Physio.gr

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2003 00:00

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

93 3 Φυσικοθεραπεία είναι η χρησιμοποίηση φυσικών μεθόδων ως θεραπευτικών μέσων , που συμπληρώνουν τις περισσότερες φορές άλλες θεραπευτικές τεχνικές .
Φυσικοθεραπευτικά μέσα είναι η εφαρμογή θεραπευτικών ασκήσεων , μικρορευμάτων ( Διαδυναμικά ) , υπερήχων , ακτινοβολιών μεγάλου μήκους ( Διαθερμίες ) και ακτινών Laser .

Σε < Ογκολογικούς > ασθενείς η εφαρμογή Φυσικοθεραπευτικών μεθόδων πρέπει να έχει απόλυτη ένδειξη , να τελείται με προσοχή και να περιλαμβάνει την αποκατάσταση μετά από χειρουργικές πράξεις ή την εφαρμογή σε περιπτώσεις που ειδική φαρμακευτική αγωγή αποκλείεται λόγω της σοβαρότητας της υγείας του ασθενή . 
Ειδικότερα Φυσικοθεραπεία με τη μορφή ειδικής γυμναστικής πρέπει να εφαρμόζεται στους Ογκολογικούς ασθενείς πριν και μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση , όπως με την μορφή Αναπνευστικής Προεγχειρητικής Γυμναστικής για την αύξηση του αναπνευστικού εύρους των ασθενών ή ειδικής Μετεγχειρητικής Κινησιοθεραπείας μετά από το χειρουργείο , όπως μετά από Μαστεκτομή για την αποφυγή Λεμφοιδήματος . Προκειμένου περί Ορθοπεδικών ασθενών η Φυσικοθεραπεία καθίσταται επιτακτική ανάγκη μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.

Η ήλωση των διαφόρων τύπων παθολογικών καταγμάτων απαιτεί μετεγχειρητική κινησιοθεραπεία με παθητικές και ενεργητικές ασκήσεις ανάλογα με το πρόγραμμα .
Η χρησιμοποίηση μεγάλων ενδοπροθέσεων προς αντικατάσταση οστικών ελλειμμάτων που καταλείπει η αφαίρεση πρωτοπαθών ή μεταστατικών οστικών νεοπλασιών μετά τμήματος των περιβαλλόντων μυών , προϋποθέτει έντονη μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία προς ενίσχυση των μυών που παρέμειναν και αποκατάσταση της κίνησης των αρθρώσεων που μετείχαν στη χειρουργική αφαίρεση .

Σαν παράδειγμα αναφέρονται οι επεμβάσεις διασώσεως σκέλους κατά τις οποίες αφαιρείται χειρουργικά μεγάλο τμήμα ή και ολόκληρο το μηριαίο οστό ή η άρθρωση του γόνατος με μεγάλο τμήμα του μηριαίου ή του κνημιαίου οστού ή αμφοτέρων και η αντικατάσταση των με ειδικές ενδοπροθέσεις οι οποίες ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς απαιτούν μακροχρόνια συστηματική κινησιοθεραπεία ώστε να μπορέσει ο ασθενής να χρησιμοποιήσει το σκέλος του χωρίς εξωτερικά στηρίγματα ή βοήθεια . 
Η αφαίρεση της ωμοπλάτης μόνης ή με άλλοτε άλλο τμήμα του βραχιονίου οστού και η αντικατάσταση με εμφυτεύματα ειδικού τύπου ή η χρησιμοποίηση ελευθέρας αρθρώσεως προϋποθέτουν καλή μετεγχειρητική κινησιοθεραπεία , ώστε να επαναλειτουργήσει η άρθρωση του ώμου . Τέλος οι γνωστές εσωτερικές ημιπυελεκτομές στις οποίες ο ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική αφαίρεση μεγάλου τμήματος ή ολόκληρου του ενός ημίσεως της πυελικής ζώνης . Παρά τη διακοπή της οστικής συνέχειας μηριαίου - κοτύλης και την ανατομική βράχυνση του σκέλους κατά 4 - 5 εκ. μ. απαιτείται έντονη Φυσικοθεραπεία και άσκηση των γλουτιαίων και τετρακέφαλων μυών ώστε να μπορέσει ο ασθενής να βαδίσει χωρίς Βακτηρία με μόνη την ανύψωση του υποδήματος που εφαρμόζεται για την αποκατάσταση της βράχυνσης του σκέλους .

Σε μικρότερες χειρουργικές πράξεις κατά τις οποίες μετά την χειρουργική αφαίρεση της νεοπλασίας ακολουθεί συμπληρωματική ακτινοθεραπεία οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε φυσικοθεραπεία - γυμναστική προς αποφυγή δημιουργίας ρικνώσεων μυών ή αρθρώσεων που γειτονεύουν με την βλάβη και δυνατόν να προκαλέσουν αναπηρία .

Πολλές φορές καλούμεθα ως Ορθοπεδικό Τμήμα να επιληφθούμε μονοαρθριτικών εκδηλώσεων ( παρανεοπλασματικά σύνδρομα ) ασθενών που νοσηλεύονται για κάποια νεοπλασματική νόσο αλλά η γενική κατάσταση τους , όπως λευκοπενία ή η αντικαρκινική αγωγή στην οποία υποβάλλονται δεν επιτρέπει την χρησιμοποίηση μικρών χειρουργικών παρεμβάσεων όπως οι διηθήσεις με κορτιζόνη ή τοπικά αναισθητικά . Στις περιπτώσεις αυτές η χρησιμοποίηση Φυσικοθεραπευτικών τεχνικών , όπως τα διαδυναμικά ρεύματα , η ιοντοφόρεση , τα ρεύματα TENS , τα υπέρηχα , κ.α. , προσφέρουν σαφή βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς από το τοπικό πόνο .

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι Φυσικοθεραπευτικές πράξεις πρέπει να εκτελούνται υπό την επίβλεψη του θεράποντος ιατρού με προσοχή και συγκαταβατικότητα γνωστού όντως ότι ο ογκολογικός ασθενής από την φύση της νόσου και μόνο θεωρείται βαρέως πάσχων και με ευαίσθητο ψυχισμό .

Διαβάστηκε 50948 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 10:50
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6369 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική