• Αρχική
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 10:51

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

Written by
Rate this item
(0 votes)

Εάν έχετε μια εμπειρία χαμηλής οσφυαλγίας -είτε βρίσκεστε σε οξεία, είτε σε χρόνια φάση- θα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ορισμένα γεγονότα:

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

backpain

Εάν έχετε μια εμπειρία χαμηλής οσφυαλγίας -είτε βρίσκεστε σε οξεία, είτε σε χρόνια φάση- θα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ορισμένα γεγονότα:

1) Κατ' αρχήν, δεν είστε οι μόνοι! Μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% των ενηλίκων θα έχουν την εμπειρία της χαμηλής οσφυαλγίας τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
2) Χιλιάδες ασθενών υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις στη μέση, παρά την επικινδυνότητα που αυτές μπορεί να κρύβουν.
3) Ο συντηρητικός μη-χειρουργικός τρόπος αντιμετώπισης (φυσικοθεραπεία, manual therapy, χειροπρακτική κ.α.) φαίνεται να είναι αποτελεσματικός στη πλειονότητα των περιπτώσεων.

backpain2

Επίσης, υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό γεγονός: Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η χειρουργική αντιμετώπιση, κυρίως του χρόνιου πόνου στη μέση (πόνος που επιμένει για εβδομάδες ή μήνες), δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική. Ή τουλάχιστον δεν είναι περισσότερο από την συντηρητική αντιμετώπιση.

backpain1Τελευταία απόδειξη είναι μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Spine, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «επανεκτιμώντας περιστατικά μετά από περίπου 11 χρόνια, με βαθμολόγηση της θεραπείας από τους ίδιους τους ασθενείς, δεν βρέθηκε, στατιστικά, να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της αποτελεσματικότητας της χειρουργικής αντιμετώπισης (σπονδυλοδεσίας) και της πολυδιάστατης (manual therapy, θεραπεία λειτουργικής αποκατάστασης, επανεκπαίδευση της στάσης, εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων κ.α) συντηρητικής αντιμετώπισης της χαμηλής οσφυαλγίας. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι -σε βάθος χρόνου- με δεδομένα τους αυξημένους κινδύνους της χειρουργικής αντιμετώπισης αφενός, και της απουσίας επιδείνωσης των συμπτωμάτων μέσω της συντηρητικής - μη χειρουργικής αντιμετώπισης αφετέρου θα πρέπει να αποφεύγεται η σπονδυλοδεσία στην οσφύ στους ασθενείς με χαμηλή οσφυαλγία. Εκεί, δηλαδή, όπου υπάρχει η δυνατότητα πολυδιάστατης συντηρητικής αντιμετώπισης».

Από μελέτες προκύπτει, επίσης, ότι η ειδικότητα του γιατρού που θα επισκεφτεί αρχικά ο ασθενής μπορεί να προδιαγράψει και την αγωγή που θα ακολουθηθεί. Αν , δηλαδή, ο ασθενής επισκεφτεί χειρουργό, το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει χειρουργική αντιμετώπιση.

 

backpain3

Γι' αυτό είναι καλύτερα να αφήσετε την επίσκεψη στον χειρουργό τελευταία, και αφού εξαντλήσετε τις δυνατότητες συντηρητικής αντιμετώπισης του προβλήματός σας.

ΠΗΓΗ
To Your Health, December, 2014 (Vol. 08, Issue 12)

Read 109 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 723 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.