Physio.gr

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016 16:50

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ - 3

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΜΕΡΟΣ 3ο

backpain

Σε ασθενή με πόνο μυοσκελετικής προέλευσης (αυχενικό σύνδρομο, χαμηλή οσφυαλγία, ισχιαλγία, τενοντοπάθεια κ.α.), το δίλλημα που καλούμαστε να απαντήσουμε, σχετικά με τον σχεδιασμό του κατάλληλου ατομικού προγράμματος αποκατάστασης είναι: τι προηγείται η λειτουργικότητα ή η σταθερότητα;

Στο άρθρο μου, "Κλινικός Συλλογισμός" επισήμανα:

bodyalignment"Σε μορφολογικές αλλαγές της δομής, υπάρχουν εσώτοκα ερεθίσματα κυρίως από το ιδιοδεκτικό σύστημα και το περιφερειακό νευρικό σύστημα που πληροφορούν τον εγκέφαλο ότι κάτι δεν πάει καλά. Η έκφραση του πόνου ρυθμίζεται πλέον από τον εγκέφαλο. Μπορεί να υπάρχει ή μπορεί να μην υπάρχει πόνος, φυσικά στον θεραπευτή θα προσέλθει ο ασθενής με πόνο. Μπορεί να υπάρχουν στο σώμα σημαντικές δομικές αλλαγές χωρίς πόνο. Ως εκ τούτου οδηγός μας είναι η ύπαρξη συμπτωματολογίας σε λειτουργικές κινήσεις. Στο μυοσκελετικό πεδίο, μια γενική αρχή είναι πως η δομική ανισορροπία έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο και την δυσλειτουργία, αντίθετα η δομική ισορροπία ισοδυναμεί με λειτουργικότητα απαλαγμένη από συμπτώματα. Η προέλευση του μυοσκελετικού πόνου και η δυσλειτουργία είναι σχετικά εύκολα ανιχνεύσιμη σε ασθενή που παραπονιέται για πόνο".

Στο δίλλημα μας λοιπόν η απάντηση είναι κανένα από τα δυο δεν προηγείται!

Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες μου η σειρά είναι:

1 -Δομική ισορροπία - ευθυγράμμιση, αποκατάσταση των δομικών αλλαγών ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά προς το φυσιολογικό.
2 -Λειτουργικότητα, αποκατάσταση πλήρους εύρους κίνησης.
3 -Σταθεροποίηση, δηλαδή η δυνατότητα διατήρησης ή ελέγχου των κινήσεων ή στάσεων του σώματος. Επιτυγχάνεται με συντονισμένη δράση του μυϊκού και νευρικού συστήματος.

body-alignmentΡεαλιστικά μιλώντας, η λειτουργικότητα και η σταθερότητα μοιάζουν με "δίδυμο" ποδήλατο, αλλά η ευθυγράμμιση πάντα προηγείται. Διαφορετικά ενθαρρύνουμε την επανεκπαίδευση και ενδυνάμωση στην λειτουργικότητα και σταθερότητα εκτός ευθυγράμμισης. Ο ασθενής γίνεται επιρρεπής σε νέους τραυματισμούς, καθώς ο σκελετός, το μυϊκό και νευρικό σύστημα λειτουργούν έξω από τα φυσιολογικά όρια, για να εισέλθει τελικά σε ένα φαύλο κύκλο επαναλαμβανόμενων υποτροπών.

 

Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ασθενή που βιώνει πόνο, είναι προτιμότερο να εστιάσουμε τη προσοχή μας στη βελτίωση της κίνησης, παρά να επικεντρωθούμε στη μείωση του πόνου. Για παράδειγμα αν σε ασθενή με επώδυνο ώμο και σημαντική μείωση στο εύρος κίνησης του ώμου, σπαταλήσουμε μια ολόκληρη ημέρα για να τον ανακουφίσουμε από τον πόνο, χωρίς να εστιάσουμε στη κατάσταση που βρίσκονται τα μαλακά μόρια της περιοχής (μύες, σύνδεσμοι κ.α.), την αρθρωκινηματική της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης και στη θωρακική κινητικότητα, δεν θα έχουμε κανένα σημαντικό και μόνιμο αποτέλεσμα.

 

 

bodyalignment2

Σε αυτή τη φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε αρκετές αποκλίσεις από την φυσιολογική - συμμετρική ευθυγράμμιση του σώματος.

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

bodyalignment1

Η κλινική μου εμπειρία με οδηγεί να εφαρμόζω τεχνικές απελευθέρωσης των μαλακών μορίων και manual therapy - ήπιες τεχνικές κινητοποίησης - για να ενισχύσω την ποιότητα της κίνησης, σε όλο το μήκος της κινητικής αλυσίδας, όσο μακριά αν βρίσκεται από τη περιοχή των συμπτωμάτων. Πιστεύω ότι αυτή η μεθοδολογία αποτελεί αποτελεσματική θεραπευτική αντίληψη. Στοχεύω να βοηθήσω τους ασθενείς μου να κινούνται καλύτερα με όσο το δυνατόν λιγότερο πόνο και περιορισμό.

 

 

Διαβάστηκε 4586 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 19:53
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 8201 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ treatments Manual Therapy ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ - 3