Skip to main content

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)

Η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων είναι σημαντικός παράγοντας στην θεραπευτική διαδικασία.

Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει δισεκατομμύρια νευρώνες που επικοινωνούν μέσω κυματοειδών ηλεκτρικών σημάτων, που ονομάζονται εγκεφαλικά κύματα.

electroencephalograph examination

Ο Γερμανός ψυχίατρος Hans Berger, το 1929 χρησιμοποιώντας την εφεύρεση του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος ανακάλυψε αυτά τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα. Με την κατάλληλη τοποθέτηση ηλεκτροδίων στο τριχωτό της κεφαλής ενός ατόμου ο Berger μπόρεσε να καταγράψει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Κατηγοριοποίησε τα ηλεκτρικά σήματα σύμφωνα με τη συχνότητα και μελέτησε πως το κάθε μοτίβο κυμάτων τροποποιούσε τη κατάσταση συνείδησης του ατόμου. Ο Berger, ως μονάδα μέτρησης της συχνότητας των κυμάτων χρησιμοποίησε το hertz (Hz) ή τον αριθμό επαναλήψεων ενός κύματος μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια κατέγραψε πως επηρεάζεται η πνευματική απόδοση αν κάποια από αυτές τις συχνότητες ήταν ανεπαρκής, υπερβολική ή υπήρχε δυσκολία να ανιχνευθεί.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι πέντε πιο συνηθισμένες συχνότητες των εγκεφαλικών ηλεκτρικών κυμάτων:

  1. ΚΥΜΑΤΑ ΓΑΜΜΑ (GAMMA WAVES)- Συχνότητα 38-50Hz, είναι τα ταχύτερα εγκεφαλικά κύματα και σχετίζονται με την ταυτόχρονη επεξεργασία πληροφοριών από διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, μεταδίδουν πληροφορίες γρήγορα και σιωπηλά. Κάποιοι ερευνητές ωστόσο δεν διακρίνουν τα κύματα γ ως ξεχωριστή κατηγορία αλλά τα τοποθετούν στα κύματα β.
  2. brain waves1ΚΥΜΑΤΑ ΒΗΤΑ (BETA WAVES) – Συχνότητα μεταξύ 13 και 38 κύκλων ανά δευτερόλεπτο (Hz). Σε αυτή τη συχνότητα το άτομο είναι ενθουσιασμένο, συγκεντρωμένο ή σε ένταση. Υποδεικνύει μια κατάσταση εγρήγορσης ή πιθανά χρόνιο στρες.
  3. ΚΥΜΑΤΑ ΑΛΦΑ (ALPHA WAVES) – Συχνότητα μεταξύ 8 και 12 Hz. Σε αυτή τη συχνότητα το άτομο είναι ήρεμο, χαλαρό αλλά συγκεντρωμένος σε κάτι.
  4. ΚΥΜΑΤΑ ΘΗΤΑ (THETA WAVES) – Συχνότητα μεταξύ 4 και 8 Hz. Το άτομο είναι σε βαθιά χαλάρωση ή κοιμάται. Αυτή η συχνότητα είναι ενδεικτική μιας εσωτερικής εστίασης με ολοζώντανες εικόνες μνήμης, ενώ είναι η πιο κατάλληλη συχνότητα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αυτοδιόρθωσης.
  5. ΚΥΜΑΤΑ ΔΕΛΤΑ (DELTA WAVES) – Συχνότητα συνήθως κάτω από 4 Hz. Καταγράφεται σε βαθύ διαλογισμό, σε ύπνο χωρίς όνειρα και κάποιες φορές περιστασιακά σε συνεδρία χειροθεραπείας. Κυτταρική επούλωση και αναγέννηση συμβαίνουν σε αυτή τη συχνότητα.

Θεραπευτική συνεδρία

Οι ασθενείς συνήθως όταν προσέρχονται για θεραπεία είναι σε μια κατάσταση άγχους εξαιτίας φυσικά των προβλημάτων τους, άρα κυριαρχούν τα Βήτα κύματα. Το διαπιστώνουμε αρχικά στη κλινική αξιολόγηση, όπου παρατηρούμε να έχουν ανήσυχα χέρια και πόδια, υπερβολική κουβέντα, σφιγμένο σαγόνι και μια άκαμπτη στάση. male patient receiving cranial sacral therapyΚαλό είναι σε αυτή τη περίπτωση πριν από την θεραπευτική παρέμβαση να φροντίσουμε να ηρεμίσουμε τον ασθενή, είτε κουβεντιάζοντας να προσπαθήσουμε να τον καθησυχάσουμε, είτε με χαλαρωτικούς χειρισμούς. Μόλις νιώσουμε να μειώνεται η ένταση στο σώμα του και κυριαρχήσουν τα Άλφα κύματα, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο εν τω βάθει τεχνικές.  

Όταν εφαρμόζουμε θεραπεία σε ασθενή με χρόνιο στρες, προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα ήσυχο, ζεστό, περιποιητικό περιβάλλον, εργαζόμενοι με αργούς και σταθερούς χειρισμούς. Ο στόχος είναι ο θεραπευτικός μας ρυθμός να διευκολύνει τον εγκέφαλο του ασθενή να πέσει σε αυτή την ονειρική κατάσταση, δηλαδή να κυριαρχήσουν τα κύματα Θήτα ή ακόμη καλύτερα τα κύματα Δέλτα.

Πηγές

  • Singh et al., “The Brain’s Response to Pleasant Touch: an EEG Investigation of Tactile Caressing,” Frontiers in Human Neuroscience 8 (2014): 893.
  • İnce, S. Adanir, and F. Sevmez, “The Inventor of Electroencephalography (EEG): Hans Berger (1873–1941),” Child’s Nervous System 37, no. 9 (2021): 2,723
  • https://web.archive.org/web/20090305040456/http://www.brainsync.com/brainlab_gamma.asp

Τελευταία άρθρα