Physio.gr

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 09:11

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Χρησιμότητα της Υπακρωμιακής χειρουργικής αποσυμπίεσης

για τον πόνο στον ώμο!

shoylderpain

shoulderimpingeΗ χειρουργική επέμβαση υπακρωμιακής αποσυμπίεσης είναι μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία για ασθενείς με πόνο στον ώμο. Η διαδικασία αυτή επιλέγεται συχνά σε ασθενείς με «σύνδρομο πρόσκρουσης» για να διευρύνει τον υπακρωμιακό χώρο και να συμβάλει στη μείωση της βιομηχανικής πρόσκρουσης. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα αυτής της χειρουργικής επέμβασης, βάζοντας ακόμη και τη διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης σε αμφισβήτηση.

Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine αξιολόγησε τα αποτελέσματα 9 κλινικών δοκιμών σε περισσότερους από 1000 ασθενείς με πόνο στον ώμο. Οι συγγραφείς συνέκριναν την υπακρωμιακή χειρουργική αποσυμπίεση με χειρουργική επέμβαση placebo και άσκηση.

Η μελέτη επεσήμανε ότι η χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης δεν παρείχε σημαντικό όφελος σε σύγκριση με τη placebo επέμβαση ή τη θεραπεία με άσκηση.

Does Subacromial Decompression Surgery Really Do Anything - figure 1

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η χειρουργική επέμβαση δεν παρείχε κανένα πρόσθετο όφελος όσο αφορά τον πόνο, τη λειτουργικότητα και τη ποιότητα ζωής 6 και 12 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Does Subacromial Decompression Surgery Really Do Anything - figure 2

Υπάρχει μάλιστα το σοβαρό ενδεχόμενο η ωφέλεια από την χειρουργική επέμβαση να σχετίζεται περισσότερο με την μετεγχειρητική αποκατάσταση και την εφαρμογή βαθμιαίας άσκησης.

Πως μπορεί να εξηγηθούν αυτά τα αποτελέσματα;

shoulder3Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στο γεγονός ότι η διάγνωση «σύνδρομο πρόσκρουσης» στηρίζεται καθαρά σε βιομηχανικά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη υποκείμενους επιβαρυντικούς παράγοντες που είναι σε θέση να προκαλέσουν πρόσκρουση, όπως η αλλαγή της ευθυγράμμισης της άρθρωσης του ώμου, η δυσκαμψία ή απώλεια της δυναμικής σταθερότητας, αντί αυτού απλά η εστίαση είναι να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος! Φαίνεται υπερβολικά απλοϊκή προσέγγιση. Στη πραγματικότητα όμως δεν αντιμετωπίζεται η υποκείμενη αιτία του πόνου. Έτσι, θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ακόμη και η διάγνωση «σύνδρομο πρόσκρουσης».

Οπότε τι κάνουμε;

Ανεξάρτητα από την αιτία του πόνου πρέπει να επικεντρωθούμε να επιτύχουμε την μέγιστη λειτουργικότητα στην άρθρωση του ώμου, την μυϊκή ενδυνάμωση, κυρίως στο πέταλο των στροφέων και των μυών της ωμοπλάτης, να ενδυναμώσουμε την δυναμική σταθερότητα και προοδευτικά να βελτιώσουμε την ιδιοδεκτικότητα της περιοχής. Δηλαδή να εστιάσουμε στα λειτουργικά ελλείμματα παρά στη δομική διάγνωση. Ας μη ξεχνάμε πως σύμφωνα με τον Andrew Taylor Still, M.D πατέρα της Οστεοπαθητικής, το σώμα λειτουργεί ως μία μονάδα και πως η δομή του σώματος είναι στενά συνδεδεμένη με την λειτουργία του.

Ερευνητική μελέτη

«Subacromial decompression surgery for adults with shoulder pain: a systematic review with meta-analysis»
Lähdeoja T1,2, Karjalainen T1,3, Jokihaara J1,4, Salamh P5, Kavaja L6,7, Agarwal A8, Winters M9, Buchbinder R3, Guyatt G10, Vandvik PO11,12, Ardern CL13,14.

 

Διαβάστηκε 1213 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 10:20
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « De Quervain’s Τενόντωση Golfer's elbow »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6092 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜυοσκελετικοΥ ΣυστΗματος Προβλήματα Αρθρώσεων Ανω άκρα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΩΜΟ