• Αρχική
Πέμπτη, 22 Μαϊος 2003 03:00

Βελονισμός

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ο Βελονισμός είναι η Προληπτική και Θεραπευτική Ιατρική που εφαρμόζεται πάνω από 4.000 χρόνια στην Κίνα. Δεν ανταγωνίζεται ούτε προσπαθεί να αντικαταστήσει τα επιτεύγματα της " Δυτικής " Ιατρικής . Η Ιατρική είναι μία και ενιαία , ο Βελονισμός υπηρετεί την Ιατρική και την συμπληρώνει με την άσκηση της δικής της θεραπευτικής αγωγής. Στο αρχαιότερο ιατρικό βιβλίο , το Nei King ( βιβλίο ιατρικής ) που έχει γραφεί από τον Χοανγκ Τι ( Κίτρινο Αυτοκράτορα 1698 - 1599 π.χ. ) αναφέρεται όλη η Κινέζικη Φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται η Κινέζικη Ιατρική και ο Βελονισμός.

velonismos

Ο Βελονισμός είναι η Προληπτική και Θεραπευτική Ιατρική που εφαρμόζεται πάνω από 4.000 χρόνια στην Κίνα . Δεν ανταγωνίζεται ούτε προσπαθεί να αντικαταστήσει τα επιτεύγματα της " Δυτικής " Ιατρικής . Η Ιατρική είναι μία και ενιαία , ο Βελονισμός υπηρετεί την Ιατρική και την συμπληρώνει με την άσκηση της δικής της θεραπευτικής αγωγής .

Στο αρχαιότερο ιατρικό βιβλίο , το Nei King ( βιβλίο ιατρικής ) που έχει γραφεί από τον Χοανγκ Τι ( Κίτρινο Αυτοκράτορα 1698 - 1599 π.χ. ) αναφέρεται όλη η Κινέζικη Φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται η Κινέζικη Ιατρική και ο Βελονισμός . Περιγράφεται εκεί η έννοια της ενέργειας του Yinn και του Yang , ο κύκλος των πέντε στοιχείων , των Μεσημβρινών και των Zang Fu οργάνων . Επίσης η διαγνωστική προσπέλαση μέσο της εξέτασης της γλώσσας και των σφυγμών . 
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζική Φιλοσοφία , στο σώμα μας κυκλοφορεί ενέργεια σε συγκεκριμένους δρόμους , τους Μεσημβρινούς . Όταν παρακωλύεται ή αποκλείεται η κυκλοφορία αυτής της ενέργειας από εξωγενείς παράγοντες ( π.χ. κρύο , άνεμος , υγρασία ) ή ενδογενείς ( π.χ. άγχος ) παρουσιάζεται ενεργειακή ανισορροπία που οδηγεί στην νόσο .
Η θεραπεία με βελονισμό σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ( τα βελονιστικά σημεία όπου εξωτερικεύεται η ενέργεια στο δέρμα ) αποκαθιστά την χαμένη ενεργειακή ισορροπία και επιτυγχάνει την πρόληψη της νόσου και την ίαση.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ

velonismos2

Ο βελονισμός εφαρμόστηκε στην Δύση από τον Συλιέ Ντε Μωράν , που υπηρέτησε ως διπλωματικός ακόλουθος στο Πεκίνο, ενθουσιάστηκε με τις εφαρμογές του στην Κίνα και επιστρέφοντας στο Παρίσι το 1925 έγραψε το πρώτο ιατρικό σύγγραμμα του βελονισμού σε ευρωπαϊκή γλώσσα ( Γαλλικά ) . Σιγά - σιγά αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των " δύσπιστων " δυτικών ιατρών . Σήμερα έχει πλέον αποδειχθεί και εργαστηριακά τεκμηριωθεί ότι αν ερεθίσουμε με βελόνα τα βελονιστικά σημεία , ωθούμε τον οργανισμό να εκκρίνει ενδογενείς ουσίες , ενεργοποιώντας ενδογενή συστήματα αναλγησίας . Άλλωστε έχει εξηγηθεί η δράση του με την Νευρωνική θεωρία , που στηρίζεται στην Φυσιολογία και την λειτουργία του Περιφερειακού και Κεντρικού Νευρικού Συστήματος . Ενίσχυση του αναλγητικού αποτελέσματος προσφέρει η σύνδεση των βελόνων με ειδικά μηχανήματα ηλεκτροβελονισμού . 
Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο συστήματα ενδογενούς αναλγησίας που ενεργοποιούνται με τον βελονισμό :
1. Ενδορφινεργικό σύστημα , εφαρμόζεται χαμηλή συχνότητα 1 - 4 Hz και ανταγωνίζεται η υαλοξύνη .
2. Σεροτονινεργικό σύστημα , εφαρμόζεται υψηλή συχνότητα 200 Hz και δεν ανταγωνίζεται την υαλοξύνη .

