Skip to main content

ΠΩΣ ΟΙ ΟΥΛΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ!

Το σώμα έχει μια μοναδική ικανότητα, μετά από χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό ή φλεγμονή σε ιστούς ή όργανα, την ενεργοποίηση της διαδικασίας της επούλωσης. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η δημιουργία ουλώδους ιστού (ουλής). Οι ουλές μπορεί να είναι ορατές στο δέρμα, αλλά μπορεί να είναι και αόρατες, δηλαδή να βρίσκονται εσωτερικά στο σώμα.

SCARΜετά τον τραυματισμό, το σώμα σχηματίζει νέο κολλαγόνο για τη αναδημιουργία του ιστού. Ωστόσο, όταν ο ιστός ανασχηματίζεται, μεταβάλλεται βιοηλεκτρικά και βιοχημικά, σε σύγκριση με τον υγιή ιστό που τον περιβάλλει. Το ινώδες υλικό της επούλωσης αποτελείται από την ίδια πρωτεΐνη (κολλαγόνο) με τον ιστό που αντικαθιστά, αλλά στερείται της υπεριώδους απορρόφησης, αιματικής κυκλοφορίας και ευελιξίας - ελαστικότητας του αρχικού ιστού. Αντί του τυχαίου σχεδιασμού καλαθοπλεκτικής που βρίσκουμε στον φυσιολογικό ιστό, ο ουλώδης ιστός σχηματίζεται από μια παραμορφωμένη ευθυγράμμιση των εγκαρσίων δεσμών που δεσμεύονται προς μια μόνο κατεύθυνση. Αυτή η μεταβολή στον ιστό, είναι σε θέση να πυροδοτήσει πολλαπλές διαταραχές στο σώμα.

fasciatensionlineΗ ουλή (cicatrix), συνδέεται με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, μέσω της περιτονίας.

Το σύστημα της περιτονίας, είναι το μοναδικό σύστημα που συνδέεται με κάθε άλλο σύστημα του σώματος. Η ουλή που σχηματίστηκε λόγω της επούλωσης, συχνά παραβλέπετε, παρόλο που είναι σε θέση να προκαλέσει «κυματισμούς» σε μακρινή απόσταση, ακόμη και στο αντίθετο άκρο του σώματος. Ακριβώς αυτή του η ικανότητα, ενεργοποιεί και διεγείρει συνεχώς το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτή η ανισορροπία μπορεί με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο.

Κάθε ουλή έχει μια ιστορία να περιγράψει. Περικλείει τα συναισθήματα που προκλήθηκαν στη διάρκεια του τραυματισμού. Κάθε ουλή είναι διαφορετική. Κάθε ουλή αντιπροσωπεύει το στίγμα μια συγκεκριμένης στιγμής της ζωής μας, που σχετίζεται με το ταξίδι της ζωής, τις δυσκολίες που συναντάμε, την απώλεια, τη θλίψη και την αντοχή.

Η περιτονία και τα μαλακά μόρια που εμπλέκονται με την ουλή, παγιδεύονται με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη ελαστικότητα, άρα μειωμένο εύρος κίνησης, δυσκαμψία και πόνο. Οδηγούνται έτσι σε δομικές (αλλαγή της ευθυγράμμισης) και λειτουργικές διαταραχές. Ο αντίκτυπος είναι σημαντικός και συσσωρεύεται με τον χρόνο. Η διαταραχή αυτή είναι σε θέση να διαταράξει την επικοινωνία μέσα στο νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα την λειτουργική διαταραχή του ίδιου του νευρικού συστήματος.

how-to-soften-scars-massageΓια να λυθούν οι συμφύσεις απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση, καθώς το σώμα, από μόνο του, δεν διαθέτει μηχανισμό κινητοποίησης. Παρόλο που διαθέτει, σε κάποιο βαθμό, την ικανότητα προσαρμογής στις συμφύσεις, αυτό δεν αποτρέπει την δυσλειτουργία της περιοχής. Υπάρχουν πολλές και καλές τεχνικές χειροθεραπείας για την αντιμετώπιση των συμφύσεων. Λαμβάνοντας υπόψη βέβαια ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία, τόσο πιο ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι παλαιότερες ουλές δεν έχουν ελπίδα.

Ο θεραπευτικός στόχος είναι η αποκατάσταση της λειτουργικότητας, βελτιώνοντας την ελαστικότητα, αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτόν τον μεταβολισμό και την ιδιοδεκτικότητα στη περιοχή ή το όργανο. Αυτό επιτυγχάνεται με χειρισμούς, που εστιάζουν στην απελευθέρωση της τάσης, των συμφύσεων ή του περιορισμού στα μαλακά μόρια, όπως είναι οι μύες και η περιτονία.

ΠΗΓΕΣ

1. Kehlet H, Jensen TS, Woolf CL. Persistent postsurgical pain: risk factors and prevention. Lancet 2006. doi: 10.1186/s12871-016-0270-6. PMCID: PMC5069795.

2. Gokal R, Armstrong K, Durant J, Todorsky W, Miller L. The successful treatment of chronic pain using microcurrent point stimulation applied to scars. Int J Complement Alt Med 10(3): 00333. DOI:10.15406/ijcam.2017.10.00333.

3. Chia YY, Lo Y, Chen Y, et al. Risk of chronic low back pain among parturients who undergo cesarean delivery with neuraxial anesthesia — a nationwide population-based retrospective cohort study. Medicine (Baltimore). 2016 Apr; 95(16): e3468. doi: 10.1097/MD.0000000000003468

4. Cift T, Ustunyurt E, Yilmaz C, et al. Shoulder tip pain after cesarean section. J Clin Diagn Res. 2015 Aug; 9(8): QC04–QC06. Published online 2015 Aug 1. doi: 10.7860/JCDR/2015/

5. Dualé C, Ouchchane L, Schoeffler P, et al. Neuropathic aspects of persistent postsurgical pain: a French multicenter survey with a 6-month prospective follow-up. J Pain. 2014 Jan;15(1):24.e1-24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ - ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΟΥΛΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ - ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ και ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ

ΟΥΛΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ

Τελευταία άρθρα