Σάββατο, 02 Απριλίου 2005 03:00

ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ - ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Rate this item
(0 votes)

Το ισχιακό Ν. είναι ένα από τα μεγαλύτερα νεύρα του ανθρωπίνου σώματος, που σχηματίζεται από σύμπλεγμα μικρότερων. Ξεκινάει από την κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης την οσφυϊκή, περνάει πίσω από την άρθρωση του ισχίου, συνεχίζει στον γοφό μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών.Ο πόνος που γίνεται αντιληπτός στην πορεία αυτού του νεύρου ονομάζεται Ισχιαλγία, ανάλογα με την διάρκεια του μπορεί να χαρακτηριστεί σαν οξεία - διάρκεια μικρότερη από έναν μήνα ή χρόνια - πόνος που συνεχίζεται έξη μήνες μετά από αρχική του εμφάνιση.

 

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ

sciatic

Το ισχιακό Ν. είναι ένα από τα μεγαλύτερα νεύρα του ανθρωπίνου σώματος, που σχηματίζεται από σύμπλεγμα μικρότερων. Ξεκινάει από την κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης την οσφύ, περνάει πίσω από την άρθρωση του ισχίου, συνεχίζει στον γοφό μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών.

sciatica-nerve-pain

Ο πόνος που γίνεται αντιληπτός στην πορεία αυτού του νεύρου ονομάζεται Ισχιαλγία, ανάλογα με την διάρκεια του μπορεί να χαρακτηριστεί ως οξύς - διάρκεια μικρότερη από έναν μήνα ή χρόνιος - πόνος που συνεχίζεται έξη μήνες μετά από αρχική του εμφάνιση.

Βασική αιτία είναι η ευαισθητοποίηση του νεύρου λόγω φλεγμονής και ενδονευρικού οιδήματος, που οφείλεται σε προβολή ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, σπονδυλική στένωση αποτέλεσμα οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης ή σπονδυλολίσθησης.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό ότι η επίσκεψη σε ιατρό ή φυσικοθεραπευτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπάρχουν όμως κάποιες ενέργειες που μπορεί να κάνει ο ίδιος ο ασθενής για τον έλεγχο των συμπτωμάτων:

ΟΔΗΓΙΕΣ - ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

1) Αν έχετε οξύ - έντονο πόνο, που περιορίζει την λειτουργικότητα σας, συνήθως αυτό είναι ένδειξη φλεγμονής, οπότε τότε περιορίστε τις δραστηριότητες σας, ενώ είναι χρήσιμη η εφαρμογή πάγου στην επώδυνη περιοχή για 10 έως 15 λεπτά δύο με τρεις φορές την ημέρα. Στη περίπτωση όπου ο πόνος συνεχίζεται για περισσότερο από 7 ημέρες, τότε επιβάλλεται η επίσκεψη σε ιατρό. Αν όμως τα συμπτώματα αφορούν χρόνια περιορισμένη λειτουργικότητα και αίσθημα κακουχίας, πιθανόν δεν υπάρχεί φλεγμονή, αλλά αλλαγή στη μορφολογία της σπονδυλικής στήλης,  η εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή. Φυσικά αυτή είναι μια κατάσταση προοδευτικά επιδεινούμενη, οπότε η αποκατάσταση της μορφολογίας και λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης, από εκπαιδευμένο φυσικοθεραπευτή, είναι επιβεβλημένη. 

2) Μην αποφεύγεται ήπιες δραστηριότητες, που βοηθούν στην διατήρηση του μυϊκού τόνου και της λειτουργικότητας, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της επούλωσης. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε μικρούς περιπάτους στα όρια της αντοχής σας ή να κολυμπάτε το καλοκαίρι.

3) Εάν τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την κάμψη του κορμού ή στην καθιστή θέση ή τις πρωινές ώρες, τότε οι ειδικές ασκήσεις που αρχικά παρουσίασε ο Φυσικοθεραπευτής Robin McKenzie από την Νέα Ζηλανδία μπορούν να σας βοηθήσουν. Αυτές είναι «η σφίγγα», «η κόμπρα», «ασκήσεις έκτασης από όρθια στάση». Επαναλάβατε τις ασκήσεις 10 με 12 φορές αργά διατηρώντας την τελική θέση για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Φυσικά την επιλογή των κατάλληλων ασκήσεων για κάθενα ξεχωριστά θα την κάνει ο εκπαιδευμένος φυσικοθεραπευτής, αφού πρώτα αξιολογήσει την κατάσταση σας.

jkma-50-494-g002-l

Αν προκαλούν πόνο στην περιοχή της μέσης, αλλά όχι στην περιοχή του κάτω άκρου, τότε συνεχίστε. Σε περίπτωση που προκαλείτε επιδείνωση του πόνου στο πόδι, τότε σταματήστε την άσκηση.

4) Πάντα πρέπει να κάμπτετε τα γόνατα όταν θέλετε να σηκώσετε ένα αντικείμενο από κάτω.

McKenzie-Back-Figure-65) Σε περίπτωση που το σώμα σας παρουσιάζει την «σκολιωτική αναλγητική θέση», για να προστατεύσει την πάσχουσα νευρική ρίζα από επιπλέον τραυματισμό, τότε μπορεί να σας βοηθήσει η άσκηση «είδωλο στον καθρέπτη». Στηρίξτε τον κορμό στον τοίχο με τον δύσκαμπτο γοφό προς τα έξω. Απομακρύνεται τα πόδια σας περίπου 20 εκατοστά από τον τοίχο και ενώστε τα. Ολισθήστε τον κορμό σας πάνω στον τοίχο 8 με 10 φορές αργά, μερικές φορές την ημέρα. Αυτή η άσκηση, είναι για πρώτες βοήθειες, επιβάλλεται άμεσα να επισκευθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για περαιτέρω εκτίμηση και αποκατάσταση. 

 6) Αναπευτικές θέσεις ύπνου είναι οι παρακάτω:

Untitled-1 copy

 

Οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στην συντηρητική αντιμετώπιση. Περίπου το 95% των ασθενών με Ισχιαλγία βελτιώνονται χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση, πάντα όμως με την καθοδήγηση του ειδικού θεραπευτή.

Read 280 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 83 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.