Με τον βελονισμό μπορεί να επιτευχθεί :

· Αναλγησία 
· Αναισθησία 
· Αγχόλυση
· Αποκατάσταση της ενεργειακής ισορροπίας 
· Γενική τόνωση του οργανισμού και του αίματος 
shapeimage 3

Ο βελονισμός είναι ανώδυνος και τελείως ακίνδυνος όταν ασκείται από ιατρούς ειδικά εκπαιδευμένους στην εφαρμογή του. Δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα , δεν υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες και φυσικά οι βελόνες είναι αποστειρωμένες μίας χρήσης .
Σε συνδυασμό με τον κλασσικό βελονισμό ή τον ηλεκτροβελονισμό μπορεί να εφαρμόζεται ωτοβελονισμός τοποθετώντας μόνιμα βελονάκια στο πτερύγιο του αυτιού , όπου χαρτογραφείται όλο το σώμα με τα όργανα του και τις λειτουργίες του .

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 1990 ο βελονισμός ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις : Αναπνευστικά νοσήματα , οξεία ιγμορίτιδα , οξεία ρινίτιδα , κοινό κρυολόγημα , οξεία αμυγδαλίτιδα , αλλεργία , οξεία βρογχίτιδα , βρογχικό άσμα , υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων , παθήσεις στοματικής κοιλότητας , πονόδοντος , ουλίτις , οξεία φαρυγγίτιδα , χρόνια φαρυγγίτιδα . Παθήσεις Γαστρεντερικές όπως σπασμός του οισοφάγου , λόξιγκας , οξεία και χρόνια γαστρίτις , υπερδραστηριότητα στομάχου , οξύ και χρόνιο δωδεκαδακτυλικό έλκος , οξεία και χρόνια κολίτις , δυσκοιλιότητα και διάρροια . Νευρολογικές παθήσεις όπως κεφαλαλγίες - ημικρανίες , νευραλγία τρίδυμου , πάρεση προσωπικού , σύνδρομο Menieve , νευρογενής ουροδόχος κύστης , νυχτερινή ενούρηση . Μυοσκελετικά νοσήματα όπως αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο , περιαρθρίτις ώμου , παγωμένος ώμος , επικονδυλίτιδα ,ισχιαλγία , οσφυαλγία , οστεοαρθρίτις .

Πολύ καλό αποτέλεσμα έχει ο βελονισμός στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας αφού καταργεί την πείνα και θεραπεύει την βουλιμία . Η πιο πρόσφατη επίτευξη του είναι η θεαματική αντιμετώπιση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας με την χρήση ειδικών μηχανημάτων ηλεκτροβελονισμού .
Τέλος πρέπει να επισημανθεί η γνωστή σε όλους θαυματουργή βοήθεια που προσφέρει ο βελονισμός στην διακοπή του καπνίσματος , επιτυγχάνοντας αγχόλυση ενώ αλλάζει την γεύση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιθυμία για κάπνισμα αλλά και να δημιουργείται απέχθεια προς το τσιγάρο .
Ο βελονισμός προσεγγίζει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τους τρεις στόχους που επιδιώκει η ποιοτική σύγχρονη ζωή :

ΥΓΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ - ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ .
Ας εναρμονιστούμε με την Ιπποκράτεια αντίληψη " ΚΑΛΛΙΟΝ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ Η ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ " και να εμπιστευθούμε τον βελονισμό.

Read 33 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 75 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.