευρύτερης περιοχής.

Πηγή

“The relative effectiveness of segment specific level and non-specific level spinal joint mobilization on pain and range of motion: results of a systematic review and meta-analysis”, Emily Joan Slaven 1, Adam P Goode 1, Rogelio A Coronado 1, Charles Poole 1, Eric J Hegedus 1       

Τελευταία άρθρα

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΚΝΗΜΟΠΕΡΟΝΙΑΙΑΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Η κνημοπερονιαία εξάρθρωση απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και πρόγραμμα εξατομικευμένης αποκατάστασης για την λειτουργική επαναφορά τής άρθρωσης.

STRESS: Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άγχος - stress

Το στρες αναδεικνύεται σε πολύπλευρη απειλή που διαβρώνει υγεία, ισορροπία και ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

ΑΜΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η άμεση πρόσβαση στη φυσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει ασφαλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική φροντίδα, ενισχύοντας την ποιότητα και την αποδοτικότητα των συστημάτων υγείας, ή εμπεριέχει κινδύνους για τους ασθενείς;

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΒΟΥΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

Ο χρόνιος πόνος δεν αντικατοπτρίζει πάντα βλάβη ιστού, αλλά αφορά μια δυναμική κατάσταση με σύνθετους νευρολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνιολογικούς μηχανισμούς που απαιτούν κατανόηση και ολιστική προσέγγιση.

MANUAL ALIGNMENT THERAPY: ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Manual Therapy

Ολιστική μέθοδος που αποκαθιστά τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος, μειώνοντας τον πόνο και βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα μέσω χειροθεραπείας και εξατομικευμένων ασκήσεων.

ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Ισχιαλγία

Η σύγχρονη αντιμετώπιση για την ισχιαλγία δίνει έμφαση στη φυσικοθεραπεία, την ενεργό κινητοποίηση και την εκπαίδευση του ασθενούς για αποτελεσματική αποκατάσταση.

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ
| Αλέξανδρος Πλακίδης Φυσικοθεραπευτής | Εγκυμοσύνη

Η ακράτεια μετά τον τοκετό επηρεάζει έως και μία στις τρεις γυναίκες, και συχνά παραμένει αδιάγνωστη λόγω ντροπής ή ελλιπούς ενημέρωσης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΟΥΣ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
| Αθηνάς Κατσιμήτρου - Τιγγινάγκα, Mld/Cdt | Καρκίνος του Μαστού

Το δευτεροπαθές λεμφοίδημα του άνω άκρου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των γυναικών.

ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Αυχενικό Σύνδρομο

Ο αυχενικός πόνος και το αίσθημα δυσκαμψίας, ή "πιασίματος" στον αυχένα είναι από τις συχνότερες αιτίες αναζήτησης ιατρικής βοήθειας στον σύγχρονο κόσμο.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ: ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου συνιστά μια ετερογενή και αμφιλεγόμενη νοσολογική οντότητα με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργία και δραστηριότητα του ατόμου.