Print this page
Πέμπτη, 22 Μαϊος 2003 03:00

Βελονισμός

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ο Βελονισμός είναι η Προληπτική και Θεραπευτική Ιατρική που εφαρμόζεται πάνω από 4.000 χρόνια στην Κίνα. Δεν ανταγωνίζεται ούτε προσπαθεί να αντικαταστήσει τα επιτεύγματα της " Δυτικής " Ιατρικής . Η Ιατρική είναι μία και ενιαία , ο Βελονισμός υπηρετεί την Ιατρική και την συμπληρώνει με την άσκηση της δικής της θεραπευτικής αγωγής. Στο αρχαιότερο ιατρικό βιβλίο , το Nei King ( βιβλίο ιατρικής ) που έχει γραφεί από τον Χοανγκ Τι ( Κίτρινο Αυτοκράτορα 1698 - 1599 π.χ. ) αναφέρεται όλη η Κινέζικη Φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται η Κινέζικη Ιατρική και ο Βελονισμός.

velonismos

Ο Βελονισμός είναι η Προληπτική και Θεραπευτική Ιατρική που εφαρμόζεται πάνω από 4.000 χρόνια στην Κίνα . Δεν ανταγωνίζεται ούτε προσπαθεί να αντικαταστήσει τα επιτεύγματα της " Δυτικής " Ιατρικής . Η Ιατρική είναι μία και ενιαία , ο Βελονισμός υπηρετεί την Ιατρική και την συμπληρώνει με την άσκηση της δικής της θεραπευτικής αγωγής .

Στο αρχαιότερο ιατρικό βιβλίο , το Nei King ( βιβλίο ιατρικής ) που έχει γραφεί από τον Χοανγκ Τι ( Κίτρινο Αυτοκράτορα 1698 - 1599 π.χ. ) αναφέρεται όλη η Κινέζικη Φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται η Κινέζικη Ιατρική και ο Βελονισμός . Περιγράφεται εκεί η έννοια της ενέργειας του Yinn και του Yang , ο κύκλος των πέντε στοιχείων , των Μεσημβρινών και των Zang Fu οργάνων . Επίσης η διαγνωστική προσπέλαση μέσο της εξέτασης της γλώσσας και των σφυγμών . 
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζική Φιλοσοφία , στο σώμα μας κυκλοφορεί ενέργεια σε συγκεκριμένους δρόμους , τους Μεσημβρινούς . Όταν παρακωλύεται ή αποκλείεται η κυκλοφορία αυτής της ενέργειας από εξωγενείς παράγοντες ( π.χ. κρύο , άνεμος , υγρασία ) ή ενδογενείς ( π.χ. άγχος ) παρουσιάζεται ενεργειακή ανισορροπία που οδηγεί στην νόσο .
Η θεραπεία με βελονισμό σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ( τα βελονιστικά σημεία όπου εξωτερικεύεται η ενέργεια στο δέρμα ) αποκαθιστά την χαμένη ενεργειακή ισορροπία και επιτυγχάνει την πρόληψη της νόσου και την ίαση.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ

velonismos2

Ο βελονισμός εφαρμόστηκε στην Δύση από τον Συλιέ Ντε Μωράν , που υπηρέτησε ως διπλωματικός ακόλουθος στο Πεκίνο, ενθουσιάστηκε με τις εφαρμογές του στην Κίνα και επιστρέφοντας στο Παρίσι το 1925 έγραψε το πρώτο ιατρικό σύγγραμμα του βελονισμού σε ευρωπαϊκή γλώσσα ( Γαλλικά ) . Σιγά - σιγά αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των " δύσπιστων " δυτικών ιατρών . Σήμερα έχει πλέον αποδειχθεί και εργαστηριακά τεκμηριωθεί ότι αν ερεθίσουμε με βελόνα τα βελονιστικά σημεία , ωθούμε τον οργανισμό να εκκρίνει ενδογενείς ουσίες , ενεργοποιώντας ενδογενή συστήματα αναλγησίας . Άλλωστε έχει εξηγηθεί η δράση του με την Νευρωνική θεωρία , που στηρίζεται στην Φυσιολογία και την λειτουργία του Περιφερειακού και Κεντρικού Νευρικού Συστήματος . Ενίσχυση του αναλγητικού αποτελέσματος προσφέρει η σύνδεση των βελόνων με ειδικά μηχανήματα ηλεκτροβελονισμού . 
Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο συστήματα ενδογενούς αναλγησίας που ενεργοποιούνται με τον βελονισμό :
1. Ενδορφινεργικό σύστημα , εφαρμόζεται χαμηλή συχνότητα 1 - 4 Hz και ανταγωνίζεται η υαλοξύνη .
2. Σεροτονινεργικό σύστημα , εφαρμόζεται υψηλή συχνότητα 200 Hz και δεν ανταγωνίζεται την υαλοξύνη .

