• Αρχική
Κυριακή, 29 Ιουνίου 2003 03:00

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Written by
Rate this item
(0 votes)

Οστεοπόρωση σημαίνει «πορώδη οστά». Οστά που κάποτε ήταν δυνατά μετατρέπονται σε αδύνατα και εύθραυστα . Τόσο εύθραυστα που σε προχωρημένες περιπτώσεις ακόμα και μία ήπια επιβάρυνση, όπως ο βήχας να μπορεί να προκαλέσει κάταγμα.

 

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ...

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΑ ΟΣΤΑ ΣΑΣ

Οστεοπόρωση σημαίνει «πορώδη οστά».
Οστά που κάποτε ήταν δυνατά μετατρέπονται σε αδύνατα και εύθραυστα .
Τόσο εύθραυστα που σε προχωρημένες περιπτώσεις ακόμα και μία ήπια επιβάρυνση, όπως να σκύψει να σηκώσει κανείς μια εφημερίδα ή ο βήχας να μπορεί να προκαλέσει κάταγμα.

 


--Η δύναμη των οστών εξαρτάται από την μάζα και την πυκνότητα τους. Αυτά εξαρτώνται από το ασβέστιο, το φώσφορο και τα άλλα μέταλλα που βρίσκονται στα οστά. Η ελάττωση της ποσότητας των μετάλλων αποδυναμώνει τις κατασκευές που τα στηρίζουν εκ των έσω.
Osteoporosis Stages--Τα οστά συνεχώς ανακατασκευάζονται. Νέο οστό δημιουργείται και παλαιό αποικοδομείται . Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «remodeling» ή «bone turnover».
--Κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες διαλύουν παλαιά οστικά κύτταρα, δημιουργώντας μικροσκοπικές κοιλότητες. Άλλα κύτταρα, οι οστεοβλάστες συμπληρώνουν αυτές τις κοιλότητες με μία μαλακή κηρήθρα από πρωτεϊνικές ίνες, η οποία στην συνέχεια σκληραίνει από την εναπόθεση μετάλλων και ιδιαίτερα του ασβεστίου.

--Τα οιστρογόνα κατέχουν ένα ρόλο πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών. Βοηθούν στην αργή απορρόφηση του παλαιού οστού ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν την γρήγορη ανακατασκευή του νέου.
--Ένας πλήρης κύκλος ανακατασκευής γίνεται περίπου σε 2 - 3 μήνες. Στους νέους ανθρώπους ο οργανισμός ανακατασκευάζει νέο οστό γρηγορότερα από ότι αποικοδομεί παλαιό. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μάζα του οστού. Η μέγιστη οστική μάζα επιτυγχάνεται περίπου στα μέσα της δεκαετίας των 30 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία ο συσχετισμός αυτός ανατρέπεται. Η απώλεια είναι 3 % έως 5 % κάθε χρόνο. Με την εμμηνόπαυση, οπότε το επίπεδο των οιστρογόνων πέφτει στο σώμα, η απώλεια της οστικής μάζας στις γυναίκες επιταχύνεται περίπου 1% έως 3 % κάθε χρόνο επιπλέον. Στην ηλικία των 60 ετών η αποικοδόμηση ελαττώνεται αλλά δεν σταματά. Σε προχωρημένες ηλικίες οι γυναίκες έχουν χάσει το 35 % έως 50 % της οστικής μάζας ενώ οι άνδρες το 20 % έως το 35 % .
--Ο κίνδυνος να εκδηλωθεί η ασθένεια εξαρτάται από την ποσότητα της οστκής μάζας που συγκεντρώνεται μέχρι την ηλικία των 35 χρονών περίπου και με τον ρυθμό της απώλειας στην συνέχεια. Όσο περισσότερη οστική μάζα συγκεντρωθεί, τόσο περισσότερο αποθεματικό υπάρχει άρα λιγότερες πιθανότητες να εκδηλωθεί η νόσος.
--Η απώλεια της οστικής μάζας είναι ανώδυνη στα αρχικά στάδια.

Τα κατάγματα στην σπονδυλική στήλη προκαλούνται χωρίς ατύχημα ή τραυματισμό. Είναι συμπιεστικά λόγω του βάρους.
Προκαλούν ισχυρό πόνο και απαιτούν μεγάλο διάστημα αποκατάστασης.
Ο ασθενής χάνει πόντους από το ύψος καθώς η στάση γίνεται κυφωτική (κυρτή).

Τα κατάγματα στο ισχίο είναι τα δεύτερα σε συχνότητα, προκαλούνται συνήθως μετά από τραυματισμό.
Παρόλο που οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πολύ καλή αποκατάσταση με τις μοντέρνες τεχνικές (αρθροπλαστική ισχίου), τα κατάγματα του ισχίου μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα αναπηρία ή ακόμα και τον θάνατο από τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.

 

 

 

 

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

οστεοπόρωση

ΦΥΛΟ: Τα κατάγματα από την οστεοπόρωση είναι διπλάσια σε συχνότητα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.
Οι γυναίκες δημιουργούν λιγότερη οστική μάζα από ότι οι άνδρες στην ενηλικίωση και καταναλώνουν λιγότερο ασβέστιο.
Άλλη σημαντική διαφορά είναι σημαντική πτώση των οιστρογόνων με την εμμηνόπαυση.
ΗΛΙΚΙΑ: Οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο.
ΦΥΛΗ: Η Καυκάσια φυλή έχει την μεγαλύτερη συχνότητα σε οστεοπόρωση ενώ η Μαύρη φυλή την μικρότερη.
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ: Η ύπαρξη ατόμων με οστεοπόρωση στην οικογένεια αυξάνει τον κίνδυνο
ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ: Όσο μεγαλύτερη παραγωγή οιστρογόνων έγινε στην διάρκεια προ της εμμηνόπαυσης περιόδου ή όσο αργότερα ήρθε η εμμηνόπαυση τόσο λιγότερος είναι ο κίνδυνος για την εκδήλωση της νόσου.
ΦΑΡΜΑΚΑ: Μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροείδων φαρμάκων ή διουρητικών ή θυροειδικής ορμόνης προκαλεί ζημιά στα οστά. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να καταγράφεται συχνά η πυκνότητα των οστών και να δίνονται προληπτικά τα κατάλληλα φάρμακα.
ΔΙΑΦΟΡΑ: Χειρουργείο όπως γαστρεκτομή ή άλλες ασθένειες που περιλαμβάνουν το πεπτικό σύστημα μπορούν να ελαττώσουν την

