Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 14:43

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ: ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΠΟΝΟΙ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΦΕΛΗ!

Rate this item
(0 votes)

Καθώς μεγαλώνουμε στην ηλικία, μειώνεται και η ικανότητα μας να πιάσουμε τα δάκτυλα των ποδιών. Η προσπάθεια να τεντωθούμε για να τα φτάσουμε απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από ότι στο παρελθόν. Παρόλο, που είναι βολικό να υποθέσουμε ότι η απώλεια της ευελιξίας είναι απλά το κόστος της ηλικίας, αυτή η απώλεια μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και την στάση του σώματος. Ακόμη μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε χρόνιο πόνο.

Διατάσεις: λιγότεροι πόνοι, περισσότερα οφέλη!

iStock-168502618-300x200

Καθώς μεγαλώνουμε στην ηλικία, μειώνεται και η ικανότητα μας να πιάσουμε τα δάκτυλα των ποδιών. Η προσπάθεια να τεντωθούμε για να τα φτάσουμε απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από ότι στο παρελθόν. Παρόλο, που είναι βολικό να υποθέσουμε ότι η απώλεια της ευελιξίας είναι απλά το κόστος της ηλικίας, αυτή η απώλεια μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και την στάση του σώματος. Ακόμη μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε χρόνιο πόνο.

Rotated-Pelvisposterior-pelvic-tilt-12

Για παράδειγμα, μειωμένη ελαστικότητα στους γαστροκνήμιους μύες, στην πίσω επιφάνεια του μηρού, μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στην ευθυγράμμιση της λεκάνης, που ενδέχεται να οδηγήσει σε πόνο στη μέση. Η έλλειψη ελαστικότητας επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ευπάθεια στους τραυματισμούς.

«Γενικά, πολλοί από εμάς έχουν κακή στάση και μειωμένο εύρος κίνησης», λέει ο Dr Lauren Elson, καθηγητής στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση της Ιατρικής Σχολής του Harvard.

Πως μπορεί να βελτιωθεί η ελαστικότητα;

stretchingΑν είστε από εκείνους που είτε αποφεύγουν τις ασκήσεις, είτε περνάτε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας μπροστά από ένα υπολογιστή, οι διατάσεις θα πρέπει να αποτελούν μέρος της εβδομαδιαίας σας ρουτίνας. Στη πραγματικότητα πρόκειται για απλές και εύκολες κινήσεις.
«Οι διατάσεις δεν απαιτούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Απλά μας βγάζουν από την στάση που διατηρούμε για πολύ ώρα, παίρνοντας βαθιές αναπνοές και μετακινώντας τις αρθρώσεις μας σε πλήρες εύρος κίνησης», λέει ο Dr Elson.

Τρείς είναι οι βασικοί τύποι διατάσεων, που βοηθούν την ευελιξία. Όλοι είναι εύκολο να ενσωματωθούν στη καθημερινότητα.

Δυναμικές διατάσεις πριν την άσκηση

Στο παρελθόν οι οδηγίες ήταν πριν την άσκηση να προηγούνται διατάσεις για να προετοιμάσουν τις αρθρώσεις για δράση. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Η έρευνα έδειξε ότι διατάσεις για 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, μπορεί να μειώσουν την μυϊκή ισχύ, επιδρώντας αρνητικά στην άσκηση που ακολουθεί.
Αντ' αυτού, προτείνονται οι δυναμικές διατάσεις. Αυτές θα προετοιμάσουν τους μύες χωρίς να έχουν αρνητική επίδραση στην ισχύ τους. Οι δυναμικές διατάσεις είναι απλές κινήσεις που ενεργοποιούν τους μύες και τις αρθρώσεις μέσα από το φυσιολογικό εύρος κίνησης τους. Τέτοια παραδείγματα είναι οι κυκλικές κινήσεις των ώμων, οι περιστροφές των χεριών ή βυθίσεις από την μια πλευρά στην άλλη. Ανάλογα με τις δραστηριότητες επιλέγεται και τις δυναμικές διατάσεις, αν για παράδειγμα πρόκειται να τρέξετε ή να παίξετε τένις, επικεντρωθείτε σε δυναμικές διατάσεις, δηλαδή σε κινήσεις παρόμοιες με αυτές που θα εκτελέσετε κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων σας.

Στατικές διατάσεις μετά την άσκηση

suterh-victor-santa-maria-3116-6483«Η καλύτερη στιγμή για διατάσεις με σκοπό την επιμήκυνση είναι μετά την προπόνηση», λέει ο Dr Elson. Τότε είναι η στιγμή να εκτελέσετε στατικές διατάσεις, εκείνες δηλαδή στις οποίες διατηρείτε μια στάση για 30 δευτερόλεπτα. Οι στατικές διατάσεις πρέπει να γίνονται ήπια, χωρίς αναπήδηση, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό.

Επιλέξτε το σωστό επίπεδο διάτασης

Το επίπεδο των διατάσεων που θα επιλέξετε εξαρτάται από το βασικό επίπεδο κινητικότητας που έχετε. Οι διατάσεις μπορούν να γίνουν με διαφορετικό βαθμό έντασης, ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης του ατόμου. Δηλαδή πιο εύκολες ή πιο απαιτητικές με βάση τη φυσική κατάσταση. Κατά τις διατάσεις δεν πρέπει να αισθάνεστε πόνο στις αρθρώσεις. Η αίσθηση πρέπει να είναι επιμήκυνση του μυός.

Πηγή

Harvard Health Blog » Stretching: Less pain, other gains - Harvard Health Blog

 

Read 208 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 354 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.