Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 23:40

2ο Πανελλήνιο Λεμφολογικό Συνέδριο 9&10 Μαΐου 2014

Rate this item
(0 votes)

okl630

 

Η Ελληνική Λεμφολογική Εταιρεία διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Λεμφολογικό Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου 251 ΓΝΑ, στις 9 & 10 Μαϊου 2014.

 

Η Ελληνική Λεμφολογική Εταιρεία διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Λεμφολογικό Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου 251 ΓΝΑ, στις 9 & 10 Μαϊου 2014.
Τα θέματα που επιλέχθηκαν να παρουσιασθούν είναι επίκαιρα, με ξεχωριστό επιστημονικό ενδιαφέρον, ώστε να καλύπτουν τα ενδιαφέροντα των ιατρών, των νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών, αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας.

Θα συμμετέχουμε με την ανακοίνωση:

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΟΥΣ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ Ca ΜΑΣΤΟΥ

Χαράλαμπος Τιγγινάγκας, Φυσικοθεραπευτής, Προϊστάμενος Τμ. Φυσικοθεραπείας Νοσοκομείου 'Ο Άγιος Σάββας', Αθηνά Κατσιμήτρου, Mld/Cdt, Κατερίνα Γκάζα, Mld/Cdt, Ελένη Τιγγινάγκα, MSc, Ψυχολόγος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός της έλλειψης μελετών που να μας δίνουν ασφαλείς πληροφορίες για την περισσότερο αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση στον έλεγχο του Δευτεροπαθούς Λεμφοιδήματος σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, επιλέξαμε ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο και εκτιμήσαμε την αποτελεσματικότητα του.

ΥΛΙΚΟ

Στη μελέτη συμμετείχαν 200 ασθενείς (193 γυναίκες – 7 άνδρες), 35 - 81 ετών. Το 50,0% είχε υποβληθεί σε Τροποποιημένη Ριζική Μαστεκτομή, το 36,7% σε Ογκεκτομή και το 13,3% σε Μερική Μαστεκτομή. Σε συνδυασμένη θεραπεία ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας είχε υποβληθεί το 91,7%, ενώ μόνο σε χημειοθεραπεία είχε υποβληθεί το 8,3 % των ασθενών

Η έναρξη του Λεμφοιδήματος σε έτη μετά το χειρουργείο ήταν:
(0-1 έτη) 56,7% , (1-2 έτη) 6,7%,(2-3 έτη) 11,7%, (3-4 έτη) 3,3%, (4-5 έτη) 6,7%, (5-6 έτη) 1,7%, (7-8 έτη) 1,7%, (9-10 έτη) 6,7% , (>10 ετών) 5,0% .

Το στάδιο του Λεμφοιδήματος κατά την έναρξη της θεραπείας ήταν: Ι Στάδιο 1,7%,
ΙΙ Στάδιο 93,3%, και ΙΙΙ Στάδιο 5,0%.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα θεραπευτικό πρόγραμμα 15 συνεδριών . Πριν τη έναρξη της θεραπείας μετρήθηκε η περίμετρος του άνω άκρου σε συγκεκριμένα σταθερά σημεία, τόσο στο πάσχον όσο και στο υγιές μέλος. Οι ίδιες μετρήσεις επανελήφθησαν στο τέλος των 15 συνεδριών . Η συχνότητα της θεραπείας ήταν για τις πρώτες 10 συνεδρίες καθημερινά, ενώ προοδευτικά μετεβλήθησαν.
Όλοι ακολούθησαν το ίδιο θεραπευτικό πρωτόκολλο, που προτείνετε από το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», δηλαδή Παλμικά Μαγνητικά Πεδία (30 min), Κυκλοφορητή Άκρου (30min), Ειδική Αποιδηματική Μάλαξη-MLD, ( 60min), επίδεση του μέλους με επιδέσμους χαμηλής ή μεσαίας διάτασης, πρόγραμμα ασκήσεων και οδηγίες για την φροντίδα και υγιεινή του μέλους (CDT).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τα ευρήματα η απόκλιση από το υγιές προ της θεραπείας
ήταν 11,07 εκ. (15%>). Μετά τη θεραπεία η απόκλιση ήταν 3,74 εκ.
(5%>). Η μέση αποτελεσματικότητα σε σχέση με το υγιές ήταν 7,33 εκ. ή 66,22%.
Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε σχέση με το στάδιο του Λεμφοιδήματος κατά την έναρξη, είναι μεγαλύτερη στο Ι Στάδιο ( 93,3%).
Οι ασθενείς κινδυνεύουν να εμφανίσουν Λεμφοίδημα κυρίως τα πρώτα 3 έτη μετά το χειρουργείο, ενώ στη συνέχεια ο κίνδυνος μειώνεται. Οι ασθενείς ηλικίας >50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι με το προτεινόμενο πρωτόκολλο θεραπείας, ακόμα όταν το Δευτεροπαθές Λεμφοίδημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ολοκληρωτικά, μπορεί να ελεγχθεί επιτυγχάνοντας ένα καλό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, ενώ απαλλάσσει τον ασθενή από πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους. Απαιτείται να ακολουθήσουν και άλλες μελέτες, με διαφορετικά πρωτόκολλα θεραπειών, ακόμα και συγκριτικά, ώστε να έχουμε μια περισσότερο αντικειμενική άποψη.

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εργασία μας με τίτλο «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΟΥΣ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ CA ΜΑΣΤΟΥ» θα παρουσιαστεί ως Προφορική Ανακοίνωση με αριθμό ΠΑ 03.
Ημερομηνία: 9 Μαΐου 2014
Ώρα: 16.30 – 17.00
Αίθουσα: Μεγάλο Αμφιθέατρο
Προεδρείο: Σ. Βασδέκης, Γ. Φραγκουλίδης

Read 227 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 247 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.