Skip to main content

Επιπλοκές του Λεμφαδενικού Καθαρισμού

Οι επιπλοκές του λεμφαδενικού καθαρισμού μπορεί να είναι παροδικές ή μόνιμες.

ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ

  • Πόνος, συνήθως υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες.
  • Περιορισμός στο εύρος κίνησης της άρθρωσης του ώμου, αποκαθίσταται με το κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης. 
  • Μετεγχειρητικό οίδημα, υποχωρεί μετά από λίγες εβδομάδες.

ΜΟΝΙΜΕΣ: Προκαλούνται σε περιπτώσεις:

  • Όταν αφαιρεθούν εκτός από τους λεμφαδένες που αντιστοιχούν στον μαστό και εκείνοι που αφορούν το χέρι.
  • Όταν εφαρμοστεί μετεγχειρητική ακτινοβολία.
  • Όταν τραυματιστεί η μασχαλιαία φλέβα, στην οποία προσκολλώνται πολλοί λεμφαδένες.

Στις παραπάνω περιπτώσεις προκαλείται περιορισμός της αποχέτευσης της λέμφου του χεριού προς την μασχάλη με αποτέλεσμα την εμφάνιση Λεμφοιδήματος. Διαπιστώνουμε ότι η βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών παίζει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα κατάσταση του χεριού του ασθενούς.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΑΣΤΟ;

Μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Τα σωματικά προβλήματα είναι εντονότερα, όσο βαρύτερη είναι η επέμβαση. Απαιτείται συνήθως να παρέλθουν μερικοί μήνες για την πλήρη επαναδραστηριοποίηση των ασθενών. Αυτά προέρχονται από το σύστοιχο προς την επέμβαση χέρι, κυρίως από τη περιοχή της μασχάλης, όταν έχει γίνει λεμφαδενικός καθαρισμός και έχει προκληθεί Λεμφοίδημα. Επίσης μπορεί να προέρχονται από τη περιοχή του αφαιρεθέντος μαστού.

ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ;

Μειώνεται η μυϊκή δύναμη, υπάρχει πόνος, είναι μουδιασμένο κυρίως στην έσω πλευρά του βραχίονα, έχει μειωμένο εύρος κίνησης κυρίως στις κινήσεις έκτασης του.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;

Με εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης από εκπαιδευμένο φυσικοθεραπευτή. Το πρόγραμμα μπορεί να αρχίσει την πρώτη βδομάδα μετά την επέμβαση και να συνεχιστεί ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του κάθε ασθενή μερικούς μήνες μετά. Το πρόγραμμα έχει στόχο να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του χεριού, επιτυγχάνοντας πλήρες εύρος κίνησης και μυϊκή ενδυνάμωση.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Όπως γίνεται αντιληπτό αυτό το χέρι έχει μειωμένη αποχετευτική ικανότητα της λεμφικής κυκλοφορίας, οπότε κινδυνεύει εάν κάποιος παράγοντας διαταράξει αυτή την λεπτή ισορροπία να προκληθεί λεμφοίδημα. Απαιτείται να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα όπως η σχολαστική φροντίδα του μέλους ώστε να αποφευχθούν πιθανές λοιμώξεις, τραυματισμοί, κούραση, μεταφορά βάρους, να μην επιτρέπεται να μετρούν την αρτηριακή πίεση από αυτό το μέλος ή να γίνονται αιμοληψίες, αποφεύγεται τη ζέστη ή τα καυτά μπάνια, ενώ πάντα να φοράτε γάντια στις οικιακές εργασίες.

Τελευταία άρθρα