• Αρχική
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2006 02:00

6η ΗΜΕΡΙΔΑ "Φυσικοθεραπεία & Ογκολογία"

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Στις 11 Νοεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» η ετήσια Ημερίδα, που οργανώσε το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, με ελεύθερη είσοδο. Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στην κατανόηση και αντιμετώπιση του «ΠΟΝΟΥ».

 

6η ΗΜΕΡΙΔΑ "Φυσικοθεραπεία & Ογκολογία"
11 Νοεμβρίου 2006

Επίσημος προσκεκλημένος ο καθηγητής LEON CHAITOW N.D., D.O.

Στις 11 Νοεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» η ετήσια Ημερίδα, που οργανώσε το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, με ελεύθερη είσοδο
Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στην κατανόηση και αντιμετώπιση του «ΠΟΝΟΥ».

Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο καθηγητής LEON CHAITOW N.D., D.O.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Leon Chaitow is a registered osteopath and naturopath; author or over 60 books; editor of peer reviewed Journal of Bodywork & Movement Therapies (JBMT), and is a senior lecturer and module leader on post- and undergraduate courses at the University of Westminster, London.

He lectures internationally on both bodywork and general health topics from integrated naturopathic & osteopathic perspectives (with fibromyalgia, chronic fatigue syndrome and breathing dysfunctions being his current primary focus), mainly to GPs, physiotherapists, osteopaths, chiropractors and massage therapists.

He practices privately in the UK and in Corfu, Greece, as well as in an NHS setting (at Marylebone Health Centre, London)

Leon is married to Alkmini (author of several books including Greek Vegetarian Cooking). Their daughter Sasha is currently studying in Athens (Fine Art and communications).

www.leonchaitow.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ: ΧΑΡ. ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ

6η ΗΜΕΡΙΔΑ
«ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ»

Π Ο Ν Ο Σ

11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006
Αμφιθέατρο Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»
Λ. Αλεξάνδρας 171

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 2106409449 / www.physio.gr / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ

«ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
6η ΗΜΕΡΙΔΑ «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ»

Επίσημος Προσκεκλημένος Καθηγητής Leon Chaitow N.D., D.O.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Πρόεδρος:

Βαντόλας Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής

Μέλη:

Τιγγινάγκας Χαράλαμπος, Φυσικοθεραπευτής 
Μουλόπουλος Κωνσταντίνος, Φυσικοθεραπευτής
Γραμματά-Peters Σάντρα, Φυσικοθεραπεύτρια
Βλάσση Βίκυ, Φυσικοθεραπεύτρια
Αθανασοπούλου Νικολέτα, Φυσικοθεραπεύτρια
Ε. Χονδρέλη, Δ/ντης Ιατρός
Σπαή Θεοδώρα, Νοσηλεύτρια

Γραμματεία: Δημητρίου Χρυσάνθη, Νοσηλεύτρια Αθανασοπούλου Νικολέτα, Φυσικοθεραπεύτρια


Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι

Σας καλωσορίζω στην ετήσια ημερίδα του τμήματος μας με θέμα «πόνος».
Ο πόνος είναι μια δυσάρεστη αίσθηση, η οποία μπορεί να σχετίζεται με αληθινή ή ενδεχόμενη ιστική βλάβη και η οποία μπορεί να έχει σωματική και συναισθηματική συνιστώσα. Είμαι πεπεισμένος ότι οι εργασίες που θα αναπτυχθούν θα συμβάλλουν σε έναν δημιουργικό προβληματισμό προς όφελος των ασθενών. 
Θέλω να ευχαριστήσω το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Ευστάθιο Φραγκούλη για την υλική και ηθική συμπαράσταση, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατη η υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Βαντόλας Θεόδωρος
Φυσικοθεραπευτής
Πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής

6η ΗΜΕΡΙΔΑ «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ»


ΑΝΟΙΓΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ (9.30 – 10.00π.μ.)

> Θ. Βαντόλας, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής.
> Εμ. Παρασκευάς, Δντής Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσ. «Ο Άγιος Σάββας».
> Εκπρόσωπος Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.
> Ν. Κορδιολής, Πρόεδρος Δ.Σ. Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας».
> Άνοιγμα της Ημερίδας από τον κ. Ευστάθιο Φραγκούλη, Πρόεδρο του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

Α – ΕΝΟΤΗΤΑ (10.00 π.μ. – 12.00 μ.μ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ : Θ. Βαντόλας / Θ. Σπαή

# «Παθοφυσιολογία του πόνου – Θεωρία της πύλης», Ε. Χονδρέλη, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού τμήματος και Ιατρείου Πόνου Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας».
# «Ασθενής που πονά: Κίνητρο για την εξέλιξη του νοσηλευτή ή εύφλεκτο υλικό για τη ματαίωση του;», Μ. Στρίγκου, Νοσηλεύτρια Ιατρείου Πόνου, Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας». 
#
«Βελονισμός για την αντιμετώπιση του πόνου»
, Τ. Κυριακοπούλου, Αναισθησιολόγος Επιμελητής Α, Μ.Ε.Θ. Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας».
# «Θεραπεία Θέσης Απελευθέρωσης – Position Release Therapy», Α. Τσαντίλη, Φυσικοθεραπεύτρια, Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».
# «Σπονδυλικά τμήματα αυξημένης διεγερσιμότητας», Χ. Τιγγινάγκας, Φυσικοθεραπευτής, Προϊστάμενος τμήματος Φυσικοθεραπείας Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας».
# «Θεραπευτική προσέγγιση μέσω του KINESIOTAPING», Κ. Διαμαντόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Instructor Kinesiotaping.


ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (12.00 – 12.25 μ.μ.)

Β – ΕΝΟΤΗΤΑ (12.25 – 14.00 μ.μ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ : Χ. Τιγγινάγκας

“Breathing Pattern disorders, motor control, and low back pain”
Leon Chaitow, N.D., D.O.

"Διαταραχές του μοντέλου αναπνοής, κινητικός έλεγχος και οσφυαλγία"

L. Chaitow 
School of Integrated Health, University of Westminster, London, United Kingdom.

Περίληψη

Ο κινητικός έλεγχος αποτελεί μία βασική συνιστώσα στην πρόληψη κακώσεων. Απώλεια του κινητικού ελέγχου συνεπάγεται ανεπάρκεια του ελέγχου των αρθρώσεων, συνήθως λόγω ασυνέργειας των συναγωνιστών- ανταγωνιστών μυών κατά την ενεργοποίησή τους. Τρία υποσυστήματα δρουν μαζί για να διατηρείται η σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης: Το κεντρικό νευρικό υποσύστημα (έλεγχος), το οστεοσυνδεσμικό υποσύστημα (παθητικό), και το μυϊκό υποσύστημα (ενεργητικό).

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ενέργειες των διαταραχών του μοντέλου αναπνοής, όπως ο υπεραερισμός, καταλήγουν σε ποικίλες αρνητικές ψυχολογικές, βιοχημικές, νευρολογικές και βιο-μηχανικές επιδράσεις και παρεμβολές, ικανές να τροποποιήσουν κάθε ένα από αυτά τα τρία υποσυστήματα. Οι διαταραχές του μοντέλου αναπνοής (η ακραία μορφή αυτών είναι ο υπεραερισμός), αυξάνουν αυτόματα τα επίπεδα άγχους και ανησυχίας, γεγονός που μπορεί να επαρκεί για να αλλάξει ο κινητικός έλεγχος και να επηρεαστεί εμφανώς ο έλεγχος της ισορροπίας. Ο υπεραερισμός καταλήγει σε αναπνευστική αλκάλωση, που οδηγεί σε μειωμένη οξυγόνωση των ιστών (συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου), σε σύσπαση των λείων μυών, σε αυξημένη αντίληψη του άλγους, σε επιτάχυνση των νωτιαίων αντανακλαστικών, σε αυξημένη ερεθιστικότητα του φλοιονωτιαίου συστήματος, σε υπερευερεθιστότητα των κινητικών και αισθητικών νευριτών, σε αλλαγές των επιπέδων του ασβεστίου και του μαγνησίου στον ορό του αίματος, και σε ενίσχυση της ανάπτυξης σε μύες και περιτονίες σημείων πυροδότησης του πόνου- όλα ή κάθε ένα από αυτά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι ικανά να μεταβάλλουν τον φυσιολογικό κινητικό έλεγχο των σκελετικών μυών.

Ο τόνος του διαφράγματος και των εγκάρσιων κοιλιακών μυών αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό στην διασφάλιση της σταθερότητας του κορμού, εντούτοις έχει παρατηρηθεί ότι είναι πιθανόν να παρουσιαστεί ελάττωση της στήριξης που προσφέρεται στην σπονδυλική στήλη από τους μύες του κορμού, εάν υφίστανται ταυτόχρονα κάποια επιβάρυνση φορτίου στη μέση σε συνδυασμό με κάποια διατάραξη της αναπνοής. Έχει αποδειχτεί ότι, ύστερα από περίπου 60 δευτερόλεπτα υπερκαπνίας, οι λειτουργίες της στάσεως (τονικές) και οι φασικές λειτουργίες τόσο του διαφράγματος όσο και των εγκάρσιων κοιλιακών μυών είναι μειωμένες ή απούσες. Τα κύτταρα των λείων μυών, γνωστό πλέον ότι προσφύονται ευρέως στους συνδετικούς ιστούς (συμπεριλαμβανομένων των σπονδυλικών δίσκων και της οσφυϊκής περιτονίας), συσπώνται στη διάρκεια των περιόδων αναπνευστικής αλκάλωσης, με απροσδιόριστες μέχρι στιγμής επιδράσεις επάνω στην σταθερότητα των αρθρώσεων και του τόνου της περιτονίας. Η αποκατάσταση της αναπνοής προσφέρει την δυνατότητα να μειωθούν οι αρνητικές επιδράσεις που προέρχονται από τις διαταραχές του μοντέλου αναπνοής.

Λέξεις-κλειδιά: breathing pattern disorder, hyperventilation, respiratory alkalosis, motor control, musculoskeletal pain


[b]ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ (14.00 μ.μ.)

Βαντόλας Θεόδωρος, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής, Φυσικοθεραπευτής Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»

ΔΕΞΙΩΣΗ

[b]ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ : KINESIOTAPING – ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΓΟΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΩΜΟΥ 
(14.30μ.μ. – 16.00μ.μ.)

Κ. Διαμαντόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Instructor Kinesiotaping

Read 101 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 892 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.