Skip to main content

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

Το σύνδρομο πρόσκρουσης είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πόνου στη περιοχή του ώμου. 

SIS Image 1.1 300x260Με τον όρο «σύνδρομο πρόσκρουσης στον ώμο» περιγραφεται η τριβή, συμπίεση ή ερεθισμός των τενόντων των μυών του στροφικού πετάλου, καθώς διέρχονται από τον υποακρωμιακό χώρο,  με συνέπεια τη φλεγμονή, τον εκφυλισμό ή τη ρήξη των τενόντων, προκαλώντας πόνο, αδυναμία και μειωμένο εύρος κίνησης στην περιοχή του ώμου. Ειδικότερα, η απαγωγή και η έξω στροφή είναι οι κινήσεις που επηρεάζονται περισσότερο. Ωστόσο, ο υπερακάνθιος μυς και ο υπακρωμιακός θύλακας είναι οι δομές με τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι τρεις κύριοι παράγοντες που μειώνουν το διάστημα στον υποακρωμιακό χώρο, τραυματίζοντας τους τένοντες του στροφικού πετάλου είναι:

  1. Η ανατομία στο άγκιστρο του ακρωμίου (τύπος ΙΙΙ)
  2. Η προς τα επάνω μετακίνηση της κεφαλής του βραχιόνιου οστού
  3. Αλλαγή στην θέση της ωμοπλάτης

Ο αρχικός έλεγχος περιλαμβάνει κλινική αξιολόγηση και ακτινογραφία για τον αποκλεισμό εκφυλιστικών αλλοιώσεων στην κεφαλή του βραχιόνιου οστού και ανατομικό έλεγχο στο άγκιστρο του ακρωμίου. Το άγκιστρο του ακρωμίου, ανάλογα με την ανατομία του, ταξινομείται από Ι έως ΙΙΙ. Υπολογίζεται ότι το 43,3% του πληθυσμού έχει επίπεδο ακρωμίου τύπου Ι -δηλαδή επίπεδο-, το 47,7% έχει καμπυλωμένο ακρώμιο τύπου ΙΙ και μόνο το 9% έχει αγκυλωτό ακρώμιο τύπου ΙΙΙ. Ορισμένες περιπτώσεις ακρωμίου τύπου ΙΙΙ μπορεί να δικαιολογούν χειρουργική αντιμετώπιση.

SIS Image 1.2 768x293

Με μόνο το 9% του πληθυσμού να έχει ακρώμιο τύπου ΙΙΙ, προφανώς δεν αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα που ευθύνεται για το 65% του πρόσθιου-πλάγιου πόνου στον ώμο που παρατηρείται κλινικά. Μέσα από την κλινική αξιολόγηση μπορούμε να αντιληφθούμε τον μηχανισμό πρόκλησης του πόνου.

Θεραπεία

Το θεραπευτικό πλάνο εξαρτάται από τα ευρήματα της κλινικής αξιολόγησης και αντίληψης του μηχανισμού πρόκλησης του πόνου. Ο στόχος είναι η διεύρυνση του υποακρωμιακού χώρου, ώστε κατά τις κινήσεις να μην προσκρούουν σε οστό οι τένοντες του πέταλου των στροφέων. Χρησιμοποιούνται τεχνικές χειροθεραπείας όπως:

  1. Μυοπεριτονιακέςτεχνικές για τον πρόσθιο δελτοειδή και δικέφαλο μυ.
  2. Απελευθέρωση μαλακών ιστών και του σάκου της περιτονίας στον δικέφαλο μυ
  3. Απελευθέρωση μαλακών ιστών και του σάκου της περιτονίας για τον τρικέφαλο μυ
  4. Τεχνικές κινητοποίησης της άρθρωσης του ώμου, με στόχο την προς τα κάτω μετακίνηση της κεφαλής του βραχιόνιου οστού

 

SIS Image 1.9 300x217SIS Image 2.1 300x228SIS Image 2.2 300x267SIS Image 1.8 300x222

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με πρόγραμμα ασκήσεων για το σπίτι.

Συμπεράσματα

  • Το 65% των περιπτώσεων πόνου στον ώμο προκαλείται από το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης.
  • Ο περιορισμός στο περιφερικό άκρο τού δικεφάλου μυ προκαλεί την ώθηση της κεφαλής του βραχιόνιου οστού προς τα επάνω.
  • Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπίεση και μείωση του υποακρωμιακού χώρου, με αποτέλεσμα πιθανή φλεγμονή και οίδημα στον τένοντα του υπερακάνθιου μυ και στον υποακρωμιακό θύλακα. Πρόκειται για τις συνέπειες της αλλαγής στην ευθυγράμμιση της άρθρωσης του ώμου και της περιοχής γενικότερα, παρά για αιτιολογικούς παράγοντες.
  • Η ομαλοποίηση της υφής τού ιστού και η αποκατάσταση του μήκους ηρεμίας του δικεφάλου μυ θα επιτρέψει την αποτελεσματική κινητοποίηση της άρθρωσης του ώμου με στόχο την προς τα κάτω μετακίνηση της κεφαλής του βραχιόνιου οστού και την αποκατάσταση του υποακρωμιακού χώρου.
  • Το πρόγραμμα ασκήσεων για το σπίτι μπορεί να διατηρήσει την βέλτιστη λειτουργία του δικέφαλου μυ και την σωστή ευθυγράμμιση της άρθρωσης για πρόληψη επανεμφάνισης του πόνου.

Πηγές

Τελευταία άρθρα