Με τον βελονισμό μπορεί να επιτευχθεί :

· Αναλγησία 
· Αναισθησία 
· Αγχόλυση
· Αποκατάσταση της ενεργειακής ισορροπίας 
· Γενική τόνωση του οργανισμού και του αίματος 
shapeimage 3

Ο βελονισμός είναι ανώδυνος και τελείως ακίνδυνος όταν ασκείται από ιατρούς ειδικά εκπαιδευμένους στην εφαρμογή του. Δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα , δεν υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες και φυσικά οι βελόνες είναι αποστειρωμένες μίας χρήσης .
Σε συνδυασμό με τον κλασσικό βελονισμό ή τον ηλεκτροβελονισμό μπορεί να εφαρμόζεται ωτοβελονισμός τοποθετώντας μόνιμα βελονάκια στο πτερύγιο του αυτιού , όπου χαρτογραφείται όλο το σώμα με τα όργανα του και τις λειτουργίες του .

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 1990 ο βελονισμός ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις : Αναπνευστικά νοσήματα , οξεία ιγμορίτιδα , οξεία ρινίτιδα , κοινό κρυολόγημα , οξεία αμυγδαλίτιδα , αλλεργία , οξεία βρογχίτιδα , βρογχικό άσμα , υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων , παθήσεις στοματικής κοιλότητας , πονόδοντος , ουλίτις , οξεία φαρυγγίτιδα , χρόνια φαρυγγίτιδα . Παθήσεις Γαστρεντερικές όπως σπασμός του οισοφάγου , λόξιγκας , οξεία και χρόνια γαστρίτις , υπερδραστηριότητα στομάχου , οξύ και χρόνιο δωδεκαδακτυλικό έλκος , οξεία και χρόνια κολίτις , δυσκοιλιότητα και διάρροια . Νευρολογικές παθήσεις όπως κεφαλαλγίες - ημικρανίες , νευραλγία τρίδυμου , πάρεση προσωπικού , σύνδρομο Menieve , νευρογενής ουροδόχος κύστης , νυχτερινή ενούρηση . Μυοσκελετικά νοσήματα όπως αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο , περιαρθρίτις ώμου , παγωμένος ώμος , επικονδυλίτιδα ,ισχιαλγία , οσφυαλγία , οστεοαρθρίτις .

Πολύ καλό αποτέλεσμα έχει ο βελονισμός στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας αφού καταργεί την πείνα και θεραπεύει την βουλιμία . Η πιο πρόσφατη επίτευξη του είναι η θεαματική αντιμετώπιση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας με την χρήση ειδικών μηχανημάτων ηλεκτροβελονισμού .
Τέλος πρέπει να επισημανθεί η γνωστή σε όλους θαυματουργή βοήθεια που προσφέρει ο βελονισμός στην διακοπή του καπνίσματος , επιτυγχάνοντας αγχόλυση ενώ αλλάζει την γεύση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιθυμία για κάπνισμα αλλά και να δημιουργείται απέχθεια προς το τσιγάρο .
Ο βελονισμός προσεγγίζει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τους τρεις στόχους που επιδιώκει η ποιοτική σύγχρονη ζωή :

ΥΓΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ - ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ .
Ας εναρμονιστούμε με την Ιπποκράτεια αντίληψη " ΚΑΛΛΙΟΝ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ Η ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ " και να εμπιστευθούμε τον βελονισμό.

Read 30 times
Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc

Latest from Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc