Hits: 214
01 Ιουνίου 2012
Κατηγορία
Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία
# Topics
Follow Us
Social sharing

Stress και Πόνος: ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ - ΜΕΡΟΣ 1ο

Θα είναι χρήσιμο τόσο οι θεραπευτές, όσο και οι ασθενείς με χρόνιο πόνο, να λάβουν υπόψη τους μια διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του πόνου και ίσως όχι μόνο. Θεωρώ ότι αυτή μπορεί να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις σε πολλά προβλήματα, που δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπευτικές προσεγγίσεις. 

1- Ο "πονος" ως 'Διαβίβαση Δεδομένων'

sxedio 1Αν τσιμπήσετε τον εαυτό σας δυνατά, πονάει. Είναι τόσο ενορατικό να σκεφτείτε τον πόνο σαν να εισβάλει στο σώμα και το μυαλό σας. Βιολογικά αυτό δεν είναι σωστό. Αρχικά, αν πόνος ήταν εισβολέας θα ήταν εύκολο να τον σταματήσουμε απενεργοποιώντας τα ερεθίσματα εισβολής, όπως είναι το τσίμπημα ή κάποιος συλλογισμός. Αυτό είναι γεγονός πως μπορεί να λειτουργήσει για μερικά είδη πόνου, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει για τη πλειοψηφία των ανθρώπων με χρόνιο πόνο. Φυσικά το θέμα μας αφορά τη λειτουργία των "υποδοχέων του πόνου" που στέλνουν ερεθίσματα στον Εγκέφαλο, ο οποίος αποφασίζει εάν άξιζει να γίνει αντιληπτό το αίσθημα του πόνου ή όχι. Πολλοί επαγγελματίες υγείας δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διάφορα μεταξύ "πόνου" και "αλγαισθησίας/αλγοδεκτικότητας - nociception". Υπάρχουν μερικοί νευρώνες στους ιστούς που ανταποκρίνονται σε κάθε είδους ερεθίσματα, αν αυτά τα ερεθίσματα είναι ικανά να προκαλέσουν κίνδυνο στον ιστό. Η ενεργοποίηση αυτών των εξειδικευμένων νευρώνων στέλνει κατά προτεραιότητα σήματα συναγερμού στον Νωταίο Μυελό, τα οποία μπορεί να προωθηθούν στον Εγκέφαλο. Ενεργοποίηση αυτού του τύπου των νεύρων ονομάζεται "αλγαισθησία/αλγοδεκτικότητα - nociception", το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει "υποδοχή κινδύνου". Συνεχώς, κάθε στιγμή, σε όλους μας λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, όμως μόνο κάποιες φορές καταλήγει σε πόνο. Αν λοιπόν μπορείς παρατηρείς τον πόνο ως "Διαβίβαση Δεδομένων" απο τον Εγκέφαλο προς κάποιο τμήμα του σώματος, σε κάνει να υπεισέρχεσαι στη βιολογία του Εγκεφάλου, και σε όλα όσα μπορεί αυτή να επηράσει.

2- Ο πόνος αποτελεί μια από τις πολλές "Διαβιβάσεις Δεδομένων του Εγκεφάλου":

Chronic-pain-brain

Όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, απειλές, τραυματισμούς, περιέργεια ή μάθηση, υπάρχουν πολυάριθμες "Διαβιβάσεις Δεδομένων", από τον Εγκέφαλο, που είναι δομημένες να μας προστατεύουν, να αμύνονται και να μας βοηθούν. Αυτά περιλαμβάνουν το ανοσοποιητικό, το συμπαθητικό, το κινητικό και το ενδοκρινολογικό σύστημα, όπως επίσης τον πόνο, την επικοινωνία, τα συναισθήματα, τη γνώση, την αναπνοή, τη φλεγμονή, και πολλά άλλα. Είναι δημιουργικό να έχουμε μερικά από αυτά σε ετοιμότητα, για μικρό χρονικό διάστημα, να μας βοηθούν να μαθαίνουμε, να προστατεύομαστε και να αμυνόμαστε (π.χ. μπορεί να μας προστατεύσει να είμαστε ανήσυχοι , οι αλλαγές στο επίπεδο της κορτιζόλης μπορεί να μας βοηθήσει στην επούλωση, ο πόνος αλλάζει τη συμπεριφορά μας), αλλά αν δεν υπάρχει ανάλυση των εισερχομένων δεδομένων, που να είναι σε θέση όταν απαιτείται, να απενεργοποιούν αυτά τα δεδομένα εξόδου, τότε αυτά μετατρέπονται σε παθολογικά. Αν ένας κλέφτης αρχίσει να σε παρακολουθεί στην εξοχή, ενεργοποιείται ο αμυντικός μηχανισμός (Εγκεφαλική Διαβίβαση Δεδομένων), η οποία θα γίνει παθολογική αν ο 'κλέφτης' συνεχίζει να "παρακολουθεί" για βδομάδες και μήνες. Παραδείγματα αποτελούν οι παθολογικές, οι συμπαθητικές, οι ενδοκρινολογικές αντιδράσεις, οι παθολογικές μυϊκές αλλαγές και οι 'παθολογικες' σκέψεις και συναισθήματα. Το κλειδί στην αντιμετώπιση είναι η έγκαιρη αντίδραση, μέσω της ανάλυσης. Ο 'κλέφτης' μπορεί να εκφράζει απλά την έλλειψη γνώσης.

