Skip to main content

ΣΤΕΓΝΗ ΒΕΛΟΝΑ ή ΚΡΟΥΣΤΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟ ΓΙΑ ΤΑ Trigger Points;

Ερευνητές από την Ιρλανδία σχεδίασαν μια μελέτη για να διαπιστώσουν εάν η χρήση του ακτινωτού εξωσωματικού ωστικού κύματος (rESWT) μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση της τεχνικής της στεγνής βελόνας σε έντονη προπόνηση ή ανταγωνισμό, αν δηλαδή μπορεί να μειώσει τον πόνο χωρίς να συνοδεύεται από τη κακουχία μετά την εφαρμογή.

trigger-point-pilates

Το μυοπεριτονιακό σημείο πυροδότησης πόνου ή trigger point είναι ένα υπερευαίσθητο σημείο στον μυ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ενεργό όταν είναι επώδυνο στην πίεση ή προβάλει (αντανακλά) πόνο σε κάποια περιοχή του σώματος μακριά από αυτό, ενώ περιορίζει την κινητικότητα της περιοχής, ελαττώνει την μυϊκή ισχύ και αλλάζει τα πρότυπα ενεργοποίησης των μυών, επηρεάζοντας αρνητικά δραστηριότητες όπως για παράδειγμα τις αθλητικές επιδόσεις. Αρκετές φορές μεταπηδάει σε λανθάνουσα κατάσταση, προκαλώντας μόνο περιορισμό της κινητικότητας και της μυϊκής ισχύος, αλλά μόλις οι συνθήκες το ευνοήσουν μετατρέπεται εκ νέου σε ενεργό.

triggerpointtherapyΗ απελευθέρωση των trigger points γίνεται είτε μέσω της τεχνικής της ισχαιμικής πίεσης, είτε με την τεχνική της στεγνής (ξηράς) βελόνας. Στην ισχαιμική πίεση, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του ο ειδικός θεραπευτής ή ένα ειδικό όργανο εφαρμόζει σταθερή πίεση με ελαφρά κυκλική φορά από έξω προς το κέντρο του trigger point για 35 έως 45 δευτερόλεπτα. Η ένταση της πίεσης εξαρτάται από την αντοχή του ασθενή στο επώδυνο ερέθισμα. Η τεχνική της στεγνής βελόνας βασίζεται στην εισαγωγή και τον επαναλαμβανόμενο χειρισμό μίας αποστειρωμένης ( μίας χρήσεως ) πολύ λεπτής και ευκίνητης βελόνας στα trigger points. Η ανακούφιση από τον πόνο οφείλεται στην αντανακλαστικά και μηχανικά προκαλούμενη μυϊκή απελευθέρωση. Με την χρήση αυτής της τεχνικής επιταχύνουμε τα θετικά αποτελέσματα, αν και το πρώτο 24ώρο πιθανόν να προκληθούν αντιδράσεις που έχουν να κάνουν με αίσθημα βάρους στη περιοχή, μούδιασμα ή πόνο.

 Ερευνητές από την Ιρλανδία σχεδίασαν μια μελέτη για να διαπιστώσουν εάν η χρήση του ακτινωτού εξωσωματικού ωστικού κύματος (rESWT) μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση της τεχνικής της στεγνής βελόνας σε έντονη προπόνηση ή ανταγωνισμό, αν δηλαδή μπορεί να μειώσει τον πόνο χωρίς να συνοδεύεται από τη κακουχία μετά την εφαρμογή.

Επιλέχθηκαν 21 ερασιτέχνες αθλητές και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στη πρώτη επιλέχθηκε ως τρόπος αντιμετώπισης η στεγνή (ξηρά) βελόνα, στη δεύτερη ακτινωτά Εξωσωματικά Ωστικά Κύματα Ήχου ενώ η τρίτη ήταν η ομάδα ελέγχου. Υποβλήθηκαν σε θεραπεία τριών συνεδριών μέσα σε μια εβδομάδα. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων έγινε σε δυο, τέσσερις και επτά ημέρες μετά την τελευταία συνεδρία. Αξιολογήθηκε η ευαισθησία στον πόνο με αλγόμετρο πίεσης.

shockwave2Τα αποτελέσματα έδειξαν στην ομάδα της στεγνής βελόνας, στατιστικά σημαντική μείωση της ευαισθησίας στη πίεση κατά τη διάρκεια της θεραπείας, με στατιστικά σημαντική αύξηση της ευαισθησίας (12.92%) μετά την θεραπεία. Στην ομάδα με τα ακτινικά εξωσωματικά ωστικά κύματα, υπήρξε επίσης στατιστικά σημαντική μείωση της ευαισθησίας στη πίεση κατά τη διάρκεια της θεραπείας(13.26%), αλλά χωρίς την εμφάνιση κακουχίας μετά τη θεραπεία. Στην ομάδα ελέγχου δεν υπήρξε καμία διαφορά κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε συνεδρίας.

 Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τεχνική της στεγνής βελόνας είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης πόνου, αλλά σχετίζεται με κακουχία μετά την θεραπεία. Τα ακτινωτά εξωσωματικά ωστικά κύματα είναι εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ΜΣΠΠ, χωρίς να συνοδεύονται με κακουχία μετά την θεραπεία. Εντούτοις, πρέπει να γίνουν επιπλέον μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα εξετάζοντας τη θεραπεία πολλαπλών TrPs σε πολλούς μύες που εμπλέκονται σε αθλητικές κινήσεις. Επίσης, πρέπει να συμπεριληφθούν μετρήσεις που να περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση των μυών και την κινηματική των αρθρώσεων. Επιπλέον, πρέπει να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των τεχνικών σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:


«The effects of dry needling and radial extracorporeal shockwave therapy on latent trigger point sensitivity in the quadriceps: A randomised control pilot study», Richie Walsh a, b, *, Sharon Kinsella a, b, Johnson McEvoy c

a- Department of Science and Health, Institute of Technology Carlow, Carlow, Ireland
b- HealthCORE, Institute of Technology Carlow, Carlow, Ireland
c- United Physiotherapy, Castletroy, Limerick, Ireland

Τελευταία άρθρα