Skip to main content

ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: Η "ΑΓΚΙΣΤΡΩΜΕΝΗ" ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

Η Χειροθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του πόνου σε ενήλικες με σκολίωση.

Scoliosis-2Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Bodywork and Movement Therapies. Στο άρθρο αυτό περιγράφονται συνηθισμένες περιπτώσεις μυοπεριτονιακής ασυμμετρίας που αφορούν τρείς περιπτώσεις ενηλίκων με ιδιοπαθή σκολίωση, όπου παρατηρούνται σημαντικά σκολιωτικά κυρτώματα, τα οποία δεν είχαν ωστόσο αντιμετωπισθεί χειρουργικά, ενώ εμφάνιζαν χρόνιο πόνο (Lucy Whyte Ferguson, D.C., El Prado/Taos, NM, USA, University of New Mexico School of Medicine: Pain Center, Albuquerque, NM, USA, Project ECHO Chronic Pain and Headache Management, Albuquerque, NM, USA). Παρότι κατά την κλινική αξιολόγηση δεν εντοπιζόντουσαν στους παρασπονδυλικούς μύες μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points – TrPs), διαπιστώθηκε ότι εκείνοι οι μύες που ήταν εμφανώς υπεύθυνοι για την εμφάνιση του πόνου στη θωρακική/οσφυϊκή περιοχή δεν ευρίσκοντο πλησίον τής σπονδυλικής στήλης, αλλά σε κάποια απόσταση από αυτήν. Επιπλέον οι περιτονιακές ασυμμετρίες που παρατηρήθηκαν σε αυτούς τους scoliosisμύες «αγκίστρωναν» τη triggerpoints1aσπονδυλική στήλη με τέτοιο τρόπο, ώστε να ευνοούνται τα πλάγια κυρτώματά της. Μέσα από την κλινική αξιολόγηση διαπιστώθηκε, επίσης, ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ασθενείς εμφάνιζαν σημαντική χαλαρότητα στους συνδέσμους, γεγονός που συνεισέφερε στην δημιουργία των σκολιωτικών κυρτωμάτων. Η θεραπεία επικεντρώθηκε: triggerpoints2a1) στην απελευθέρωση των TrPs που ήταν υπεύθυνα γα τον πόνο, 2) στην απελευθέρωση των περιορισμών της εμπλεκόμενης περιτονίας, και 3) στην αποκατάσταση της δυσλειτουργίας των εμπλεκομένων αρθρώσεων. Το αποτέλεσμα αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης ήταν σημαντική ανακούφιση του μακροχρόνιου πόνου. Ως εκ τούτου, τεκμηριώνεται η διαγνωστική υπόθεση ότι οι μυοπεριτονίακες ασυμμετρίες μαζί με τους λειτουργικούς περιορισμούς είναι, σε ένα βαθμό, υπεύθυνες για τον πόνο σε ενήλικες με σημαντικά σκολιωτικά κυρτώματα. Η θεραπευτική προσέγγιση βασιζόμενη στην απελευθέρωση των TrPs και στην αποκατάσταση των περιορισμών στη περιτονία, παράλληλα με την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας στις εμπλεκόμενες αρθρώσεις  φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του χρόνιου, αλλά και του οξύ πόνου σε ενήλικες με σκολίωση που δεν έχει αντιμετωπισθεί χειρουργικά.

Σημείωση

Οι διαπιστώσεις της μελέτης αυτής ενισχύουν εν μέρει την υπόθεση που έχει διατυπωθεί από τον Dr John Upledger σχετικά με την αιτιολογία τής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης. Η Ιδιοπαθής Σκολίωση θεωρείται αγνώστου αιτιολογίας. Ο Dr Upledger αποδίδει την αιτία εμφάνισής της σε περιορισμούς μέσα στο Κρανιοϊερό και περιτονιακό σύστημα του σώματος. Η προσαρμογή αυτών των συστημάτων σε πρότυπα τάσης μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα στη δημιουργία και τη διατήρηση της σκολίωσης.

Πηγή

Τελευταία άρθρα

TRIGGER POINTS: ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ (ΜΕΡΟΣ Α')
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Trigger Points

Τι είναι τα μυοπεριτονιακά trigger points; Πώς δημιουργούνται και ποιες θεραπείες υποστηρίζονται από τη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία;

ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Ανω άκρα

Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν τη φυσικοθεραπεία ως την αποτελεσματικότερη θεραπευτική προσέγγιση για τη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση της λειτουργικότητας του τένοντα στην επικονδυλίτιδα.

ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Η ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Manual Therapy

Η σύγχρονη επιστήμη αποκαλύπτει ότι η χειροθεραπεία (manual therapy) δεν επηρεάζει μόνο τους ιστούς, αλλά και τον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται το σώμα. Μάθετε πώς η χειροθεραπεία επηρεάζει τον εγκέφαλο, τη νευροπλαστικότητα και τον χρόνιο πόνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ "ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ" ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άγχος - stress

Η επανασύνδεση με το σώμα καλλιεργείται καθημερινά, μέσα από απλές ασκήσεις που ενισχύουν την αυτορρύθμιση και την ευεξία.

ΘΩΡΑΚΙΚΗ ΜΟΙΡΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πόνος στη πλάτη

Ο αθόρυβος ρυθμιστής τού μυοσκελετικού πόνου

ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Περιτονία- Fascia

Το αόρατο δίκτυο που κρατά το σώμα σε ισορροπία

ΤΡΕΙΣ "ΑΟΡΑΤΕΣ" ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η υγιής γήρανση δεν απαιτεί εξοπλισμό ή κόστος, αλλά συνέπεια σε στοχευμένες καθημερινές πρακτικές.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 40!
| Αλέξανδρος Πλακίδης Φυσικοθεραπευτής | Άσκηση

 Οι πιο συχνοί τραυματισμοί των “weekend warriors” και πώς να τους προλάβετε.

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα συνιστά πολυπαραγοντική εκφυλιστική νόσο που απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και πολυδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση.

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα

Πώς το άγχος μεταφέρεται από τον εγκέφαλο στο Ανοσοποιητικό μας Σύστημα