Οι πόνοι στο αυχένα είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας με δυσάρεστες συνέπειες για την καθημερινή προσωπική και επαγγελματική ζωή των ασθενών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 10% του πληθυσμού πάσχουν από πόνους του αυχένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στον αυχένα έχει περιόδους έξαρσης και περιόδους ύφεσης. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που διαρκούν για περισσότερο από 3 μήνες και έτσι γίνονται χρόνιοι.
Η Αυχενική Μοίρα της σπονδυλικής στήλης φυσιολογικά εμφανίζει ένα λορδωτικό κύρτωμα. Ευθειασμός στην Αυχενική Μοίρα της σπονδυλικής στήλης σημαίνει ότι μειώνεται ή εξαφανίζεται η φυσιολογική λόρδωση.
Μυελοπάθεια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε νευρολογικό έλλειμα σχετίζεται με τον νωτιαίο μυελό. Συνήθως οφείλεται σε συμπίεση του νωτιαίου μυελού από οστεόφυτο ή εξωθούμενο υλικό του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Εντοπίζεται κυρίως στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, χωρίς να αποκλείονται η θωρακική ή η οσφυϊκή μοίρα.
Ο τρόπος χρήσης του ΑΤΜ2 σε ασθενείς με αυχενικά προβλήματα είναι σχεδόν όμοιος με εκείνον σε ασθενείς με οσφυϊκά προβλήματα εκτός από μερικά ζητήματα τοποθέτησης του σώματος στο μηχάνημα. Περιορισμένες αυχενικές κινήσεις όπως κάμψη, έκταση, πλάγια κάμψη και συστροφή μοιάζουν με την οσφυϊκή κάμψη, έκταση, πλάγια κάμψη και συστροφή αντίστοιχα. Στους περισσότερους περιορισμούς της οσφυϊκής κίνησης αυτό που χρειάζεται συνήθως για να επανέλθει η κίνηση στο φυσιολογικό εύρος είναι να επανατοποθετηθεί και να σταθεροποιηθεί (συμπιεστεί) η πυελική χώρα δένοντας με δύο μόνο ιμάντες την λεκάνη· ο άνω ιμάντας στο ύψος της πρόσθιας άνω λαγόνιας ακρολοφίας και ο κάτω ιμάντας στο κάτω τμήμα της λεκάνης (όχι σε κάποιο ύψος πάνω από το ισχίο αλλά καλύτερα στο ύψος του ίδιου του ισχίου).
Η βάση του κρανίου ή αλλιώς ατλαντο-ινιακή ένωση -η ανώτερη άρθρωση του σώματος που φέρει βάρος- είναι κομβικής σημασίας, καθώς βρίσκεται στο σημείο ένωσης της κεφαλής με το σώμα, αλλά και του εγκέφαλου με τον νωτιαίο μυελό. Στη περιοχή υπάρχουν πολλές σημαντικές για την υγεία του ανθρώπου δομές και οποιαδήποτε ασυμμετρία ή δυσλειτουργία στην εμβιομηχανική του σώματος είναι δυνατό να την επηρεάσει με συνέπειες για την υγεία μας.
Σε συντομία τα δεδομένα για τις συνέπειες της πρόσθιας ολίσθησης στο κεφάλι!
Σχετίζεται η πρόσθια ολίσθηση της κεφαλής με τον πόνου; Οι επιστήμονες ερευνούν και επιχειρούν απαντήσεις.
Με τη χρησιμοποίηση του όρου ‘σύνδρομο’, θέλουμε να δείξουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σύνολο συμπτωμάτων, που αφορούν μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, αλλά με διαφορετική αιτία προέλευσης. Ως Αυχενικό Σύνδρομο χαρακτηρίζουμε τον πόνο στην περιοχή του αυχένα ή πόνο που ακτινοβολεί στην πλάτη ανάμεσα στις ωμοπλάτες, στους ώμους, τα χέρια ακόμα μέχρι τα δάκτυλα των χεριών.
Αυχενική κεφαλαλγία/πονοκέφαλος χαρακτηρίζεται ο πόνος που έχει προέλευση από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος ξεκινά από τον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού και ακτινοβολεί προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να συγχέεται με τις ημικρανίες και τις άλλες μορφές πονοκεφάλου, καθώς πρόκειται για δευτερογενή πόνο, πόνο δηλαδή που προέρχεται από μια υποκείμενη πάθηση.
