• Αρχική
Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 19:37

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών

Written by
Rate this item
(0 votes)

Η ομάδα του φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, συμμετείχε στις εργασίες του 4ου  Πανελληνίου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Σπουδών, παρουσιάζοντας ομιλία με θέμα «Δευτεροπαθές Λεμφοίδημα άνω άκρου: Υπάρχει ελπίδα για τους ασθενείς;»
Ομιλήτρια ήταν η Αθηνά Κατσιμήτρου Mld/Cdt και οι συνεργάτες:
Κατερίνα Γκάζα, MLD/CDT
Γιάννης Μαλαμάκης, PT
Έλλη Τιγγινάγκα, MSc Ψυχολόγος

4o sinedrio 2014 01

 4o sinedrio 2014 02

4o sinedrio 2014 03

4o sinedrio 2014 04

ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΕΣ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ;

Αθηνά Κατσιμήτρου, MLD/CDT
Κατερίνα Γκάζα, MLD/CDT
Γιάννης Μαλαμάκης, PT
Έλλη Τιγγινάγκα, MSc Ψυχολόγος
Χαράλαμπος Τιγγινάγκας PT,MT,CST,ΜΝΤ- Πρ. Τμ. Φυσ/πειας Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας»

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Δευτεροπαθές Λεμφοίδημα είναι συχνή επιπλοκή μετά από θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο του μαστού. Η επίπτωση και η σοβαρότητά του εξαρτώνται από τον τύπο της θεραπείας, την έκταση της τοπικής βλάβης των λεμφαγγείων, και την ικανότητα του λεμφικού συστήματος να αντιρροπίσει. Διαχωρίζεται στα στάδια 0, Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.

ΣΚΟΠΟΣ

Στο 90% των περιπτώσεων η διάγνωση στηρίζεται στην λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση και την ψηλάφηση. Αν δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με την γένεση του οιδήματος, τότε πρέπει να ερευνηθεί η περίπτωση υποτροπής της νόσου.
Στόχοι της θεραπευτικής προσέγγισης είναι στο Στάδιο Ι η  απομάκρυνση του οιδήματος και η  αποφυγή εκ νέου συσσώρευσης και στα Στάδια ΙΙ  και ΙΙΙ η απομάκρυνση του οιδήματος, η αποφυγή εκ νέου συσσώρευσης και η μείωση της ίνωσης.

ΜΕΘΟΔΟΣ

Η θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην ταχύτερη μεταφορά της λέμφου από την οιδηματώδη περιοχή, με την ανάπτυξη νέων οδών παροχέτευσης, και την ελάττωση εναπόθεσης πρωτεΐνης στον διάμεσο ιστό με τη χρήση μηχανημάτων φυσικοθεραπείας, λεμφικής παροχέτευσης, επίδεσης, ασκήσεων και φροντίδας του δέρματος.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι ασθενείς που προσέρχονται για θεραπεία  με λεμφοίδημα Ι ή ΙΙ σταδίου παρουσιάζουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να θεραπεύσουν ολοκληρωτικά το λεμφοίδημα ενώ οι ασθενείς με λεμφοίδημα προχωρημένου ΙΙ ή ΙΙΙ σταδίου παρουσιάζουν καλή πιθανότητα να περιορίσουν σημαντικά το λεμφοίδημα, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσάρεστων επιπλοκών όπως πόνος, βάρος, μείωση κινητικότητας του άκρου έως και εμφάνιση αγγειοσαρκωμάτων και παράλυσης του άκρου. Επιπλέον ελαττώνεται το ψυχικό stress που προκαλείται από το οίδημα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το λεμφοίδημα αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με συντηρητικές μεθόδους που πρέπει να εφαρμόζονται από το αρχικό στάδιο. Η θεραπεία του λεμφοιδήματος εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το οίδημα και το πόσο έγκαιρα αρχίζει η αγωγή. Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα.

Read 72 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 548 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.