Physio.gr

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2003 00:00

Η ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

respiratory2

Ο απλούστερος «φυσιοθεραπευτικός» χειρισμός που μπορεί να εφαρμοστεί στο αναπνευστικό σύστημα είναι ο προκλητός βήχας δηλ. μια βαθιά εισπνευστική προσπάθεια που ακολουθείται από βίαιη εκπνευστική (με κλειστή γλωττίδα) και η οποία καταλήγει σε απομάκρυνση των πτυέλων που υπάρχουν στους αεραγωγούς. Η κάθαρση των αεραγωγών από τις βρογχικές εκκρίσεις ειδικά όταν αυτές παράγονται σε αυξημένη ποσότητα αλλά και έχουν πυκνή σύσταση (πυώδεις) εξακολουθεί να είναι η καταφανέστερη συμμετοχή των φυσιοθεραπευτών στην αντιμετώπιση των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος. Δεν είναι όμως η σημαντικότερη.

respiratory3

Η έρευνα στα πλαίσια της μελέτης των αναπνευστικών παθήσεων προσδιόρισε νέο πολύπλευρο ρόλο για τον μοντέρνο φυσιοθεραπευτή, ο οποίος μάλιστα λόγω και της εξειδίκευσης του γίνεται αναντικατάστατο μέλος θεραπευτικών ομάδων που ασχολούνται με την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ασθενών με αναπνευστική πάθηση. Αυτό αναφέρεται κύρια στις Ομάδες Αποκατάστασης ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χρόνια Βρογχίτιδα, Πνευμονικό Εμφύσημα).

respiratory

Ο πρωτογενής ρόλος του φυσιοθεραπευτή στην αντιμετώπιση των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος είναι η απομάκρυνση των βρογχικών εκκρίσεων από τους αεραγωγούς ειδικά όταν αυτές παράγονται σε αυξημένες ποσότητες. Αυτός ο ρόλος δεν είναι καθόλου ασήμαντος αλλά ούτε και εύκολος. Οι πυώδεις βρογχικές εκκρίσεις έχει αποδειχθεί ότι ασκούν σημαντική δυσμενή επίδραση στη δομή του τοιχώματος των αεραγωγών η οποία μάλιστα μπορεί να πάσχει ήδη χρονίως . Οι καταστάσεις στις οποίες ο ασθενής δεν μπορεί να καθαρίσει μόνος του αποδοτικά τους αεραγωγούς του είναι αρκετές. Κυριότερη ομάδα είναι οι ασθενείς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που νοσηλεύονται υπό καταστολή και μηχανικό αερισμό (σε αναπνευστήρα). Ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή είναι σημαντικότατος. Η καλή υγιεινή των βρόγχων θα προφυλάξει τον ασθενή από σημαντικές επιπλοκές (ατελεκτασία, σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από το αναπνευστικό, επιδείνωση ήδη κακής ανταλλαγής αερίων αίματος κλπ) οι οποίες συχνά γίνονται αίτιο μακρότερης παραμονής του ασθενούς στην ΜΕΘ η και δυσμενέστερων πιθανά εξελίξεων.

respiratory1

Άλλες ομάδες ασθενών που έχουν ανάγκη την βοήθεια του φυσιοθεραπευτή για να εξασφαλίσουν επαρκή βρογχική υγιεινή είναι μετεγχειρητικοί ασθενείς ειδικά με χειρουργική τομή στο τοίχωμα της κοιλιάς και περισσότερο όταν είναι παχύσαρκοι, ασθενείς με Πνευμονικό Απόστημα, εκτεταμένες Βρογχιεκτασίες, Κυστική Ινωση του πνεύμονα αλλά και απλούστερες έστω περιπτώσεις όπως π.χ. με λοίμωξη του αναπνευστικού ειδικά σε υπερήλικες ασθενείς κλπ. 
Σε πολλές από τις παραπάνω καταστάσεις ένα σημαντικό μέρος του έργου του φυσιοθεραπευτή είναι η εκπαίδευση του ασθενούς για την αντιμετώπιση της χρονιότερης φάσης του προβλήματος του.

Αν και τα παραπάνω είναι μια πολύτιμη πρόσφορα του φυσιοθεραπευτή στον ασθενή με νόσο του αναπνευστικού συστήματος ο ρόλος του αναβαθμίζεται ουσιαστικά παίρνει εντελώς άλλη διάσταση στα πλαίσια των προγραμμάτων Αναπνευστικής Φροντίδας και Πνευμονικής Αποκατάστασης (Pulmonary Rehabilitation).

Η έννοια της Πνευμονικής Αποκατάστασης ορίστηκε το 1974 και αφορούσε στις τεχνικές εκείνες που έπρεπε να εφαρμοστούν στους πάσχοντες από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος αποσκοπώντας στο να επαναφέρουν τους ασθενείς αυτούς στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και λειτουργικά και ψυχολογικά με απώτερο στόχο να ξαναγινούν αυτοί ενεργά μέλη του κοινωνικού περιβάλλοντος των και αν ήταν δυνατόν να επανέρχονταν στην εργασία τους εφ όσον είχαν συνταξιοδοτηθεί.

Το σημαντικό αυτό έργο το αναλαμβάνει η Ομάδα Αποκατάστασης η οποία συνήθως αποτελείται από Γιατρό (συνήθως Πνευμονολόγο), Ψυχίατρο η Ψυχολόγο, Φυσιοθεραπευτή, Κοινωνικό Λειτουργό, Νοσηλευτή και οποίο άλλο εξειδικευμένο μέλος χρειαστεί στην πορεία του Προγράμματος.