3- Ελευθερία απο το σύστημα της "Διαβίβασης Δεδομένων του Εγκεφάλου":

painreliefΑν κάποιο άτομο έχει ενεργοποιημένες πολυάριθμες "Διαβιβάσεις Δεδομένων", αυτό μπορεί να είναι "βαρύ" για τον οργανισμό. Απαιτείται σημαντικό ποσοστό ενέργειας για να τρέχουν τα πολλαπλά συστήματα. Ένας τυπικός ασθενής με χρόνιο πόνο μπορεί να έχει ασυνήθιστο επίπεδο κορτιζόλης, μυϊκό σπασμό, ευμετάβλητο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ασταθή ανοσοποιητικό σύστημα, και παραγωγή φλεγμονώδους ανοσοποιητικού μείγματος. Δεν μένει και πολύ ενέργεια για την υπόλοιπη ζωή!

Ένας ασθενής, με στοιχειώδη γνώση, μπορεί να είναι ικανός να αναγνωρίσει τα ενεργοποιημένα συστήματα που προκαλούν αυτή τη "Διαβίβαση των Δεδομένων", και αναλύοντας να τα απενεργοποιήσει. Μόνο η γνώση του μηχανισμού του πόνου είναι ικανή να μας δώσει "ελευθερία" από αυτά τα συστήματα.

Γιατί χρησιμοποιούμε τη λέξη "ελευθερία" και όχι τη λέξη "έλεγχος". Η λέξη 'έλεγχος' είναι λίγο θολή. Έλεγχος του πόνου, κινητικός έλεγχος, έλεγχος των συναισθημάτων κ.α. Υπάρχουν προβλήματα με το δόγμα του 'ελέγχου'. Ο Εγκέφαλος δεν δομείται με έλεγχο αλλά δομείται με ελευθερία, δημιουργικότητα, περιέργεια, δοκιμάζοντας τα όρια της ομοιοστατικής συμπεριφοράς. "Ελευθερία πόνου" και "Κινητική ελευθερία" ταιριάζουν καλύτερα, γνωρίζοντας φυσικά ότι μερικές φορές χρειάζεται έλεγχος για να αποκτηθεί η ελευθερία.

Σκοπός μας θα πρέπει να είναι να δώσουμε στον ασθενή ελευθερία επιλογής στα συστήματα που προκαλούν "Διαβίβαση Δεδομένων" από τον Εγκέφαλο, ενισχύοντας τη λειτουργικότητα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, προκαλώντας τους να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες του σώματος για "αυτοδιόρθωση" και όχι να προσπαθούμε αυτόματα ερήμην του να "διορθώσουμε" τον πόνο, τη κίνηση, το ενδοκρινολογικό, την επικοινωνία ή άλλη εξάρτηση.

Βιβλιογραφία

"ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ - η παραφωνία του εγκεφάλου - μια εναλλακτική πρόταση", Χαρ. Τιγγινάγκας, Αθήνα 2015, ISBN: 978-960-99167-1-4

Butler DS & Moseley GL, Explain Pain, Adelaide, Noigroup Publications, 2003

Τελευταία άρθρα

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας όταν κάποιος διαμαρτύρεται για πόνο στη μέση; Μπορεί να είναι μυϊκός σπασμός, εμπλοκή νευρικής ρίζας, αρθρίτιδα ή πρόβλημα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Σπάνια συνδέουμε την άρθρωση του ισχίου (μηροκοτυλιαία άρθρωση) με τον πόνο στη μέση, παρόλο που σε αρκετές μελέτες έχει βρεθεί ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης λειτουργικότητας της άρθρωσης του ισχίου και της παθολογίας στη σπονδυλική στήλη (1).

 • ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ - ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ - ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

  Η Κρανιοϊερή Θεραπεία είναι μια ήπια Χειροθεραπεία, που επιδρά μέσω του συστήματος της περιτονίας αξιοποιώντας τη δυνατότητας του σώματος για αυτοθεραπεία. Έχει τη ρίζα της στην Κρανιακή Οστεοπαθητική, ενώ εμπνευστής της ήταν ο Αμερικανός Οστεοπαθητικός Dr John Upledger,Do. Το Διεθνές Ινστιτούτο Upledger (The Upledger Institute International), ευθυγραμμιζόμενο με τις νέες επιστημονικές έρευνες, συνεχώς εξελίσσει τα πρωτόκολλα και τη θεώρηση της Κρανιοϊερής θεραπείας, εστιάζοντας στην ασφάλεια, στην αξιολόγηση και στην θεραπευτική επίδραση.

 • ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ (MLD) ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ (MLD) ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Λεμφοίδημα

  Η λεμφική παροχέτευση (Manual Lymphatic Drainage – MLD), είναι ευρέως αποδεκτή ως συντηρητική θεραπεία για το λεμφοίδημα. Οι ερευνητές με αυτή τη συστηματική ανασκόπηση στόχευσαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της σε ασθενείς ευρισκόμενους σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν λεμφοίδημα ή ζουν με αυτό.

 • ΚΟΚΚΥΓΟΔΥΝΙΑ - Αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ)

  ΚΟΚΚΥΓΟΔΥΝΙΑ - Αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

  Ο όρος κοκκυγοδυνία περιγράφει τον πόνο στον κόκκυγα, ή γύρω απ’ αυτόν, κυρίως κατά το κάθισμα. Η κατάσταση της κοκκυγοδυνίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1600, αλλά ως όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Simpson, το 1859.

 • ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Αυχενική κεφαλαλγία/πονοκέφαλος χαρακτηρίζεται ο πόνος που έχει προέλευση από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος ξεκινά από τον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού και ακτινοβολεί προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να συγχέεται με τις ημικρανίες και τις άλλες μορφές πονοκεφάλου, καθώς πρόκειται για δευτερογενή πόνο, πόνο δηλαδή που προέρχεται από μια υποκείμενη πάθηση.  

 • Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Το κεφάλι είναι σημαντικό στοιχείο της βιοκινητικής αλυσίδας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, πρέπει να βρίσκεται κατά μήκος της μέσης γραμμής τού σώματος. Εξαιτίας της θέσης του, αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί περίπου του 6% του συνολικού βάρους του σώματος, πολλοί συγγραφείς πιστεύουν ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στην λειτουργία του.

 • ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΣ ΑΥΧΕΝΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ

  ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΣ ΑΥΧΕΝΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Αυχενικό Σύνδρομο

  Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα για το οποίο συχνά οι ασθενείς παραπονούνται και αναζητούν βοήθεια είναι ο «δύσκαμπτος αυχένας». Αυτός ο άτυπος όρος μπορεί να αναφέρεται σε συμπτώματα που κυμαίνονται από την γενική δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας τής σπονδυλικής στήλης, έως την ακινητοποίηση και τον οξύ πόνο, ή  μπορεί να αναφέρεται σε πόνο που ακτινοβολεί στο άνω άκρο και περιορίζει την ικανότητα στροφής τού κεφαλιού σε μια ή περισσότερες κατευθύνσεις.

 • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένας  πεπλατυσμένος δίσκος, που βρίσκεται ανάμεσα στα σώματα των σπονδύλων. Αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα στο κέντρο του ως το ζελατινοειδές και εύπλαστο μέρος και τον ινώδη δακτύλιο που τον περιβάλει συγκρατώντας τον στην θέση του, είναι το πιο σκληρό και ινώδες  μέρος. 

 • ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΚΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ (ΕΡΕΥΝΑ)

  ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΚΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ (ΕΡΕΥΝΑ)

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Σκέψεις

  Ο πόνος στην μέση είναι ένα πρόβλημα που αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους και δεν παύει ποτέ να είναι επίκαιρο. Σύμφωνα με το National Center for Health Statistics (U.S.A.), περίπου ένας στους τέσσερεις ενήλικες αναφέρει ότι τον προηγούμενο μήνα είχε κρίση πόνου στη μέση που διήρκησε τουλάχιστον μια ημέρα, ενώ το 25% των ενηλίκων που ερωτήθηκαν ανάφεραν ότι τους προηγούμενους τρεις μήνες είχαν παρουσιάσει πόνο στη μέση.

 • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

  ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

  | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Κάτω άκρα

  Σε ασθενείς με πόνο στην έξω επιφάνεια του γόνατος μπορεί να εμπλέκεται η αρθρική ένωση κνήμης και περόνης. Μια από τις βασικές λειτουργίες της αρθρικής ένωσης κνήμης – περόνης είναι να αποτρέπει τις στροφικές τάσεις τού άκρου ποδιού κατά την βάδιση.  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

  Who's Online

  Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 310 guests και κανένα μέλος

  © Physio.gr All rights reserved.
  by Avatar.gr.