Skip to main content

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Παρόλο που η σπονδυλική στήλη είναι μια σθεναρή κατασκευή, όλοι οι ενήλικες κάποια στιγμή στη ζωή τους θα νιώσουν πόνο στη μέση. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει γιατί δεν χρησιμοποιείται σωστά!

Μια από τις απόψεις που κυριαρχεί ενοχοποιεί την άρση βαρέων αντικειμένων ως αιτία πρόκλησης πόνου στη μέση. Αποτέλεσμα αυτής της άποψης είναι σε πολλούς εργασιακούς χώρους να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι στον ιδεατό τρόπο άρσης βαρέων αντικειμένων, ενώ χρησιμοποιείται εργονομικά σωστός εξοπλισμός, όπως βαρκούλα κ.α. με στόχο να μειωθούν οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης. Εντούτοις στις μελέτες φαίνεται πως αυτή η εκπαίδευση είναι αναποτελεσματική στη πρόληψη του πόνου της μέσης. Η διαπίστωση αυτή επιβάλλει μια διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος!

Γνωρίζουμε πως οι ιστοί για να δυναμώσουν χρειάζονται φορτία, το ίδιο χρειάζεται και η σπονδυλική στήλη. Η συχνή φόρτιση προετοιμάζει τις αρθρώσεις, τους μύες και τους συνδέσμους για τις καθημερινές δραστηριότητες. Κανείς δεν μπορεί να τρέξει στο μαραθώνιο αν δεν προετοιμάσει κατάλληλα το σώμα του για αυτή τη δοκιμασία. Το ίδιο ισχύει και για τη σπονδυλική στήλη, για να είναι ικανή να σηκώνει φορτία προϋποθέτει να προετοιμάζεται για αυτή τη δραστηριότητα.

file-20180329-189801-y7wnkn

Η έλλειψη φόρτισης έχει αποδειχθεί ότι έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη σπονδυλική στήλη. Μελέτες σε αστροναύτες έδειξαν πως η έλλειψη έκθεσης στη βαρύτητα προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας, δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και αύξηση των υγρών στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη πως οι αστροναύτες μετά την επιστροφή τους από το διάστημα εμφάνισαν πόνο στη μέση. Παρατεταμένη λοιπόν έλλειψη φόρτισης οδηγεί σε ασταθή, αδύναμη σπονδυλική στήλη και πόνο.

Βρίσκοντας τη χρήση τομή!

Όσοι ενοχοποιούν την άρση των βαρέων αντικειμένων για τον πόνο στη μέση, επισημαίνουν ότι αυτός δεν προκαλείται αν συμβεί μια φορά, αλλά η επαναλαμβανόμενη και συχνή κάμψη και άρση αντικειμένων δημιουργεί τον κίνδυνο για τραυματισμό στη μέση, κυρίως αν συνδυάζεται με στροφές. Για να διερευνηθεί αυτή η άποψη σχεδιάστηκε μια μελέτη που μελέτησε κωπηλάτες υψηλών επιδόσεων.

Οι κωπηλάτες κάμπτουν και φορτίζουν τη μέση τους εκατοντάδες φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Περίπου το ένα τρίτο αυτών παραπονιέται για ένα επεισόδιο πόνου στη μέση σε περίοδο 12 μηνών, από το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία αναρρώνει πλήρως. Οι μελετητές συμπέραναν ότι οι περισσότεροι κωπηλάτες δεν τραυματίζουν τη μέση τους και η σπονδυλική στήλη είναι πολύ ανθεκτική σε αυτή τη δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, επισημαίνουν επίσης ότι η κάμψη και η φόρτιση της σπονδυλικής στήλης είναι μια δραστηριότητά που μπορεί να σχετίζεται με τον πόνο στη μέση, άρα πρέπει να υπάρχει και κάτι περισσότερο από αυτό!

Αυτό φαίνεται να είναι μια «χρήση τομή στη φόρτιση», όπου η μέση προοδευτικά προετοιμάζεται για να ανταπεξέλθει στα φορτία. Απότομη αύξηση στα φορτία άσκησης με κακή αποκατάσταση συνδέεται με την εμφάνιση πόνου στη μέση στους κωπηλάτες. Οι κωπηλάτες με καλή τεχνική στη κίνηση των ισχίων, γονάτων και των υπολοίπων αρθρώσεων σπάνια εμφανίζουν πόνο στη μέση.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα στους κωπηλάτες είναι ότι φορτίζουν τη μέση τους έχοντας τη σπονδυλική στήλη σε κάμψη. Η σπονδυλική στήλη στη πραγματικότητα είναι περισσότερο σταθερή σε κάμψη.

Συνηθισμένη συμβουλή που δίνεται είναι να διατηρείται η μέση μας ευθεία και να σκύβουμε από τα ισχία όταν σηκώνουμε ένα βάρος, ενθαρρύνοντας έτσι να χρησιμοποιούμε τους μεγάλους μύες γύρω από τα ισχία για να σηκώσουμε ένα αντικείμενο. Τι συμβαίνει όμως αν αυτοί οι μύες είναι αδύναμοι για τον οποιονδήποτε λόγο;

Οι άνθρωποι όλο και περισσότερο αποφεύγουν τις δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το βάδισμα, και γίνονται περισσότερο υπερβάροι, που σημαίνει πως έχουν μικρότερη ικανότητα να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δοκιμασίες.

aerovia-askisi1

Η άποψη που κερδίζει έδαφος σήμερα για τη πρόληψη του πόνου στη μέση είναι η άσκηση! Αντί να συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να αποφεύγουν να σηκώνουν αντικείμενα, ας τους προτρέψουμε να εξασκούνται καθημερινά με προοδευτικά αυξανόμενη ένταση και ανάλογα με τις δυνατότητες τους, στην άρση αντικειμένων, ώστε να ενισχύσουν τους μύες της σπονδυλικής στήλης για ανάλογες δραστηριότητες. Πρέπει να πειστούν ότι η σπονδυλική τους στήλη είναι ικανή να ανταπεξέλθει αρκεί να είναι προετοιμασμένη ανάλογα. Τα βοηθήματα για την άρση αντικειμένων είναι χρήσιμα αρκεί να μην αντικαθιστούν τη φυσιολογική δραστηριότητα των ανθρώπων.

ΠΗΓΗ

"Best way to avoid back pain? Lift heavy things" Associate Professor & Chartered Physiotherapist, Trinity College Dublin

Τελευταία άρθρα