Skip to main content

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

migraniesΗ ημικρανία είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες αναπηρίας σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Ο πόνος γίνεται συνήθως αντιληπτός στην μία πλευρά του κεφαλιού (60%). Ο πόνος στην ημικρανία συνοδεύεται συχνά από άλλα συμπτώματα όπως αυξημένη ευαισθησία στο φως, τον ήχο και την κίνηση, επίσης, ο ασθενής έχει διαταραχές στην όραση (θολούρα, οπτικά φαινόμενα όπως σκοτεινά ή φωτεινά σημεία, ραβδώσεις κ.α.), ναυτία κ.ά. Περίπου οι τρεις στους τέσσερεις που πάσχουν από ημικρανίες είναι γυναίκες. Ο πόνος ενδέχεται να διαρκεί από λίγες ώρες έως και μερικές ημέρες, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα του ατόμου.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η αφυδάτωση συνδέεται στενά με την αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας της ημικρανίας. Η πρόσληψη νερού είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για τη μείωση ή την πρόληψη των επεισοδίων ημικρανίας. Εντούτοις, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η επίδραση της αυξημένης πρόσληψης νερού σε ασθενείς με ημικρανία. Η κατανάλωση νερού είναι σημαντική για τη διατήρηση της υδρο-ηλεκτρολυτικής ισορροπίας του οργανισμού και την καλή λειτουργία των κυττάρων, των οργάνων και των συστημάτων του σώματος. Οι ερευνητές: Faezeh Khorsha, Atieh Mirzababaei, Mansoureh Togha, Khadijeh Mirzaei, σχεδίασαν μια μελέτη που αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της πρόσληψης νερού και των χαρακτηριστικών του πονοκεφάλου στην ημικρανία.

woman suffering from bodyΗ εν λόγω μελέτη διεξήχθη με τη μορφή cross-sectional design (οι ερευνητές συλλέγουν δεδομένα από μια ομάδα ανθρώπων ή άλλων μονάδων σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο χρόνο). Στη μελέτη συμμετείχαν 256 γυναίκες, 18-45 ετών, που παραπέμφθηκαν για πρώτη φορά σε νευρολογική κλινική. Η διάγνωση της ημικρανίας από νευρολόγο έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια ICHD3 - International Classification of Headache Disorders, 3rd edition, ένα σύστημα ταξινόμησης που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την κατηγοριοποίηση διαταραχών που σχετίζονται με τον πονοκέφαλο- και για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της ημικρανίας χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της ημικρανίας (MIDAS) -είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του αντικτύπου της ημικρανίας στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου-, η οπτική αναλογική κλίμακα/Visual Analog Scale – VAS, ένα εργαλείο μέτρησης που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του πόνου, της έντασης των συμπτωμάτων και ένα ημερολόγιο πονοκεφάλου 30 ημερών. Χρησιμοποιήθηκε ανάλυση μονής κατεύθυνσης για την αξιολόγηση των συσχετίσεων μεταξύ MIDAS και VAS με την ημερήσια πρόσληψη νερού. Η ανάλυση συσχέτισης Pearson (μετρά το επίπεδο της γραμμικής σχέσης μεταξύ δύο μεταβλητών) χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ του αριθμού των ημερών και της διάρκειας της κεφαλαλγίας με την ημερήσια πρόσληψη νερού. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη χρήση του λογισμικού SPSS και οι τιμές P < 0,05 θεωρήθηκαν στατιστικά σημαντικές.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σοβαρότητα της αναπηρίας από ημικρανία (P < 0,001), η σοβαρότητα του πόνου (P < 0,001), η συχνότητα των πονοκεφάλων (P < 0,001) και η διάρκεια των πονοκεφάλων (P < 0,001) ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε όσους κατανάλωναν περισσότερο νερό ή συνολικά νερό.

Συμπέρασμα

Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε σημαντική αρνητική συνάφεια μεταξύ της ημερήσιας πρόσληψης νερού και των χαρακτηριστικών της ημικρανίας, αλλά απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για την ερμηνεία της αιτιώδους σχέσης.

Πηγή

Association of drinking water and migraine headache severity, Faezeh Khorsha, Atieh Mirzababaei, Mansoureh Togha, Khadijeh Mirzaei, J Clin Neurosci, 2020 doi: 10.1016/j.jocn.2020.05.034.

Τελευταία άρθρα