Αρκετά από τα νεύρα που εξέρχονται από το ανώτερο αυχενικό πλέγμα, ταξιδεύουν από την οπίσθια περιοχή του κεφαλιού προς την κορυφή και το μέτωπο. Αυτά τα νεύρα διέρχονται από ένα περιορισμένο χώρο που ονομάζεται υποϊνιακό τρίγωνο. Στη περίπτωση που οι υποϊνικοί μύες είναι σε σπασμό, λόγω υπερφόρτωσης, διαταραχών στον ύπνο ή συναισθηματικής φόρτισης, συμπιέζουν τα νεύρα που διέρχονται από αυτό το τρίγωνο προκαλώντας πονοκέφαλο (αυχενογενή πονοκέφαλο).
Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα για το οποίο συχνά οι ασθενείς παραπονούνται και αναζητούν βοήθεια είναι ο «δύσκαμπτος αυχένας». Αυτός ο άτυπος όρος μπορεί να αναφέρεται σε συμπτώματα που κυμαίνονται από την γενική δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας τής σπονδυλικής στήλης, έως την ακινητοποίηση και τον οξύ πόνο, ή μπορεί να αναφέρεται σε πόνο που ακτινοβολεί στο άνω άκρο και περιορίζει την ικανότητα στροφής τού κεφαλιού σε μια ή περισσότερες κατευθύνσεις.
Όπου και να κοιτάξουμε γύρω μας είναι εύκολο να εντοπίσουμε συνανθρώπους μας με πρόσθια ολίσθηση στο κεφάλι. Όποιος χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή του συνήθως υιοθετεί μια τέτοια στάση. Για τον λόγο αυτό αναφέρεται συχνά ως "text neck", "tech neck", "nerd neck" και "iHunch".
Σε συντομία τα δεδομένα για τις συνέπειες της πρόσθιας ολίσθησης στο κεφάλι!
Οι ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο συχνά αναφέρουν πως νιώθουν δύσκαμπτο/πιασμένο τον αυχένα τους. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, ο θεραπευτής υποθέτει ότι υπάρχει μυϊκός σπασμός στη περιοχή και προσαρμόζει ανάλογα την θεραπευτική του παρέμβαση. Πόσο ακριβής είναι αυτή η υπόθεση;
Το κεφάλι είναι σημαντικό στοιχείο της βιοκινητικής αλυσίδας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, πρέπει να βρίσκεται κατά μήκος της μέσης γραμμής τού σώματος. Εξαιτίας της θέσης του, αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί περίπου του 6% του συνολικού βάρους του σώματος, πολλοί συγγραφείς πιστεύουν ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στην λειτουργία του.
Η βάση του κρανίου ή αλλιώς ατλαντο-ινιακή ένωση -η ανώτερη άρθρωση του σώματος που φέρει βάρος- είναι κομβικής σημασίας, καθώς βρίσκεται στο σημείο ένωσης της κεφαλής με το σώμα, αλλά και του εγκέφαλου με τον νωτιαίο μυελό. Στη περιοχή υπάρχουν πολλές σημαντικές για την υγεία του ανθρώπου δομές και οποιαδήποτε ασυμμετρία ή δυσλειτουργία στην εμβιομηχανική του σώματος είναι δυνατό να την επηρεάσει με συνέπειες για την υγεία μας.
Η υπόθεση πίσω από τον όρο ψηφιακή άνοια είναι ότι η κατάχρηση στη χρήση του διαδικτύου και σε συσκευές με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, προκαλεί γνωστική εξασθένηση, όπως μειωμένη προσοχή και μειωμένο εύρος μνήμης, ενώ ενδέχεται ακόμη και να επιταχύνει την πρώιμη άνοια. Η Ψηφιακή Άνοια αποτελεί μια σύγχρονη απειλή για την υγεία, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να πάρει τη μορφή επιδημίας.
Παρατηρείται απότομη αύξηση των τραυματισμών από καταπόνηση (υπέρχρηση). Η άθληση είναι τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είτε πρόκειται για ελίτ αθλητές, είτε για εκείνους που αθλούνται απλά για να έχουν καλή φυσική κατάσταση, όλοι κινδυνεύουν από τη Διαταραχή Αθροιστικού Τραύματος (Cumulative Trauma Disorders -CTDs).
Το Institute for employment studies (IES), στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από την πρώτη μελέτη για την ψυχοσωματική κατάσταση των εργαζομένων στο σπίτι λόγω του COVID-19, ερευνώντας σε ποιο βαθμό η εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι επηρεάζει το εργατικό δυναμικό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ενυδάτωση, δεν είναι μια απλή έννοια. Είναι η βάση της διατροφής, το θεμέλιο της υγείας. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει χωρίς τροφή περισσότερες ημέρες από ότι χωρίς πόσιμο νερό. Αυτό από μόνο του δείχνει την ζωτική αξία της ενυδάτωσης για την υγεία και όλες τις σωματικές λειτουργίες.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 276 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