Physio.gr

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 19:42

12η ΗΜΕΡΙΔΑ 'Φυσικοθεραπεία & Ογκολογία' - 22 Νοεμβρίου 2014

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

12η ΗΜΕΡΙΔΑ "ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ" - Διαταραχές του μοντέλου αναπνοής - 'Breathing Pattern Disorders'

22 Νοεμβρίου 2014 - Νοσοκομείο "Ο Άγιος Σάββας"

ΑΦΙΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ1

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

'Διαταραχές του μοντέλου αναπνοής' – 'Breathing Pattern Disorders' είναι το θέμα της φετινής 12ης Ημερίδας 'Φυσικοθεραπεία & Ογκολογία', η οποία οργανώνεται τα τελευταία χρόνια από το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου 'Ο Άγιος Σάββας', σε συνεργασία με το Αττικό Κολέγιο. Έχουμε την τιμή και τη χαρά στην εκδήλωσή μας να παρίσταται, ως επίσημος προσκεκλημένος, ο καθηγητής Leon Chaitow MD, DO.

Σύμφωνα με τον κύριο Καθηγητή "ο κινητικός έλεγχος αποτελεί βασική συνιστώσα στην πρόληψη κακώσεων. Απώλεια του κινητικού ελέγχου συνεπάγεται ανεπάρκεια του ελέγχου των αρθρώσεων, συνήθως λόγω ασυνέργειας των συναγωνιστών - ανταγωνιστών μυών κατά την ενεργοποίησή τους. Τρία υποσυστήματα δρουν μαζί για να διατηρείται η σταθερότητα στις αρθρώσεις: το κεντρικό νευρικό υποσύστημα (έλεγχος), το οστεοσυνδεσμικό υποσύστημα (παθητικό), και το μυϊκό υποσύστημα (ενεργητικό)".

Κάθε ένα από τα τρία αυτά υποσυστήματα είναι δυνατόν να υποστούν τροποποιήσεις από ποικίλες αρνητικές, βιοχημικές, νευρολογικές και βιομηχανικές επιδράσεις και παρεμβολές, οι οποίες μπορεί να προκληθούν από διαταραχές του μοντέλου αναπνοής.

Οι διαταραχές του μοντέλου αναπνοής -η ακραία μορφή των οποίων είναι ο υπεραερισμός- αυξάνουν αυτόματα τα επίπεδα άγχους και ανησυχίας, γεγονός απόλυτα επαρκές προκειμένου να αλλάξει ο κινητικός έλεγχος και να επηρεαστεί εμφανώς ο έλεγχος της ισορροπίας. Ο υπεραερισμός καταλήγει σε αναπνευστική αλκάλωση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μειωμένη οξυγόνωση των ιστών - συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου-, σε σύσπαση των λείων μυών, σε αυξημένη αντίληψη του άλγους, σε επιτάχυνση των νωτιαίων αντανακλαστικών, σε αυξημένη ερεθιστικότητα του φλοιονωτιαίου συστήματος, σε υπερευερεθιστότητα των κινητικών και αισθητικών νευριτών, σε αλλαγές των επιπέδων του ασβεστίου και του μαγνησίου στον ορό του αίματος και, τελικά, σε ενίσχυση της πιθανής ανάπτυξης σε μύες και περιτονίες σημείων πυροδότησης του πόνου. Όλα αυτά μαζί, ή καθένα χωριστά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι ικανά να μεταβάλλουν τον φυσιολογικό κινητικό έλεγχο των σκελετικών μυών, όπως επανειλημμένα έχει αναφέρει ο καθηγητής Leon Chaitow. Και εδώ έρχεται να αναδειχθεί η συμβολή της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας και ο ρόλος του Φυσικοθεραπευτή στην καθημερινότητα του ασθενή.

Εύκολα διαπιστώνετε αν ανατρέξετε το πρόγραμμα που ακολουθεί, η θεματολογία της ημερίδας επιλέχθηκε με στόχο να αναδείξει την αναγκαιότητα της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας και του Φυσικοθεραπευτή στη μάχη για διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής του πάσχοντα.

agios savvas

 

 

 

 12h imerida 00

Διαβάστηκε 9119 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 19:38
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 8111 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική Παρουσιάσεις-Συνέδρια Παρουσιάσεις - Συνέδρια 12η ΗΜΕΡΙΔΑ 'Φυσικοθεραπεία & Ογκολογία' - 22 Νοεμβρίου 2014