Physio.gr

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014 13:12

12η ΗΜΕΡΙΔΑ 'Φυσικοθεραπεία & Ογκολογία'

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ημερίδα «Φυσικοθεραπεία και Ογκολογία», μια ημερίδα θεσμό, πλέον, καθώς διοργανώνεται για 12η χρονιά από το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου "Ο Άγιος Σάββας".

Στόχος μας είναι να επιχειρήσουμε να αναλύσουμε αλλά και να αναδείξουμε την επιστήμη της φυσικοθεραπείας και το ρόλο του φυσικοθεραπευτή στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πάσχοντα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΣΦ, το 2008 η Ελλάδα αριθμούσε 5.500 φυσικοθεραπευτές. Από αυτούς οι 900 απασχολούνταν στον δημόσιο τομέα, οι 500 ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι, 2.500 εργαστηριούχοι και 1600 άνεργοι – έτερο-απασχολούμενοι χωρίς στοιχεία. Πρόκειται για στοιχεία από την προ–κρίσης εποχή. Σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΙ Λαμίας (2000) στην Αττική απασχολούνταν 236 φυσικοθεραπευτές σε 11 νοσοκομεία. Η αναλογία ήταν 1 φυσικοθεραπευτής προς 49 κλίνες. Σε 16 νοσοκομεία η αναλογία ήταν 1/91. Και όλα αυτά, όταν όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε νοσοκομείο της Μεγάλης Βρετανίας, ανάλογου μεγέθους με το νοσοκομείο Αγ. Όλγα, απασχολούνται 40 φυσικοθεραπευτές, ενώ στο Ελληνικό νοσοκομείο μόλις 4. Σήμερα αυτά τα νούμερα είναι λίγο χειρότερα.

Δυστυχώς δεν μπορώ να θυμηθώ ποτέ ήταν η τελευταία φορά που προκηρύχθηκε θέση φυσικοθεραπευτή σε δημόσιο νοσοκομείο. Έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό;

Συμβαίνει λόγω της οικονομικής κρίσης;
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κατάσταση προϋπήρχε της κρίσης!

Συμβαίνει γιατί το σύστημα έχει στραφεί εναντίον μας;

Συμβαίνει γιατί υπάρχουν τα ιδιωτικά κολλέγια;

ή

Συμβαίνει γιατί εμείς οι ίδιοι δεν έχουν αναδείξει τον ρόλο του φυσικοθεραπευτή στο δημόσιο νοσοκομείο;

Ποιος άραγε είναι αυτός ο ρόλος;

Την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, όσον αφορά στην φυσικοθεραπεία, λίγο – πολύ την γνωρίζουμε.

Στα δημόσια νοσοκομεία, με εξαίρεση τα στρατιωτικά, δεν προβλέπεται από τα οργανογράμματά τους η ύπαρξη – στελέχωση οργανωμένου τμήματος φυσικοθεραπείας.
Εμείς στον Άγιο Σάββα, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τη Διοίκηση. Και αυτό γιατί, σχετικά πρόσφατα, ήμασταν το μοναδικό νοσοκομείο το οποίο μετά από εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας να εγκρίνει στο νέο οργανόγραμμα του Αγίου Σάββα τη δημιουργία και στελέχωση αυτόνομου τμήματος φυσικοθεραπείας, με προϊστάμενο φυσικοθεραπευτή, που να υπάγεται στον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Όραμά μας, όπως προανέφερα, είναι η αναβάθμιση του ρόλου του φυσικοθεραπευτή στο δημόσιο νοσοκομείο.

Όραμά μας είναι η ενεργή, ισότιμη συμμετοχή του φυσικοθεραπευτή στην θεραπευτική ομάδα (σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και αναγνώρισης του ρόλου του καθενός ξεχωριστά).

Πεποίθησή μας είναι πως μόνο μέσα από την ατομική επιστημονική καταξίωση και παράλληλα με συλλογικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η καθιερωμένη πλέον Ημερίδα "ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ"από το τμήμα Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου μας, περνά ο δρόμος για την ανάδειξη και αποδοχή της αναγκαιότητας του Φυσικοθεραπευτή και στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Φυσικοθεραπείας στο δημόσιο νοσοκομείο αλλά και στην Ελληνική κοινωνία.

Η θεματολογία και η ανάπτυξή της από τους εξαίρετους ομιλητές – επιστήμονες που συμμετέχουν στην Ημερίδα μας, και η ιδιαίτερα τιμητική για εμάς παρουσία –και μάλιστα για δεύτερη φορά- του Καθηγητή Leon Chaitow εδώ, πιστεύουμε ότι συμβάλλουν και αναδεικνύουν την αναγκαιότητας της Επιστήμης της Φυσικοθεραπείας και του ρόλου του Φυσικοθεραπευτή στη καθημερινή μάχη για διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πάσχοντα.

Κλείνοντας την μικρή αυτή εισαγωγή στην 12η ΗΜΕΡΙΔΑ "ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ" νιώθω την ανάγκη να υπενθυμίσω πως όλους ότι εμείς εδώ δεν κάνουμε πολιτική, αλλά παράγουμε επιστήμη.

IMG 1267IMG 1268IMG 1269IMG 1270

 

Διαβάστηκε 3766 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 21:02
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 8667 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική Παρουσιάσεις-Συνέδρια Παρουσιάσεις - Συνέδρια 12η ΗΜΕΡΙΔΑ 'Φυσικοθεραπεία & Ογκολογία'