Skip to main content

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

Το περπάτημα στη φύση μειώνει το άγχος!

Σε πρόσφατη μελέτη από το Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience at the Max Planck Institute for Human Development, διαπιστώθηκε ότι μια ώρα περπάτημα στο δάσος Grunewald στη Γερμανία, μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα περπάτημα ίσης διάρκειας σε πολυσύχναστο δρόμο στην εμπορική περιοχή του Βερολίνου δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

sudimac sonjaΣτη μελέτη διαπιστώθηκε μείωση της δραστηριότητας της αμυγδαλής, μιας κεντρικής περιοχής του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του άγχους. Η Sonja Sudimac, προδιδακτορικός συνεργάτης και βασικός συγγραφέας της μελέτης ανέφερε στο Medical News Today: «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι μετά από μια μόνο ώρα περπάτημα στη φύση, η δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία του άγχους μειώνεται».

walk.gr

Οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 63 υγιών ατόμων, με τη χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (Fmri), πριν και μετά το περπάτημα. Η δραστηριότητα της αμυγδαλής παρέμεινε σταθερή σε εκείνους που περπάτησαν μέσα στο αστικό περιβάλλον. Σκοπός της μελέτης ήταν να προσδιορίσουν την επιρροή του αστικού και αγροτικού περιβάλλοντος σε ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι η ζωή στη πόλη επηρεάζει την διαχείριση του άγχους. Σύμφωνα με την Sudimac: «αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα γιατί καταδεικνύει για πρώτη φορά την αιτιώδη σχέση μεταξύ της επαφής με τη φύση και αλλαγών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με το άγχος».

Bilateral amygdala activity during the Fearful Faces Task before and after the walk gr

Πηγή

“How nature nurtures: Amygdala activity decreases as the result of a one-hour walk in nature”, Sonja Sudimac, Vera Sale & Simone Kühn Molecular Psychiatry volume 27, pages4446–4452 (2022)

Τελευταία άρθρα