Skip to main content

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

Πώς συμβάλλει η περιτονία για την πρόκληση του πόνου της μέσης;

deckhand doing hard workΠολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο. Όταν προκληθεί πόνος σε μια περιοχή του σώματος, το σώμα προσαρμόζει τις κινήσεις του προσπαθώντας να αποφύγει κινήσεις που ενισχύουν τον πόνο, διαφοροποιώντας τη λειτουργικότητα του. Δηλαδή, κινούμαστε λιγότερο και εκτός ισορροπίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρόκληση ανισορροπίας στη περιτονία. Δημιουργούνται στη περιτονία περιοχές ανελαστικές στις οποίες μειώνεται η ροή των υγρών και παράγεται περισσότερο κολλαγόνο. Όταν συμβαίνει αυτό αντισταθμιστικά άλλα μέρη του σώματος υπερφορτώνονται, δεχόμενα αυξημένη πίεση.  

thoracolumpar fascia.1Στην Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης (ΟΜΣΣ), βρίσκεται ισχυρή και πυκνή περιτονία, η οσφυϊκή περιτονία, η ονομαζόμενη οσφυϊκή απονεύρωση, με στόχο τη σταθεροποίηση - υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης και των μυών της περιοχής, συμβάλλοντας επίσης στη διατήρηση της στάση μας. Σε καταπόνηση μπορεί να προκληθεί μικροτραυματισμός στην οσφυϊκή περιτονία, φλεγμονή και ενεργοποίηση της διαδικασίας επούλωσης. Μερικοί ινοβλάστες μετασχηματίζονται σε μυοϊνοβλάστες, οι οποίοι έχουν συσταλτική ικανότητα παρόμοια με τις λείες μυϊκές ίνες (δεν υπακούουν στη θέληση μας), προκαλώντας συστολή στη περιοχή του τραυματισμού. Η περιτονία σε αυτή τη περιοχή γίνεται ανελαστική. Η οσφυϊκή περιτονία νευρώνεται από διαφόρους τύπους νευρικών υποδοχέων και ελεύθερων νευρικών απολήξεων, τους αλγοϋποδοχείς, καθιστώντας την πολύ ευαίσθητη.

Lumbar aponeurosis.gr

Καθώς η περιτονία χάνει την ελαστικότητά της, οι αλγοϋποδοχείς διεγείρονται τόσο από μηχανικά, όσο και από χημικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα τον πόνο. Κάτι που με τη σειρά του μας οδηγεί σε διαφοροποίηση της λειτουργικότητας και κάποιες φορές προκαλεί υποσυνείδητα την αποφυγή κινήσεων, με τον φόβο της επιδείνωσης των συμπτωμάτων, δηλαδή σε κινησιοφοβία. Οδηγούμαστε τελικά σε ένα φαύλο κύκλο.

physiotherapist doing manual theΟ εκπαιδευμένος θεραπευτής μέσω της Χειροθεραπείας μπορεί να σπάσει αυτόν τον κύκλο. Η Χειροθεραπεία (Manual Therapy) είναι η θεραπευτική προσέγγιση όπου ο θεραπευτής με την χρησιμοποίηση των χεριών του προσπαθεί να εντοπίσει, να αναγνωρίσει και τελικά χρησιμοποιώντας ήπιους χειρισμούς και πρόγραμμα ασκήσεων επανεκπαίδευσης να αποκαταστήσει τις πάσχουσες περιοχές του σώματος. Μέσα από την λεπτομερή αξιολόγηση του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, οι πάσχουσες περιοχές μπορούν να αναγνωρισθούν και να αποκατασταθούν πριν προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα.  

Πηγές

Panjabi 2006; Schleip et al 2007; Wight T & Potter-Perigo S, 2011; Langevin et al 2011; Tesarz et al, 2011; Hoheisel et al, 2015; Mense & Hoheisel, 2016; Schleip & Klingler, 2017; Wilke et al, 2017)

Τελευταία άρθρα