Αυτά αναφέρονταν στις αρχικές θέσεις των ειδικών όπως ανακοινώθηκαν το 1974. Έκτοτε έχει γίνει σημαντική δουλεία στον τομέα της Πνευμονικής Αποκατάστασης, έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα εργασιών με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ο ρόλος κάθε μέλους της ομάδας Αποκατάστασης έχει προσδιοριστεί και συγκεκριμενοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό και η Αποκατάσταση τουλάχιστον στην Αμερική είναι ένα από τα απαραίτητα θεραπευτικά μέτρα που εφαρμόζεται στους ασθενείς με ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια = Χρόνια Βρογχίτις & Πνευμονικό Εμφύσημα) ακόμη και από τα πρωιμότερα σταδία τη νόσου όταν οι εκδηλώσεις της δεν είναι ήδη αναπηρικές.

Οι φυσιοθεραπευτικές τεχνικές που εφαρμόζονται στα νοσήματα του θώρακος αν και για τους έχοντες ειδικές γνώσεις έχουν ξεχωριστά ονόματα μπορούν να διακριθούν σε:

· τεχνικές που αποσκοπούν σε βαθύτερη αναπνοή
· τεχνικές για καλύτερη απομάκρυνση των βρογχικών εκκρίσεων (βαθιά αναπνευστική κίνηση με καθοδηγούμενο βήχα, παροχέτευση εκκρίσεων με την βοήθεια κατάλληλης θέσης του σώματος, τεχνικές με πλήξεις η και δονήσεις του θωρακικού τοιχώματος με η χωρίς ειδικά όργανα)
· τεχνικές που αποσκοπούν σε επανεκπαίδευση της αναπνοής (αναπνοής με προτεταμένα χείλη, αναπνοή με προς τα εμπρός κλίση του σώματος)
· τεχνικές που αποσκοπούν σε πιο αποδοτική λειτουργία των αναπνευστικών μυών κι ειδικά του διαφράγματος η και ασκήσεις που μπορούν να ενισχύσουν τους αναπνευστικούς μύες (ειδικές αναπνευστικές ασκήσεις, χρήση επιπλέον αντίστασης έναντι της εισπνοής η της εκπνοής).
· τεχνικές Μυικής Χαλάρωσης.

Οι παραπάνω τεχνικές σήμερα πλέον έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και αντενδείξεις. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε συνδυασμό μεταξύ των με συγκεκριμένο θεραπευτικό στόχο και στα πλαίσια απολύτως εξειδικευμένου προγράμματος για τον κάθε ασθενή.

Η συνήθης διαδικασία είναι πλήρης μελέτη του ασθενούς, λεπτομερής εκτίμηση του και καταγραφή των προβλημάτων του και κατόπιν σχεδιασμός συγκεκριμένου θεραπευτικού Προγράμματος. Συνήθως το πρόγραμμα σχεδιάζεται να εξελιχθεί σε συγκεκριμένα σταδία έτσι ώστε να γίνεται καλύτερα η παρακολούθηση της εξέλιξης του ασθενούς. Το πρόγραμμα αναλύεται λεπτομερειακά στον ασθενή αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον του που γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του στην διαδικασία. Κατόπιν αρχίζει η εφαρμογή του Προγράμματος στην αρχή συνήθως σε νοσοκομειακό περιβάλλον υπό ιατρική επίβλεψη και κατόπιν εξωνοσοκομειακα υπό την επίβλεψη των αρμόδιων μελών της θεραπευτικής ομάδας.

Αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ο ασθενής παίρνει οδηγίες για την παραπέρα προσπάθεια του ώστε να συντηρήσει τα αποτελέσματα του Προγράμματος.

Τα αποτελέσματα των εργασιών που έχουν ανακοινωθεί από τα κέντρα Αποκατάστασης είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα για τους αναπνευστικούς ασθενείς και έτσι τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για την Πνευμονική Αποκατάσταση είναι μεγάλο. Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων είναι η καλή οργάνωση των ομάδων και η καλή γνώση του αντικειμένου με το οποίο ασχολούνται. Αν δεν τηρούνται αυτοί οι όροι η αποτυχία του Προγράμματος πρέπει να θεωρείται πιθανή με αποτέλεσμα την απογοήτευση και την απόσυρση του πάσχοντος.

Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε με σκοπό την ενημέρωση ενδιαφερόμενων χωρίς ειδικές γνώσεις αν και έγινε προσπάθεια παρά την απλουστευτική παρουσίαση του θέματος να μην απομακρυνθεί από την επιστημονική ακρίβεια.

 

Λέγομαι Ελένη Σπύρου,είμαι φυσιοθεραπεύτρια κι έχω κάνει την πρακτική μου στο Βέλγιο όπου άρχισα να μαθαίνω σε βάθος να εφαρμόζω την αναπνευστική φυσιοθεραπεία.Το άρθροι σας είναι πολύ ενδιαφέρον και πρωτοπωριακ΄΄ο για τα Ελληνικά δεδομένα του 2003,αλλά και έξι χρόνια μετά εξακολουθεί να μιλάει για πράγματα άγνωστα ακόμα στο ευρύ κοινό.Θα σας ήμουν ευγνόμων αν κι εφόσων εξακολουθείτε να ασχολείστε με αυτά τα θέματα της φυσιοθεραπείας, αν είναι δυνατό να μου στείλετε με e-maill: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . άλλα άρθρα ή πληροφορίες πάμω στο αντικείμενο αυτό.Θέλω να σας ευχαριστήσω για την καλή δουλιά που κάνατε και την αντικειμενική σας παρουσίαση.Θα ανμένω τη συμβολή σας και στη δική μου βελτίωση.

Με εκτίμηση 
Ελένη Σπύρου

Διαβάστηκε 5901 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 10:22
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΝΑΠΝΟΗΣ »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6128 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ treatments Αναπνευστική φυσικοθεραπεία Η ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