Skip to main content

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Ο χρόνιος πόνος στον αυχένα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους και συχνά απαιτεί επισταμένη κλινική αξιολόγηση για την αποτελεσματική διαχείρηση του.

Ορισμένες συνηθισμένες αιτίες που τον προκαλούν περιλαμβάνουν:

  1. Κακή στάση: Η κακή στάση κατά τη διάρκεια της εργασίας ή των καθημερινών δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε ένταση και πόνο στον αυχένα.
  2. Τραυματισμοί: Τραυματισμοί λόγω ατυχημάτων, όπως πτώση ή αυτοκινητιστικό ατύχημα, μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο πόνο στον αυχένα.
  3. Στρες και άγχος: Το στρες και το άγχος μπορεί να πυροδοτήσουν σπασμό στους αυχενικούς μύες προκαλώντας πόνο στον αυχένα.
  4. Εργασιακοί παράγοντες: Επαγγελματικές δραστηριότητες που απαιτούν να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστηα μια συγκεκριμένη στάση σώματος ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα.
  5. Αρθροπάθειες: Παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά μπορεί να επηρεάσουν τον αυχένα.

Ο πόνος στον αυχένα χαρακτηρίζεται χρόνιος όταν διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες, ενώ αφορά περίπου επτά στους δέκα ενήλικες. Γενικά δεν υπάρχει μια μόνο αιτία για τον χρόνιο πόνο στον αυχένα. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί επιβαρυντικοί παράγοντες όπως: κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, whiplash syndrome, εκφυλιστικές αλλοιώσεις, ευθειασμός, κ.ά. Οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις έχουν κάτι κοινό: Επηρεάζουν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε. Είναι εκείνες που σχεδιάστηκαν να μας βοηθούν να διατηρούμε την φυσιολογική λόρδωση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Επιπρόσθετα αυτοί οι μύες συγκρατούν το κεφάλι στην όρθια στάση. Σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στον αυχένα, επέρχεται κούραση σε αυτούς τους μύες, πιο σύντομα από ότι σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα. Συνέπεια αυτού είναι άλλες μυϊκές ομάδες να αναγκάζονται να cervical flexionεργάζονται περισσότερο για να καλύψουν τη διαφορά. Με τον τρόπο αυτό διαταράσσεται η ισορροπία. Η εξέταση για να αξιολογηθούν οι εν τω βάθει καμπτήρες μύες του αυχένα είναι απλή: Ξαπλώστε ανάσκελα. Μαζέψτε το πηγούνι προς το στήθος και ανασηκώστε το κεφάλι, διατηρήστε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα. Αν ο αυχένας σας αρχίζει να τρέμει ή δεν μπορείτε να συγκρατήσετε το πηγούνι μαζεμένο, σημαίνει ότι οι εν τω βάθει καμπτήρες μύες είναι σε καταπόνηση και απαιτείται φροντίδα. Αρχικά μπορείτε να απλά να μαζεύεται το πηγούνι προς το στήθος ενώ κάθεστε ή είστε όρθιοι. Ξεκινήστε να το κάνετε 10 επαναλήψεις 2 με 3 φορές την ημέρα. Φροντίστε ενδιάμεσα να ξεκουράζεστε ικανοποιητικά. Όταν πλέον αυτή η άσκηση γίνεται άνετα τότε προσπαθήστε να την κάνετε ενώ είστε ξαπλωμένοι ανάσκελα. Ξεκινήστε με 10 επαναλήψεις. Προοδευτικά αυξήστε τις επαναλήψεις μέχρι να επιτύχετε 20 επαναλήψεις, 2 με 3 φορές την ημέρα. Μην ξεχνάτε ότι δεν πρόκειται για αγώνα ταχύτητας αλλά για μαραθώνιο. Δεν μας ενδιαφέρει η μυϊκή ενδυνάμωση αλλά η αντοχή. Ο αυχένας στηρίζει το κεφάλι δεν σηκώνει βάρη. Μόλις επιτύχετε αυτόν τον στόχο τότε είστε έτοιμοι για πιο φιλόδοξα προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης.

Προσοχή

  • Σε κάθε περίπτωση με περιμένετε να υπάρχει μια μόνο αιτία για τον πόνο στον αυχένα.
  • Διατηρηθείτε όσο περισσότερο ενεργοί μπορείτε, εκτελώντας απλές ασκήσεις, ενώ προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος.
  • Μπορεί να απαιτηθεί συνδυασμός θεραπευτικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, περιλαμβάνοντας την τεχνική της σπονδυλικής κινητοποίησης (spinal mobilization). 

Πηγή

The Bone and Joint Decade 2000-2010 Task Force on Neck Pain and its Associated Disordes 

Τελευταία άρθρα