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ - ΠΡΟΛΗΨΗ

ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΑΙ: Το κάπνισμα αυξάνει την απώλεια της οστικής μάζας, ελαττώνοντας την ποσότητα των οιστρογόνων στον οργανισμό και ελαττώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο.
Οι καπνίστριες τείνουν να εισέλθουν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα από τις μη καπνίστριες.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D. Είναι σημαντικά για την πυκνότητα της οστικής μάζας στην νεαρή ηλικία, ενώ επιβραδύνουν την απώλεια της με το πέρασμα των χρόνων. Αν δεν προσλαμβάνεται επαρκή ποσότητα ασβεστίου με την διατροφή σας, τότε ο οργανισμός θα το «κλέψει» από τα οστά, ώστε να διατηρήσει σταθερή την ποσότητα του στο αίμα. Η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και την αποθήκευση του στα οστά. Μπορείτε να προσλαμβάνεται βιταμίνη D από εμπλουτισμένο με την βιταμίνη γάλα, με την ηλιοθεραπεία και από τροφές όπως συκώτι, το ψάρι και το αυγό. Εντούτοις η ικανότητα της απορρόφησης βιταμίνης D με την διατροφή ελαττώνεται με την ηλικία.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ: Ο μοναδικός τρόπος να ελαττωθεί ο κίνδυνος στις γυναίκες κατά την διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Μπορεί να προστατευθεί από τη απώλεια της οστικής μάζας και να ελαττώσει τον κίνδυνο κατάγματος στην σπονδυλική στήλη και το ισχίο κατά 50 %. Στις γυναίκες που ήδη έχουν παρουσιάσει την νόσο η θεραπεία αυτή αυξάνει την οστική μάζα κατά 10 % στην ΣΣ και 5 % στο ισχίο. Ο τρόπος και ο χρόνος αυτής της θεραπείας πρέπει να καθορισθεί από ειδικό γιατρό.
ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ: Ελαττώνει την δυνατότητα του οργανισμού να απορροφά ασβέστιο.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΙΝΗ: Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ διπλασιάζει την ποσότητα του ασβεστίου που αποβάλλεται από τα ούρα.

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η άσκηση δεν βοηθάει μόνο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά και στην αντιμετώπιση της.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ποίες ασκήσεις πρέπει να κάνουμε και ποίες όχι, καθώς και τον τρόπο να τις κάνουμε σωστά.

 

Η άσκηση επιβραδύνει την απώλεια των μετάλλων, βοηθάει στην διόρθωση και διατήρηση της σωστής στάσης και βελτιώνει την συνολική φυσική κατάσταση, μειώνοντας τον κίνδυνο των ατυχημάτων από πτώση.
Συνήθως απαιτείται ένας συνδυασμός δραστηριοτήτων για να βοηθήσει την πρόληψη ή αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Πρέπει να περιλαμβάνονται δραστηριότητες όπου τα οστά να στηρίζουν το βάρος του σώματος.
Για παράδειγμα τέτοιες είναι το βάδισμα (τουλάχιστον 1 έως 2 χιλιόμετρα ημερησίως) το τρέξιμο, το ανέβασμα σκαλοπατιών κ.λ.π..
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: Ασκήσεις ισχυροποίησης των μυών για την καλύτερη στήριξη του σκελετού και την ευκολότερη διατήρηση της σωστής στάσης. Αν ήδη έχετε οστεοπόρωση, απαραίτητη κρίνεται η βοήθεια από ένα φυσικοθεραπευτή για τον σχεδιασμό του προγράμματος ισχυροποίησης, που θα περιλαμβάνει εκπαίδευση του σωστού τρόπου χρησιμοποίησης του σώματος και του σωστού βαθμού δυσκολίας των ασκήσεων σύμφωνα με το βαθμό της απώλειας της οστικής μάζας.
ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΡΑΧΙΑΙΩΝ ΜΥΩΝ: Η ισχυροποίηση των ραχιαίων μυών βοηθάει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, διατηρώντας ή βελτιώνοντας την στάση.
Η κυρτή οστεοπορωτική στάση, που προκαλείται από τα συμπιεστικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, αυξάνει την πίεση κατά μήκος της, που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα συμπιεστικά κατάγματα. Ασκήσεις που ήπια ευθειάζουν την πλάτη μπορούν να ισχυροποιήσουν τους ραχιαίους μύες ενώ ταυτόχρονα ελαττώνουν την τάση στα οστά.

οστεοπόρωση2

 

ΠΡΟΣΟΧΗ
ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Ο ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

 

 

 

ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ

Η τακτική επανεκτίμηση της κατάστασης αυξάνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Θα πρέπει να αναφέρετε όλες τις αλλαγές που αισθάνεστε μέσα από την διαδικασία της θεραπείας. Αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές ώστε πάντοτε να λαμβάνονται οι καλύτερες αποφάσεις για την μελλοντική σας φροντίδα.

Η κατανόηση του προβλήματος είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία.

 

 

Read 17 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 179 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.