Skip to main content

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος βρίσκεται μεταξύ των σπονδύλων και ρόλος του είναι να τους συνδέει αλλά και να απορροφά και να διαχέει ομαλά τις πιέσεις που δέχεται η σπονδυλική στήλη. Η σπονδυλική στήλη είναι ο σταθερός άξονας - κολώνα πάνω στον οποίο στηρίζεται το σώμα μας. Αποτελείται από σπονδυλικές μονάδες. Ας δούμε πώς διαμορφώνεται το οικοδόμημα του σώματός μας, και ποιος είναι ο ρόλος τού μεσοσπονδύλιου δίσκου.

spinal segmentΣπονδυλική Μονάδα

Μια σπονδυλική μονάδα αποτελείται από δυο σπονδύλους με την παρεμβολή ενδιάμεσα τους ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου. Οι κινήσεις σε κάθε σπονδυλική μονάδα εξαρτάται από τη μορφή, το μέγεθος και τον προσανατολισμό των σπονδυλικών αρθρώσεων, οι οποίες ποικίλουν στα διάφορα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης.

Μεσοσπονδύλιος Δίσκος

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένας  πεπλατυσμένος δίσκος, που βρίσκεται ανάμεσα στα σώματα των σπονδύλων. Αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα στο κέντρο του ως το ζελατινοειδές και εύπλαστο μέρος και τον ινώδη δακτύλιο που τον περιβάλει συγκρατώντας τον στην θέση του, είναι το πιο σκληρό και ινώδες  μέρος.  Ο ρόλος του μεσοσπονδυλίου δίσκου πέρα από το να συνδέει τα σώματα των σπονδύλων μεταξύ τους, είναι να απορροφά και να διαχέει ομαλά της πιέσεις που δέχεται  η σπονδυλική μας στήλη στη καθημερινότητα.  Η συμπεριφορά του και το σχήμα του κατά την διάρκεια των φορτίσεων μεταβάλλεται για να επανέλθει στη συνέχεια  στην αρχική του κατάσταση,  δηλαδή πρόκειται για μια ελαστική δομή.

Πως συμπεριφέρεται ο δίσκος στις κάθετες δυνάμεις φόρτισης

compression testΦανταστείτε να πιέζετε με το χέρι σας ένα μπαλόνι που έχετε γεμίσει με νερό πάνω σε μια επιφάνεια. Η πίεση που ασκείτε κάνει το μπαλόνι να απλώνεται πλευρικά προς όλες τις κατευθύνσεις εξίσου. Ο πυρήνας του δίσκου περιέχει νερό για αυτό το λόγο, υπό πίεση απλώνεται πλευρικά εξίσου προς όλες τις κατευθύνσεις. Τις πλευρικές δυνάμεις που αναπτύσσονται δέχεται ο ινώδης δακτύλιος, που περιβάλλει τον πυρήνα. Δηλαδή οι κάθετες δυνάμεις φόρτισης της σπονδυλικής μονάδας, στη πραγματικότητα μετατρέπονται σε πλευρικές δυνάμεις που εξισορροπούνται από τον ινώδη δακτύλιο.

9781626232518 c001 f007B9780721628721500832 gr1

Η άποψη λοιπόν, ότι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει τον ρόλο του αμορτισέρ δεν είναι σωστή. Καλύτερα ταιριάζει να τον αποκαλούμε διανομέα κραδασμών ή διανομέα δυνάμεων.

Πηγή

Physio Network

Τελευταία άρθρα